Από αύριο Τετάρτη το Κέντρο Υγείας Άντισσας κινδυνεύει να μείνει χωρίς εφημερεύοντα αγροτικό γιατρό, ενώ ήδη σε πολλά χωριά όλης της Λέσβου υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς εξ αιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης στο διορισμό νέων.
Στο «παρά πέντε» για να κατεβάσει ρολά το ΕΣΥ στη λεσβιακή ύπαιθρο…
Από αύριο Τετάρτη το Κέντρο Υγείας Άντισσας κινδυνεύει να μείνει χωρίς εφημερεύοντα αγροτικό γιατρό, ενώ ήδη σε πολλά χωριά όλης της Λέσβου υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς εξ αιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης που υπάρχει στο διορισμό νέων. Η ενημέρωση, όμως, απ’ την Αθήνα αναφέρει πως λίγο πριν κατεβάσει ρολά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη λεσβιακή ύπαιθρο, ξεκίνησαν επιτέλους οι διορισμοί 17 αγροτικών γιατρών, που μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν τη μηνιαία επιμόρφωσή τους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης πριν στελεχώσουν τα περιφερειακά ιατρεία.
Συνολικά 20 κενά αγροτικών γιατρών υπάρχουν σε όλη τη Λέσβο την παρούσα περίοδο και το επόμενο διάστημα πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλα απ’ την ολοκλήρωση της θητείας και την αποχώρηση κι άλλων γιατρών. Η έλλειψη γιατρών είχε ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί στο ελάχιστο η λειτουργία πολλών αγροτικών ιατρείων, ακόμη και μεγάλων χωριών.
Ερεσός α λα… Ινδία
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ερεσού, όπου, όπως κατήγγειλε η τοπική σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας, Παναγιώτα Τελωνιάτη, τον τελευταίο μήνα υπάρχει γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο μία φορά τη βδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως συνέχισε η ίδια, να συνωστίζονται αμέτρητοι πολίτες για να εξυπηρετηθούν, περιμένοντας ατέλειωτες ώρες. Η εικόνα την προηγούμενη Πέμπτη στο Αγροτικό Ιατρείο της Ερεσού που εξυπηρετεί το χειμώνα πάνω από 1.500 πολίτες, «θύμιζε Ινδία, αφού οι κάτοικοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι περίμεναν απ’ τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, και μάλιστα σε ένα χώρο που δε διαθέτει ούτε θέρμανση», ανέφερε η κ. Τελωνιάτη.
Όμως, γενικότερα η κατάσταση σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Λέσβου που υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, είναι τραγική, γιατί είναι κενές οι μισές θέσεις αγροτικών γιατρών.
Στη δύναμη του Κέντρου Υγείας Άντισσας, όπως εξήγησε ο γραμματέας του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, υπάγονται εκτός απ’ την Άντισσα και την Ερεσό, ο Μεσότοπος, το Σίγρι, η Βατούσα, τα Χίδηρα, η Πτερούντα και αρκετοί μικροί πληθυσμιακά οικισμοί (Ρέμα, Ταβάρι κ.λπ.), που συνολικά υπάρχει η πρόβλεψη να εξυπηρετούνται από οκτώ αγροτικούς γιατρούς. «Όμως πλέον, μόνο το Σίγρι έχει γιατρό, γιατί οι τέσσερις θέσεις είναι εδώ και καιρό κενές, ενώ ένας ακόμη αγροτικός γιατρός παραμένει για να βοηθήσει την κατάσταση, αν κι έχει λήξει η θητεία του», ανέφερε ο κ. Παυλής.
Ποιος θα εφημερεύσει;
Λόγω του μικρού αριθμού των αγροτικών γιατρών, έχουν ήδη εξαντληθεί και οι προβλεπόμενες εφημερίες τους για το μήνα Ιανουάριο, με αποτέλεσμα από αύριο Τετάρτη και μετά, στο Κέντρο Υγείας Άντισσας να εφημερεύει μόνο ένας επιμελητής, δίχως αγροτικό γιατρό. Έτσι, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη διακομιδής ασθενούς στο Νοσοκομείο, ή η μετακίνηση θα γίνει χωρίς γιατρό ή θα πρέπει να κλείσει το Κέντρο. «Αυτό είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα τού ΕΣΥ και οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι για πολλούς μήνες τώρα δεν έγιναν διορισμοί αγροτικών γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Παυλής, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα διευθέτηση του ζητήματος.
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, σε σχέση με το θέμα των εφημεριών, όχι μόνο στο Κέντρο Υγείας Άντισσας αλλά και όπου αλλού υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα, ανέφερε: «Είμαστε σε επαφή με τα κέντρα υγείας, ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες απ’ τους υπάρχοντες γιατρούς με αύξηση των εφημεριών τους. Αναφορικά με την Άντισσα, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της προσωρινής απόσπασης απ’ το Κέντρο Υγείας Καλλονής.»
Αυτή η προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με προσωρινά μέτρα, θα διαρκέσει έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδώρου, οι 17 νέοι αγροτικοί γιατροί που αποφασίστηκε να διοριστούν, κι ήδη αποστέλλονται οι διορισμοί τους στη Μυτιλήνη, να περάσουν απ’ την προβλεπόμενη μηνιαίας διάρκειας εκπαίδευση στο Νοσοκομείο και να καλύψουν την ύπαιθρο.
Με αυτούς τους διορισμούς θα απομένουν ελάχιστες κενές θέσεις αγροτικών γιατρών, μέχρι το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει και σε νέους διορισμούς.