Οι Αγιασώτες… πάνε Αϊβαλί

01/07/2012 - 05:56
Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, μια αντιπροσωπεία Αγιασωτών θα ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στο Αϊβαλί, μεταφέροντας στοιχεία από κάθε τομέα τέχνης που υπηρετεί.
Σημαντική προβολή, μέσω συνεργασίας του Αναγνωστηρίου, της «Συνύπαρξης» και του Δήμου Αϊβαλιού

Μετά τη… Μυτιλήνη, ήρθε η σειρά της Αγιάσου να έχει τις δικές της… ημέρες στο Αϊβαλί. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, μια αντιπροσωπεία Αγιασωτών θα ταξιδέψει στη γείτονα πόλη της άλλης πλευράς του Αιγαίου, μεταφέροντας στοιχεία από κάθε τομέα τέχνης που υπηρετεί. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που υλοποιείται μέσα από συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και της Κίνησης «Συνύπαρξη κι Επικοινωνία στο Αιγαίο» με το Δήμο του Αϊβαλιού, είναι η μεταφορά στοιχείων και η προβολή της αγιασώτικης παράδοσης στα απέναντι παράλια.

«Οι Αγιασώτες στο Αϊβαλί» είναι το θέμα της διήμερης εκστρατείας που θα ξεκινήσει από το ορεινό χωριό της Λέσβου και θα ταξιδέψει μέχρι την Τουρκία, χάριν του πολιτιστικού αυτού διημέρου.
Κεραμίστες και ξυλογλύπτες του χωριού, μέλη των χορευτικών και των μουσικών σχημάτων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, αλλά και του Αγροτοποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών, θα μεταφέρουν και θα εκθέσουν τα προϊόντα τους στο Αϊβαλί, χάρη και στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η τελευταία έχει εγκρίνει σχετική δαπάνη ύψους 2,5 χιλ. ευρώ, η οποία θα καλύπτει τη μετακίνηση και διαμονή των 60 περίπου μελών της αποστολής, καθώς και τη μεταφορά των εκθεμάτων.


Μουσικοί και χορευτές του Αναγνωστηρίου (πάνω) αλλά και δημιουργίες από πηλό και ξύλο, θα ταξιδέψουν στο Αϊβαλί

Οι εκδηλώσεις του διημέρου
Ξεκινώντας από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και έως τις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι κεραμίστες, οι ξυλογλύπτες και οι γυναίκες του Αγροτοποιητικού Συνεταιρισμού Αγιάσου θα εκθέτουν τα προϊόντα τους στο φουαγέ του Θεάτρου του Αϊβαλιού, έκθεση που θα συνεχιστεί και από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.
Από τις 5 έως τις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου, η μουσική κομπανία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα παρουσιάσει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ισμέτ Ινονού» ένα πρόγραμμα από μουσικά κομμάτια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας. Παράλληλα, μαζί με τα μέλη του χορευτικού σχήματος, θα γίνει αναπαράσταση του παραδοσιακού αγιασώτικου γάμου, ενώ αμέσως μετά την εκδήλωση, από τις 7 το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, ο Δήμος και το Επιμελητήριο του Αϊβαλιού θα παραθέσουν δείπνο στην αποστολή, στο «Σοκάκι των τενεκέδων» της πόλης, συνοδεία ζωντανής μουσικής, στην οποία θα συμμετάσχει και η παραδοσιακή κομπανία της Αγιάσου.
Η αποστολή θα αποχωρήσει για τη Μυτιλήνη το απόγευμα της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια μαζική προβολή της Αγιάσου στην Τουρκία, αλλά και γενικότερα, κάτι που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την προβολή της και τις μετέπειτα σχέσεις των δύο περιοχών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey