Για πρώτη φορά… «Art On Docks»

01/07/2012 - 05:56
Η κτηριακή υποδομή της Μυτιλήνης λειτούργησε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή ως εκθεσιακός χώρος. Ο λόγος για τις κτηριακές υποδομές της μαρίνας, που με το θέμα «Art On Docks» άνοιξε τις πόρτες της στο φιλότεχνο κοινό της πόλης, με μια κοινή έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών.
Η κτηριακή υποδομή της Μυτιλήνης λειτούργησε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή ως εκθεσιακός χώρος. Ο λόγος για τις κτηριακές υποδομές της μαρίνας, που με το θέμα «Art On Docks» άνοιξε τις πόρτες της στο φιλότεχνο κοινό της πόλης, με μια κοινή έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών. Της κεραμίστριας-γλύπτριας Λένας Τριανταφύλλου, του φωτογράφου Γιώργου Ιορδάνου, του ζωγράφου Αλέξανδρου Καραβά και του γλύπτη τής trash art Γιώργου Κατσαρού. Μια κίνηση που επικροτήθηκε από όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνιά της και γέννησε σκέψεις και επιθυμίες για επόμενες ανάλογες διοργανώσεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται μετά από απόφαση της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.», που διαχειρίζεται τη μαρίνα, να προωθήσει ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός. Όλα ξεκίνησαν από μια σχετική πρόταση του διαχειριστή της μαρίνας Γιώργου Ιορδάνου προς το διευθυντή τής ΕΤΑ, Γιάννη Τσαμποδήμο, ο οποίος βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα.
Έτσι, από την προηγούμενη Παρασκευή οι άδειοι μέχρι τώρα χώροι των κτηριακών εγκαταστάσεων της επιχείρησης γέμισαν χρώμα και καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και πολύ κόσμο, που επισκέφτηκε την έκθεση. Οι παρευρισκόμενοι περιφέρθηκαν στις αίθουσες και θαύμασαν τα έργα των τεσσάρων δημιουργών της πόλης, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και με τους ίδιους.

Δηλώσεις ικανοποίησης
Αυτό που όλοι έσπευδαν να τονίσουν, ήταν το θετικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αξιοποίησης της μαρίνας με αυτό τον τρόπο. Ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, που φανερά εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση δήλωσε στο «Ε»: «Η έκθεση αυτή δίνει μια διάσταση σε αυτόν το χώρο, που όταν μελετούσαμε τη μαρίνα δεν την είχαμε σκεφτεί ποτέ, αφού τότε την είχαμε στο μυαλό μας ως χώρο αναψυχής και όχι πολιτισμού, παρ’ όλο που είχαμε προβλέψει το θεατράκι. Υπάρχουν μεν άλλα σχέδια, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενοποίηση των χώρων από το πάρκινγκ ως το Ναυτικό Όμιλο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τη δημιουργία ωραίων χώρων, όπου θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις. Ελπίζω, ο νέος δήμος να προχωρήσει τα έργα.»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τσαμποδήμος, ενώ ο κ. Ιορδάνου μάς είπε: «Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνουμε και είναι φιλοδοξία μας να γίνουν κι άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στα σχέδια της Εταιρείας είναι το να δημιουργηθούν εδώ εστιατόριο, μαγαζιά κ.λπ., προς το παρόν όμως, και μέχρι να γίνει αυτό, είμαστε διαθέσιμοι και θέλουμε να μπουν εδώ μέσα περισσότεροι καλλιτέχνες και να έρθει κόσμος.»
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοιχτή από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν
Η Λένα Τριανταφύλλου, γεννημένη το 1951 στη Μυτιλήνη, ασχολείται με την τέχνη του πηλού εδώ και πολλά χρόνια. Έχοντας μαθητεύσει στο εργαστήριο της μητέρας της, γνωστής γλύπτριας, ζωγράφου και κεραμίστριας, Βανιώς, σπούδασε στη συνέχεια τεχνικές κατασκευής φόρμας και παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και έχει πάρει διακρίσεις με τα έργα της. Είναι μέλος του Σωματείου Κεραμιστών Λέσβου «Το Έοργον» και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στην έκθεση «Art On Docks» συμμετέχει με μια σειρά από γλυπτά δείγματα της δουλειάς της των τελευταίων χρόνων, που για πρώτη φορά εκτίθενται όλα μαζί.


Ο Νίκος Σηφουνάκης μαζί με τον κ. Ιορδάνου και τον κ. Τσαμποδήμο (πάνω). Η Λένα Τριανταφύλλου μπροστά από τις τελευταίες δημιουργίες της

Ο Γιώργος Ιορδάνου έχει γεννηθεί το 1957 στη Μυτιλήνη και έχει ζήσει τα μαθητικά του χρόνια στην Άντισσα. Ασχολείται με τη φωτογραφική τέχνη από το 1975 έχοντας υπάρξει μαθητής αναγνωρισμένων φωτογράφων. Έχει παρουσιάσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στη Λέσβο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν αυτός που είχε την ιδέα για την έκθεση στη μαρίνα της Μυτιλήνης. Στην έκθεση αυτή συμμετέχει με μια σειρά φωτογραφιών του με θέματα από τη Λέσβο και τη Λήμνο.


Ο Αλέξανδρος Καραβάς στην αίθουσα όπου εκτίθενται οι πίνακές του

Ο Αλέξανδρος Καραβάς έχει γεννηθεί στην Αθήνα και ζει στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια, όπου ήρθε μέσω της δουλειάς του. Έχει τελειώσει την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και δουλεύει πολύ με την τεχνική της ζωγραφικής και του κολάζ. Η πρώτη του έκθεση στη Μυτιλήνη, με τίτλο «Songs about Building», πραγματοποιήθηκε πέρυσι την άνοιξη από τη Φωτογραφική Εταιρεία. Η έκθεση «Art On Docks» είναι η πρώτη ομαδική του στο νησί και συμμετέχει σε αυτή με έργα του που έχουν κυρίως ως θέμα την ανθρώπινη μορφή.


Με γλυπτά από μέταλλο συμμετέχει στην έκθεση ο Γιώργος Κατσαρός

Ο Γιώργος Κατσαρός γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη εδώ και χρόνια, κατασκευάζοντας έργα από «άχρηστα» αντικείμενα, κυρίως μέταλλο και γυαλί και πηλό, ως εκπρόσωπος της trash art. Στο εργαστήριό του πειραματίζεται πάνω σε διάφορες τεχνικές και τεχνολογίες, έχοντας προχωρήσει τελευταία στο συνδυασμό γυαλιού με μέταλλο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές, ενώ έχει κάνει και ατομικές εκθέσεις, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Αθήνα, και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Υπουργείο Αιγαίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά.. Τέλος, έχει λάβει το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό «Micropolis», στην κατηγορία «Video Animation/Μυθοπλασία». Στην έκθεση της μαρίνας συμμετέχει με τρία γλυπτά του από μέταλλο, τα δύο από τα οποία βρίσκονται μόνιμα στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey