Αντιδρούν στο «ψαλίδι» σε κλίνες και γιατρούς

01/07/2012 - 05:56
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που προβλέπει μειώσεις κλινών και γιατρών, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δηλώνουν οι Γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Την αντίδραση των γιατρών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που προωθεί το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που προβλέπει μειώσεις κλινών και γιατρών, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, δηλώνουν οι Γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που συμμετείχαν χθες στην πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Για «υποβάθμιση και συρρίκνωση» των υπηρεσιών υγείας μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δήμος Ανδρέαδης. Ο ίδιος παρουσίασε πανελλαδικά στοιχεία από την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα οποία οι οργανικές κλίνες μειώνονται από 46.000 και 35.000 και οι λειτουργούσες από 36.000 σε 32.000. Έκανε λόγο επίσης για «πώληση» πανελλαδικώς 560 - 600 κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τι θα γίνει εδώ…
Ειδικότερα όσον αφορά στη Μυτιλήνη, είπε ότι προβλέπεται μείωση των οργανικών κλινών από 250 σε 230 και μείωση των λειτουργουσών κλινών από 237 σε 194 (ποσοστό 20%), από τις οποίες τέσσερις θα δοθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η μείωση κλινών θα επιδεινώσει τις συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης των ασθενών και θα φέρει τα «ράντζα» στο Νοσοκομείο, καθώς οι ανάγκες ιδιαίτερα το καλοκαίρι αυξάνονται κατακόρυφα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση της ροής ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία και επεσήμανε ότι κανονικά θα έπρεπε ν’ αυξηθούν και όχι να μειωθούν οι κλίνες. Ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ανέφερε ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι σχεδιασμοί που συζητούνται, αυτό θα συνεπάγεται υποβάθμιση και όχι ανάπτυξη, ενώ οι νέες κλινικές που έχουν δρομολογηθεί να λειτουργήσουν (νευρολογική, στεφανιαία μονάδα, νεογνολογικό τμήμα κ.ά.) δε θα μπορέσουν να γίνουν πράξη.
Ακόμη, όπως τόνισε ο ίδιος, προβλέπεται συγχώνευση των δύο Χειρουργικών και πιθανόν και των δύο Παθολογικών Κλινικών του Βοστάνειου, οπότε όπως είπε θα προκύψουν δύο δυσλειτουργικές υπερμεγέθεις κλινικές, με 40 και 52 κλίνες αντιστοίχως.

Μείωση γιατρών και νοσηλευτών
Συμπλήρωσε επίσης ότι με τις συγχωνεύσεις θα μειωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας. Ο τεράστιος φόρτος εργασίας θα δημιουργήσει εξοντωτικές συνθήκες, με προφανείς κινδύνους για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Λιγότεροι γιατροί θα πρέπει να βλέπουν περισσότερους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά.
Μια άλλη αλλαγή που προωθείται από το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, είναι η εφημερία τομέα (παθολογικού, χειρουργικού, ψυχιατρικού, εργαστηριακού, απεικονιστικού) αντί της εφημερίας ειδικού ιατρού ανά κλινική, που ίσχυε μέχρι τώρα.
Κάτι τέτοιο τόνισε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας, αφού ουσιαστικά θα καλούνται π.χ. χειρουργοί να καλύψουν Ω.Ρ.Λ. περιστατικά ή παθολόγοι ν’ αντιμετωπίσουν νευρολογικά περιστατικά.



Την αντίθεση των Νοσοκομειακών Γιατρών εξέφρασε σε συνέντευξή του χθες ο πρόεδρός τους, Δήμος Ανδρεάδης


«Πειραματισμοί» για τη Λήμνο και τα κέντρα υγείας

Ο κ. Ανδρέαδης έκανε λόγο για «πειραματισμούς» αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για διασύνδεση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με το Νοσοκομείο Λήμνου, στο οποίο προβλέπεται μείωση λειτουργουσών κλινών από 92 σε 66 (ποσοστό 28%). Στόχος είναι, όπως τόνισε, να υπάρξει κοινή διοίκηση, προϋπολογισμός, οργανισμός και προμήθειες.
Το αποτέλεσμα - όπως είπε - θα είναι μετακινήσεις προσωπικού και υλικών από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο και τελικά υποβάθμιση και των δύο Νοσοκομείων, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, όπως είναι και τώρα.
Αναφέρθηκε, τέλος, και στους σχεδιασμούς για δημιουργία κέντρων υγείας «δυο ταχυτήτων», αφού όπως είπε θα υπάρχουν κέντρα υγείας τύπου α΄ που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και τύπου β΄ που θα λειτουργούν 16 ώρες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε κλείσιμο κέντρων υγείας.
Ο κ. Ανδρέαδης τόνισε τέλος ότι οι πίνακες του Υπουργείου Υγείας με τα στοιχεία για τις αλλαγές που προωθούνται με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης, βρίθουν ανακριβειών και λαθών.
Υπογράμμισε επίσης ότι στόχος όλων αυτών είναι η μείωση των δαπανών υγείας στο πλαίσιο της πολιτικής του μνημονίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ποσό που μπορεί να εξοικονομήσει από αυτές τις αλλαγές θα είναι 150 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, «ποσό ελάχιστο, με δραματικές όμως συνέπειες για την υγεία των πολιτών», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων

«Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. της Λέσβου δεν πρόκειται να μπούμε σε διαδικασία διαλόγου για τη μείωση κλινών, συγχώνευση κλινικών, μετακινήσεων ή απολύσεων προσωπικού και γενικά για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που επιχειρείται από κυβέρνηση - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.», αναφέρει σχετικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν οι γιατροί την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ είπε χθες ότι οι γιατροί θα αναμένουν να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το σχέδιο το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και θα λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey