Κόμματα και συνεταιρισμοί

01/07/2012 - 05:56
Στις 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια ετοιμάζονται. Οι παρασκηνιακές κομματικές κινήσεις ψηφοθηρίας σ’ όλη τους την ένταση.
ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Στις 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.
Τα παραταξιακά ψηφοδέλτια ετοιμάζονται. Οι παρασκηνιακές κομματικές κινήσεις ψηφοθηρίας σ’ όλη τους την ένταση. Αναπόφευκτες οι διακομματικές και ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις για τον προσηλυτισμό αντιπροσώπων και για τις επιλογές σταυροδοτήσεων. Πιθανή η ομαδοποίηση και εγκατάσταση των αντιπροσώπων-εκλεκτόρων σε συγκεκριμένες θέσεις της αίθουσας εκλογών, κατά τα πρότυπα του Εθνικού Κοινοβουλίου. Φαιδρή, αλήθεια, εικόνα, όπως ξανάγινε το 1991. Στόχος, η εξασφάλιση κομματικών θέσεων στα όποια όργανα της διοίκησης. Κανένας λόγος για τα καθημερινά και πιεστικά προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου.
Από όλα αυτά τα δρώμενα, που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την έννοια του συνεργατισμού και της συνεταιριστικής αλληλεγγύης, προκύπτει το ερώτημα ποια μέχρι σήμερα πολιτική παράταξη ή κόμμα έδωσε λύση σε χρόνια συνεταιριστικά προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν από τις αρχές αυτού του αιώνα - και τέτοια προβλήματα δεν είναι μόνο η ρύθμιση ή η διαγραφή των χρεών. Κυρίως πρόκειται για την έλλειψη εφαρμογής νέων θεσμικών μέτρων εκσυγχρονισμού και οργανωτικής λειτουργίας των συνεταιριστικών μονάδων της οποιασδήποτε βαθμίδας.

Σαν τέτοια μπορούν να θεωρηθούν:
- Η διαχείριση και πολιτική γης για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
- Η διαχείριση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, με την καθιέρωση ζωνών καλλιέργειας ή εκτροφής ζώων στο πλαίσιο μιας εθνικής ή ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.
- Η εξασφάλιση και ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων, με στόχο τη δημιουργία αρδευόμενων καλλιεργειών.
- Η παροχή τεχνικής βοήθειας στους γεωργοκτηνοτρόφους διά των συνεταιρισμών, για την επίλυση των κατά περίπτωση προβλημάτων τους.
- Η δημιουργία έργων υποδομής στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας.
- Η μηχανογραφική οργάνωση της διαχείρισης των συνεταιρισμών.
- Η διακίνηση των προϊόντων παραγωγής των μελών διά των συνεταιρισμών.
- Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η αποδέσμευση των συνεταιρισμών από χρηματοπιστωτικούς φορείς, όπως η Αγροτική Τράπεζα.
- Η διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών των προϊόντων για τους παραγωγούς.

Για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, φαίνεται να είναι αναγκαία η άμεση χάραξη μιας στρατηγικής εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης των συνεταιρισμών, με στόχο, όχι μόνο την επιβίωσή τους, αλλά την ανάπτυξή τους σε νέα πρότυπα. Με τη σημερινή θεσμική και δομική τους συγκρότηση, είναι αδύνατο να επιβιώσουν μέσα στο πλαίσιο ενός αυξημένου ανταγωνισμού οικουμενικού χαρακτήρα, όπως διαμορφώνεται σήμερα με την πολυκρατική συμφωνία δασμών και εμπορίου (GATT). Ύστερα από όλα αυτά τα πιεστικά προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων, η εσωτερική διαίρεση και αντιπαλότητα, με βάση την κομματική ένταξη, δυναμιτίζει τα ήδη σαθρά θεμέλια του συνεταιριστικού κινήματος.
Η Πολιτεία και οι ποικιλώνυμοι κομματικοί παράγοντες, ας αναλογιστούν κάποτε τις ευθύνες τους, αφήνοντας το συνεταιριστικό κίνημα να αυτοκαθορίσει την πορεία του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey