Καινούργια αρχή

01/07/2012 - 05:56
Η στήλη «Έμβολα» για έναν περίπου χρόνο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Νέα της Λέσβου». Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 με ηλεκτρονικό μήνυμά της η συντακτική ομάδα των «Νέων της Λέσβου» μου ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη συνεργασία μαζί μου «για λόγους δεοντολογίας».
Η στήλη «Έμβολα» για έναν περίπου χρόνο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα «Νέα της Λέσβου». Χωρίς καμμιά οικονομική ανταμοιβή και χωρίς καμμιά παρέμβαση ποτέ στα θέματα και το περιεχόμενο των «Εμβόλων», είχα τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να σκέπτομαι δημόσια πάνω σε μια σειρά από πολιτικά και πνευματικά θέματα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 με ηλεκτρονικό μήνυμά της η συντακτική ομάδα των «Νέων της Λέσβου» μου ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη συνεργασία μαζί μου «για λόγους δεοντολογίας»: «Είσαι πολιτικό πρόσωπο, και όπως δεν έχουμε συνεργασία αρθρογραφίας με κανένα γραμματέα κόμματος τόσο κοινοβουλευτικού όσο και εξωκοινοβουλευτικού, δεν είναι σωστό να έχουμε και με σένα.»
Είναι γεγονός ότι ξεκινώντας τον περασμένο Σεπτέμβρη την παραπάνω συνεργασία δεν είχα την ιδιότητα του γραμματέα της Οργάνωσης της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Λέσβο. Η θέση αυτή προέκυψε τον Ιανουάριο του 2011. Η συντακτική ομάδα των «Νέων της Λέσβου», μετά από οκτώ μήνες, αποφάσισε ότι η θέση μου αυτή δε συμβιβάζεται με τη θέση του άμισθου συνεργάτη της εφημερίδας.
Για να μπορέσει να τοποθετηθεί η απόφαση αυτή μέσα σε ένα πλαίσιο, συμφραζόμενο (context), θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το τελευταίο άρθρο που έγραψα στην εφημερίδα «Νέα της Λέσβου» είχε ως θέμα «Όταν το Κ.Κ.Ε. απολύει». Στηριζόμενος σε μία ανακοίνωση που εξέδωσαν εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το σταθμό «902», ραδιοτηλεοπτικό όργανο του Κ.Κ.Ε., αναδείκνυα μία σειρά από σημεία της ανακοίνωσης: την απαγόρευση από το Κ.Κ.Ε. της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στο σταθμό, την απόφαση των εργαζομένων να οργανωθούν συνδικαλιστικά, τους χαφιέδες που έστελνε η εργοδοσία στις συνδικαλιστικές τους συγκεντρώσεις, την απόλυση τελικώς των εργαζομένων όχι με κοινωνικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο τη συνδικαλιστική τους δράση. «Μας απολύανε και γελάγανε… Μας μιλάγανε για δικαιοσύνη και εργατικά δικαιώματα, και είδαμε τη χειρότερη αδικία και εκδικητικότητα, γιατί ζητήσαμε να μη χάσουμε τη δουλειά μας». Έτσι τέλειωνε το άρθρο μου και η συνεργασία μου με τα «Νέα της Λέσβου».

Η δεύτερη παρατήρηση σε σχέση με το συμφραζόμενο είναι το γεγονός ότι ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, μία εβδομάδα πριν τη διακοπή της συνεργασίας, είχα την ευθύνη δύο ανακοινώσεων που εξέδωσε η Τοπική Οργάνωση. Η μία ανακοίνωση είχε να κάνει με τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς που αποτυπωνόταν στην ανακοίνωση ήταν ότι η κοινωνία αξιώνει από το πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοιχτό και οι εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν κανονικά. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της λειτουργίας τους στρέφεται κατά των λιγότερο ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων και ενισχύει την αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η άλλη ανακοίνωση είχε να κάνει με τα golden boys των δημοτικών επιχειρήσεων. Καταγγελλόταν ως κοινωνικά απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν σ’ έναν υπερχρεωμένο δήμο, όπως αυτόν της Λέσβου, και να διατηρούνται μικτές ετήσιες αποδοχές κάποιων εργαζομένων στο ύψος των 50.000 ευρώ και ταυτόχρονα να ζητείται από τους δημότες να υποστούν το βάρος της αντιμετώπισης του χρέους διά μέσου της αύξησης των ανταποδοτικών τελών.
Οι ανακοινώσεις αυτές ενόχλησαν. Προκάλεσαν την αντίδραση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την Οργάνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Λέσβο «λαγό της κυβέρνησης». Μάλλον δείκτης αριστεροφροσύνης για κάποιους είναι ο αγώνας τους για την υπεράσπιση κάποιων επιμέρους δημοσιοϋπαλληλικών ή επιχειρηματικών ή κομματικών συμφερόντων εις βάρος του συλλογικού συμφέροντος. Κάθε απόκλιση από αυτόν τον κανόνα είναι καταδικασμένη στο να συκοφαντείται. Ωστόσο, για μας δείκτης της αριστερής συνείδησης είναι η απόσταση από τέτοιου είδους επιμέρους συμφέροντα και η προσπάθεια ανάδειξης και υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος. Αυτόν το σκοπό προσπάθησαν να υπηρετήσουν τα «Έμβολα». Ευχαριστούμε τα «Νέα της Λέσβου» για τη φιλοξενία τους το χρόνο που πέρασε και ευχαριστούμε το «Εμπρός» για τη δυνατότητα της καινούργιας αρχής που μας προσφέρει.

* Ο Στρατής Ψάλτου είναι υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey