«Πεθαίνοντας για την αλήθεια». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου ντοκυμαντέρ του Μυτιληνιού δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το Μάρτιο.
«Πεθαίνοντας για την αλήθεια». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου ντοκυμαντέρ του Μυτιληνιού δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το Μάρτιο. Ένα ντοκυμαντέρ που παρουσιάζει τις συγκλονιστικές ιστορίες δημοσιογράφων που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο, στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.
Με επικεφαλής το Μυτιληνιό δημοσιογράφο, η κινηματογραφική ομάδα έκανε γυρίσματα σε τρεις ηπείρους και εννέα χώρες, από τη Βρετανία και την Ιταλία έως το Ιράκ, το Κατάρ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Συναντήθηκε και συζήτησε τόσο με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχους και διανοουμένους που εμπλέκονται στις ιστορίες των δημοσιογράφων που χάθηκαν στα πολεμικά μέτωπα των τελευταίων ετών, όσο και με τους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες τους. Η έρευνα, που στο σύνολό της διήρκεσε τρία χρόνια, στηρίχθηκε επιπλέον σε αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα.
Η ταινία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των γεγονότων, εξιστορεί τρομακτικές στιγμές και απίστευτες περιπέτειες και φανερώνει δραματικές ιστορίες δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους. Συνεχίζοντας το έργο των τελευταίων, εστιάζει στην αναζήτηση των ευθυνών, στην ατιμωρησία των εγκλημάτων και - φυσικά - στην αποκάλυψη της αλήθειας για τις περιπτώσεις θανάτων δημοσιογράφων που μόνο στον πόλεμο του Ιράκ ανέρχονται, από τότε που αυτός ξεκίνησε μέχρι σήμερα, στους 350.
Ο πόλεμος συναντά την καθημερινότητα
Ευαισθητοποίηση κοινού και κυβερνήσεων
Ο ίδιος ο δημιουργός έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» πως στόχος του ήταν να δώσει «φωνή» σε αυτούς που έμειναν πίσω και βιώνουν το κενό και τον πόνο της απώλειας. Αλλά και να θέσει ερωτήματα όπως «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» όταν οι δημοσιογράφοι «απουσιάζουν» από τα μέτωπα των συγκρούσεων, τι θα γνώριζε ο κόσμος αν η ενημέρωση στηριζόταν στα Δελτία Τύπου και στις μονόπλευρες ανακοινώσεις και βιντεοσκοπήσεις των μηχανισμών προπαγάνδας κ.ά..
«Η ιδέα προέκυψε λόγω του ότι ως μέλος της ηγεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων είχα ασχοληθεί με την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος στον ΟΗΕ για προστασία δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες», είπε ο Νίκος Μεγγρέλης μιλώντας στο «Ε». «Παρ’ όλο που το ψήφισμα υιοθετήθηκε τελικά με τη συμβολή της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης το καλοκαίρι τού 2006, σκέφτηκα πως τα περισσότερα αντίστοιχα ψηφίσματα μένουν στο καλάθι των αχρήστων. Αυτό που χρειαζόταν, να τεθεί το θέμα στο ευρύτερο κοινό, για να ευαισθητοποιήσει και να πιέσει τις κυβερνήσεις που περιφρονούν τα ψηφίσματα, να τα εφαρμόσουν. Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, ανάμεσα στις οποίες το ότι έγιναν γυρίσματα στη Βαγδάτη που εξακολουθεί να είναι κόλαση, αλλά και ότι οι συγγενείς πολλών δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους, ήθελαν να κλείσουν αυτήν τη σελίδα. Είμαι ικανοποιημένος που τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την προβολή τού ντοκυμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες.»
Από τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ
Ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης
Γεννημένος το 1957, ο Μυτιληνιός Νίκος Μεγγρέλης είναι σήμερα ένας αναγνωρισμένος Έλληνας δημοσιογράφος, με καριέρα στην ελληνική τηλεόραση ως αρχισυντάκτης, πολιτικός και διπλωματικός αναλυτής, αλλά και κεντρικός παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών σε δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια: το «Mega» και τον «Antenna». Έχει υπάρξει, επιπλέον, παραγωγός πολλών ντοκυμαντέρ, όπως αυτά για τη Χιλή, την Κούβα, το θάνατο του Σουηδού πρωθυπουργού Olof Palme, αλλά και το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το 2002, τιμήθηκε με το αναγνωρισμένου κύρους ελληνικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, «για την ποιότητα των τηλεοπτικών του προγραμμάτων». Έχει, επίσης, τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenious 2003, για το τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ με θέμα το ναυάγιο του «Prestige» και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στην ισπανική ακτή. Το 2007, τιμήθηκε με το βραβείο K. Kalligas της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, «για την επαγγελματική του ηθική και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στη δημοσιογραφία». Το 2004 και το 2006, εκλέχθηκε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.