Ξεκινώντας την εκδρομή μας, από τη Λέσβο στα παράλια της Μικρασίας, γνωρίσαμε στο νοτιότερο προορισμό της, απέναντι από τη Σάμο τη μεγάλη αρχαία ελληνική πολιτεία, την Ιωνική Έφεσο.
Ξεκινώντας την εκδρομή μας, από τη Λέσβο στα παράλια της Μικρασίας, γνωρίσαμε στο νοτιότερο προορισμό της, απέναντι από τη Σάμο τη μεγάλη αρχαία ελληνική πολιτεία, την Ιωνική Έφεσο. Βιεννέζοι, Βρετανοί και Αυστριακοί αρχαιολόγοι, ανασκάπτοντάς την από το 1869 μέχρι σήμερα, ανέδειξαν την ανεπανάληπτη ομορφιά της.
Είχαμε την τύχη να περπατήσουμε την Ιερά Οδό και να θαυμάσουμε το σχέδιο πόλης του Λυσιμάχου, τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος - ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας - την τετράγωνη αγορά, το χωρητικότητας τριάντα χιλιάδων θέατρο, τις θέρμες με τα δημόσια λουτρά τους, τα γυμνάσια, το στάδιο, τη βιβλιοθήκη του Κέλσου, τις αρχαίες οικίες και τα παλάτια.
Μεταφερθήκαμε στις εποχές του Ανδρόκλου, γιου του Αθηναίου βασιλιά Κόδρου, που πρώτος την εποίκισε και τιμήθηκε ως γενάρχης της πόλης, του Λυδού βασιλιά Κροίσου, του Πέρση Κύρου, του Περικλή της Αθηναϊκής Συμμαχίας, του Σπαρτιάτη Λύσανδρου, του Μακεδόνα Μεγαλέξανδρου, του Ρωμαίου Αδριανού, του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού, του Σελτζούκου Ιζάμπεη και του Οθωμανού Σουλτάνου Βογιαζήτ.
Ήταν δύσκολο να φωτογραφήσουμε τις ευανάγνωστες ελληνικές επιγραφές, τα μνημεία και τα αγάλματα μοναχά τους, αφού πλήθος τουριστών από όλα τα μέρη της γης επεδίωκε το ίδιο.
Πήγαμε και σε ένα διπλανό λόφο, όπου οι καθολικοί προσκυνούν την Παναγία υποστηρίζοντας πως εκεί ετάφη.
Στο μουσείο της πόλης Σελτζούκ περιεργαστήκαμε το πολυμαστοφόρο άγαλμα της θεάς της γονιμότητας της Εφεσίας Αρτέμιδος και διαβάζοντας τις περιγραφές για τη μηνιαία γιορτή του «Αρτεμισίου» με θυσίες ζώων από γυναίκες, συνοδευόμενες από αγώνες και συμπόσια, υποσχεθήκαμε να ξανάλθουμε την επόμενη φορά με ορμητήριο τη Σάμο και να έχουμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.
Κουβεντιάσαμε για τον Ηράκλειτο, τον φυσικό Εφέσιο Ίωνα φιλόσοφο που πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια υποστήριζε ότι «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» και περιέγραφε την δημιουργία του κόσμου ως «επίτευγμα του αρχέγονου πυρός του οποίου η μεταβολή σε γη και μετά πάλι σε πυρ, αέναα, κατά την ίδια τάξη εικονίζει την ιδέα της ανακύκλησης». Θαυμάσαμε το μέγεθος της σοφίας του, γνωρίζοντας τους στόχους του επίκαιρου πειράματος του CERN της Ελβετίας και σημειώσαμε ότι με τις ίδιες ιδέες του Ηράκλειτου οι σύγχρονοι φυσικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν την γένεση του κόσμου, χρησιμοποιώντας τη ροή των πρωτονίων, με το να δημιουργήσουν εναλλασσόμενη εμφάνιση και εξαφάνιση μαύρων οπών από ενέργεια (πυρ) σε ύλη (γη).
Μετά από την πολύωρη περιήγηση, αναζητήσαμε λίγη ξεκούραση στην σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη του Κουσάντασι και αντί να χαζέψουμε την αγορά με τα δερμάτινα και τα ντόπια κεραμικά, απολαύσαμε μια μπύρα σε ένα καφενείο δίπλα στα ψαράδικα. Εκεί ο καφετζής άνοιξε κουβέντα στα ελληνικά:
- Είστε Έλληνες!
- Και εσύ Oθωμανός;
- Σελτζούκος!
- Κόσμος πάει κι έρχεται να τον κατακτήσει από τα παλιά χρόνια.
- Τώρα έρχονται μόνο για τα αρχαία. Μακάρι να μην έχουμε άλλο πόλεμο.
- Είστε κοντά στα Ίμια, τι έγινε τότε;
- Ζημιά στα μαγαζιά. Σταμάτησε το πήγαινε-έλα με τη Σάμο για μήνες.
- Τα τελευταία καλοκαίρια, σκάνε βόμβες από του Κούρδους που φοβίζουν τους τουρίστες.
- Ανοικτή πληγή και δύσκολο να κλείσει.
- Πήγες απέναντι;
- Χρειάζεται βίζα και αν είσαι εντάξει κάνει μερικούς μήνες να βγει. Όμως αποφεύγεις να τη ζητήσεις, μη μάθεις ότι δεν είσαι καθαρός!
- Θέλει και λεφτά;
- Όσο ένα μηνιάτικο.
- Βλέπω ότι το Κουσάντασι κτίζεται ολοένα.
- Πριν τριάντα χρόνια ήταν ένα όμορφο ψαροχώρι και τούτο το καφενείο το μεγαλύτερο κτίριό του. Τώρα έχει τα τεράστια γερμανικά ξενοδοχεία που κατέστρεψαν το τοπίο. Οι τουρίστες, από φόβο να πάνε παραμέσα στην Ανατολή, θέλουν να μένουν δίπλα στην παραλία πάνω στο κύμα, κοντά στο πλοίο ή το αεροπλάνο της επιστροφής τους στην Ευρώπη. Κλεισμένοι στα πολυτελή ξενοδοχεία με τις πολλές προσφερόμενες υπηρεσίες, πρωινό, γεύμα, δείπνο, χαμάμ, λουτρά, μασάζ και γυμναστήρια, αρνούνται να γνωρίσουν τις γειτονιές και τους ντόπιους. Πηγαίνουν στα αρχαία και ξανακλείνονται μέσα. Μόνο εσείς οι Έλληνες πίνετε καμιά μπύρα στο μαγαζί και πιάνετε κουβέντα μαζί μας.