Γιόρτασε τα 100 χρόνια του Ελύτη

01/07/2012 - 05:56
Μια ωραία εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος».
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ

Με επιτυχία η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος»


Μια ωραία εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος». Με κύριο ομιλητή το Δημήτρη Νικορέτζο και παρουσία εκπροσώπων και της πολιτικής σκηνής, η εκδήλωση άφησε μια γεύση από Ελύτη, μέσα και από μια σειρά πολιτιστικών δρωμένων.

Τους παρευρισκομένους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αχιλλέας Χιωτέλλης, που αναφέρθηκε στην περηφάνεια των Μυτιληνιών για τη λέσβια καταγωγή του ποιητή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσφυγής στο έργο του για το «σμίλευμα» της ανθρώπινης ευαισθησίας.
Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Νικορέτζος, που έχει γράψει το δίτομο έργο «Ο άγνωστος Ελύτης της Μυτιλήνης», αναφέρθηκε σε άγνωστα μέχρι σήμερα περιστατικά της οικογενειακής ζωής του Ελύτη, που συνδέονται άμεσα με τη Λέσβο. «Ήθελα να εξερευνήσω το τοπίο της ζωής του Ελύτη στα χώματα των προγόνων του», είπε χαρακτηριστικά, εκτός άλλων. «Να ανακαλύψω το ήθος και τη φυσιογνωμία του λεσβιακού ελυτικού χώρου και εν τέλει να αποκαλύψω τη φυσιοκρατία της ποιητικής του, που κρατά τις ρίζες της από αυτό το ευλογημένο νησί.»

Μουσική, θέατρο και ζωγραφική

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Νικορέτζου, ποιήματα του Ελύτη απήγγειλαν η σκηνοθέτης Ελευθερία Βερβέρη και η γραμματέας του Συλλόγου, Ελένη Γραβουνιώτη, ενώ στη συνέχεια ο νέος Λέσβιος ηθοποιός Μιχαήλ Δουκάκης παρουσίασε, σε δική του επιμέλεια και με τη συνοδεία της συμπατριώτισσάς του Σταυρούλας Σπανού στο σαντούρι, το «Μονόγραμμα» του Ελύτη.
Η παρέα τραγουδιού του Συλλόγου, η «Νοστωδία», τραγούδησε κομμάτια από το «Άξιον Εστί», με τη συνοδεία και πάλι της Σταυρούλας Σπανού στο σαντούρι, καθώς και του Λευτέρη Φραγκιουδάκη στο λαούτο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με προβολή τού ντοκυμαντέρ «Οδυσσέας Ελύτης», με αναφορές του ποιητή στους δεσμούς του με τον τόπο καταγωγής του.
Παράλληλα, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή του ποιητή, αντίγραφα των ζωγραφικών του έργων «Συνεικόνες», καθώς και έκθεση βιβλίων, αλλά και παραδοσιακά γλυκά της Λέσβου, που δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι.
Μεταξύ των τελευταίων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τέλος, μήνυμα για την εκδήλωση έστειλε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey