Επίσκεψη στη Λήμνο πραγματοποίησε το Σάββατο 8 Μαΐου ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, όπου και συμμετείχε σε συσκέψεις για τα συγκοινωνιακά προβλήματα του νησιού.
Επίσκεψη στη Λήμνο πραγματοποίησε το Σάββατο 8 Μαΐου ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, όπου και συμμετείχε σε συσκέψεις για τα συγκοινωνιακά προβλήματα του νησιού, για τα θέματα λειτουργίας του ΣΧΟΠ, ενώ επισκέφτηκε το κτήριο του πρώην εκκοκκιστηρίου στη Μύρινα και το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, όπως και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. της Λήμνου, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις. «Η χώρα», είπε, «περνάει την πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο της νεώτερης ιστορίας της. Οι ευθύνες όλων μας και πρωτίστως του πολιτικού κόσμου είναι μεγάλες. Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεωκοπίας και της κατάρρευσης. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.» Τόνισε ακόμα πως «οι κουκουλοφόροι βύθισαν στο πένθος και τύλιξαν στη δυστυχία τρεις οικογένειες. Οι προβοκάτορες αυτοί διέσυραν για μια ακόμα φορά την ήδη πληγωμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Συκοφάντησαν τον έντιμο αγώνα χιλιάδων εργαζομένων που διαδήλωναν ειρηνικά.».
Για την οικονομία
Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης και τα στελέχη του Κινήματος προσπαθούν με πολλή δουλειά και πόνο ψυχής καθημερινά να ξεπεράσει η χώρα την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, που μας οδήγησε η καταλήστευση του κράτους, η αλόγιστη σπατάλη των προηγουμένων, η διαφθορά, το εκτεταμένο πελατειακό δίκτυο που απομυζούσε από τους κόπους όλων μας.
Χιλιάδες μαύρες τρύπες ανακαλύπτονται καθημερινά στα υπουργεία, ενώ το έλλειμμα, που με παραποιημένα στοιχεία παρουσίαζαν ως τις εκλογές στο 6%, σήμερα φτάνει το 14%.». Και συνέχισε ο υφυπουργός: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε και το μηχανισμό στήριξης, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκός, ενώ το Δ.Ν.Τ. συμμετέχει σε ένα μικρό ποσοστό. Αν δε δημιουργούσαμε αυτό το δίχτυ ασφαλείας γύρω από τη χώρα θα “πηγαίναμε σαν το σκυλί στο αμπέλι”, αφού το κόστος δανεισμού είναι στα ύψη λόγω της συνολικής επίθεσης που δέχεται η ευρωζώνη και το ευρώ από κερδοσκόπους και ανεξέλεγκτα κέντρα. Βλέπετε ότι χτυπιούνται πια αλύπητα η Πορτογαλία, η Ισπανία και υπάρχει πλέον, χάρη στις ελληνικές πρωτοβουλίες, μια μεγάλη κινητοποίηση των Ευρωπαίων για να μην επεκταθεί παραπάνω η φωτιά.»
Επίσης επεσήμανε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να πληρώσουν άμεσα όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν στην υγεία του κορόιδου. Όλοι όσοι πλούτιζαν μέσα από τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή, σε βάρος του απλού πολίτη, σε βάρος της Πολιτείας. Είναι ώρα να πληρώσουν, όσοι πλούτισαν προκλητικά, με περίεργους τρόπους, αλλά και με “ροκάνισμα” του δημόσιου χρήματος», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και να διερευνηθούν μέχρι τέλους βρόμικες υποθέσεις, υποθέσεις λαδωμάτων, μίζας και “γρηγορόσημων”. Οι φάκελοι πάνε πολύ σύντομα στον εισαγγελέα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.»
Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι «είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να διερευνηθεί άμεσα, με εξεταστική επιτροπή, η υπόθεση της οικονομίας και όσων συνέβαλλαν στο να είναι σήμερα η χώρα στο χείλος του γκρεμού και οι πολίτες να υφίστανται μείωση των εισοδημάτων τους».
Για τον «Καλλικράτη»
Αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης», επεσήμανε ότι στα νησιά η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι πως ο ένας προβλεπόμενος δήμος σε κάθε νησί μετατρέπεται σε ουσιαστικό κυβερνείο, ενώ οι ως τώρα λειτουργούντες δήμοι θα παραμείνουν ως αντιδημαρχίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα έχουν λόγο και θα μπορούν να καλύπτουν δαπάνες τρεχουσών αναγκών.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Λήμνου και συγκεκριμένα στο θέμα λειτουργίας του ΣΧΟΠ, επεσήμανε πως «είναι ένα ανεξάρτητο συλλογικό όργανο που πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, άρα οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία σύμφωνα με τους νόμους. Εδώ και δέκα χρόνια διαμορφώθηκε όλο εκείνο το “κέλυφος προστασίας” της ιστορικότητας των νησιών και οφείλουμε να το διατηρήσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργεί χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες της Λήμνου. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την οικιστική καταστροφή της Λήμνου και να της επιτρέψουμε να καταστεί ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός, σεβόμενοι την ιστορικότητα της αρχιτεκτονικής της. Σ’ όλο το Αιγαίο, τα ΣΧΟΠ επί δέκα χρόνια λειτουργούν σεβόμενα τη δημοκρατική διαδικασία.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αεροπορικών-ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εξασφάλιση της συγκοινωνίας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Δυστυχώς η κάλυψη των αναγκών κατά την προηγούμενη πενταετία ανατράπηκε. Όλος ο σχεδιασμός για τη ναυπήγηση αναγκαίων σκαφών έμεινε πέντε χρόνια αναξιοποίητος. Και χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ απ’ το πρόγραμμα Private Finance Initiative (P.F.I.) που είχε εξασφαλισθεί.» Τόνισε ακόμα πως «σήμερα βρίσκουμε τις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές συμβασιοποιημένες με μακρόχρονες υποχρεώσεις. Από 20 εκατ. ευρώ που ήταν το 2004 η δαπάνη για τις επιδοτούμενες γραμμές, πήγε στα 80 εκατομμύρια και βέβαια με την ίδια, αν όχι και λιγότερη, εξυπηρέτηση.».
Επεσήμανε πως «επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις συνέπειες λανθασμένων πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας και να αποκαταστήσουμε την ισονομία μεταξύ των πολιτών των νησιών». Προσέθεσε ότι: «Έπειτα από επίμονες παρεμβάσεις μας προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση μόνιμης τακτικής σύνδεσης της Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το “πράσινο” φως για την υπαγωγή του αεροπορικού δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Λήμνος υπό το καθεστώς των επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, ενώ προκηρύχθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός αφορά περίοδο εκμετάλλευσης από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 31 Αυγούστου 2014 και τελική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 31η Μαΐου. Στόχος μας είναι επιτέλους να εξασφαλιστεί αυτή η μόνιμη σύνδεση της Λήμνου με τη συμπρωτεύουσα, που είναι τόσο σημαντική, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.»
Ένα νέο μουσείο
Σε ό,τι αφορά στο Εκκοκκιστήριο, τόνισε πως επισκέφθηκε ήδη το κτήριο, το οποίο προβλέπεται να αναδειχθεί σε ένα νέο «μουσείο» για τη Λήμνο, έπειτα από πρωτοβουλία την οποία έλαβε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Την πρόταση αυτή της ΕΑΣ», είπε, «την υποστηρίξαμε άμεσα και, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχουμε ήδη συζητήσει το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης αναστήλωσης του κτηρίου και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Σε μία δύσκολη συγκυρία όπως αυτή που ζούμε σήμερα, η συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί καθήκον της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, αλλά και το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου, που κρύβει μοναδικό πλούτο στα σπλάχνα του και που αναστηλώθηκε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αιγαίου το διάστημα 2000 - 2004.