Πολυπολιτισμική «Πάραλος»

01/07/2012 - 05:56
«Απ’ τον ανθό, στο χιόνι» κι από την Ελλάδα στην Ιταλία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και την Αλβανία «ταξίδεψε» το κοινό της Μυτιλήνης η «Πάραλος - Πολιτιστική Παρέμβαση» το βράδυ της Δευτέρας.
«Απ’ τον ανθό, στο χιόνι» κι από την Ελλάδα στην Ιταλία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και την Αλβανία «ταξίδεψε» το κοινό της Μυτιλήνης η «Πάραλος - Πολιτιστική Παρέμβαση», το βράδυ της Δευτέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Με δύο εξαίσιες παραστάσεις, η «Πάραλος» κατάφερε να μυήσει έστω για λίγο τους Μυτιληνιούς σε ήθη, έθιμα και χορούς από άλλους τόπους, μακρινούς, κι όμως τόσο κοντινούς όπως απέδειξε.

Συγκεκριμένα, η «Πάραλος» παρουσίασε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης δύο παραστάσεις, μία στις 7 το απόγευμα και μία στις 9 το βράδυ, με τίτλο «Απ’ τον ανθό, στο χιόνι». Επρόκειτο για μία εκπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση με εικόνες και χρώματα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Μουσικοί και χορευτές έβαλαν τα δυνατά τους και κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο να γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο και στις δύο παρουσιάσεις, αλλά και να «ταξιδέψουν» το κοινό σε διαφορετικές χώρες και κουλτούρες μέσα κaι από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Η παράσταση ξεκίνησε με μια κερκυραϊκή καντάδα και συνέχισε με κερκυραϊκούς χορούς. Στη συνέχεια, αναβίωσε στη σκηνή το λεσβιακό έθιμο της «κούνιας» και ακολούθησαν χοροί των Δωδεκανήσων.
Τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς διαδέχτηκε η ταραντέλα από την Κάτω Ιταλία και στη συνέχεια το κοινό απόλαυσε δρώμενα του τρύγου από τη Μολδαβία, όπου το κρασί έχει την τιμητική του.
Οι «Τσιγγάνοι της Ρωσίας» έπειτα, μάγεψαν με τις υπέροχες, γεμάτες πάθος φωνές τους, για να τους διαδεχτούν λευκαδίτικοι χοροί.
Σειρά μετά πήραν μουσικές και χοροί από το Αφγανιστάν, τη Ρωσία, την Αλβανία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.
Το κοινό χειροκρότησε θερμά την προσπάθεια της «Παράλου», της οποίας τα μέλη, με περίσσιο μεράκι, χόρεψαν και τραγούδησαν, καταφέρνοντας να σμίξουν τόσους διαφορετικούς λαούς μαζί.



Οι συντελεστές

Φυσικά, για μια τέτοια παράσταση οι συντελεστές πρέπει να εργαστούν σκληρά, όπως κι έγινε. Την καλλιτεχνική επιμέλεια, τη διδασκαλία των χορών και την οργάνωση της παράστασης ανέλαβαν οι Φλώρα Αντωνοπούλου και Δημήτρης Καρπούζης.
Τις παραδοσιακές φορεσιές επιμελήθηκαν οι Αγγελική Ντανιλέβσκα, Σουζάνα Ρουντένκο, Σάντρα Κουχαρένκο, Δημήτρης Βούλγαρης, Όλγα Σκολιαρένκο, Φλώρα Αντωνοπούλου, Ναΐμ Μοχάμεντ, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Θανάσης Καρπούζης, Άννα Μουτζουρέλλη, Ελισαβέτα Λοζάν, Ζέτα Στροϊέσκου και Άντζελα Μοκάνου.
Την αφίσα και τα κείμενα του προγράμματος επιμελήθηκαν οι Φλώρα Αντωνοπούλου και Μαρία Ατσικμπάση, τα σκηνικά οι Ελισαβέτα Λοζάν και Στέφανος Μοκάνου, τη μουσική οι Βιορέλ Λοζάν και Δημήτρης Καρπούζης και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανιάτης.
Τη μουσική, τα δρώμενα και τους χορούς κατά περιοχές επιμελήθηκαν οι: Άννα Θεοδωρίδου (διδασκαλία παιδικού τμήματος θεατρικού παιχνιδιού), Μαρίνα - Ισμήνη Ιωαννάτου (δρώμενο ταραντισμού), Ιγκόρ Μποτναριούκ και Ελισαβέτα Λοζάν (χοροί και έθιμα Μολδαβίας), Όλγα Σκολιαρένκο (χοροί Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας και Αφγανιστάν) και Μάκης Ψαραδέλλης (διδασκαλία κιθάρας και χορωδιακού τραγουδιού).
Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση χόρεψαν συνολικά 60 περίπου χορευτές, ενώ σε αυτή συμμετείχαν και η Παιδική Χορωδία «Πάραλος», καθώς και η Παιδική Χορωδία Συλλόγου Λ. Θερμής «Ο Άγιος Γεώργιος».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey