Οι νησιώτες πάνε… Αιγαίο

01/07/2012 - 05:56
Δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι απ’ το νομό Λέσβου που επιλέγουν σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όλοι οι νησιώτες, ακόμη και απ’ την Κρήτη ή την Εύβοια, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις σπουδές του ιδρύματος του Αρχιπελάγους.
Δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι απ’ το νομό Λέσβου που επιλέγουν σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όλοι οι νησιώτες, ακόμη και απ’ την Κρήτη ή την Εύβοια, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις σπουδές του ιδρύματος του Αρχιπελάγους. Ή, όπως έδειξε μια πρώτη έρευνα της ανθρωπογεωγραφίας των πρωτοετών του ακαδημαϊκού έτους 2009 - 2010 που έκανε το ίδιο το Πανεπιστήμιο, «οι νησιώτες πάνε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου».

Η ανθρωπογεωγραφία των τελευταίων πρωτοετών, δημοσιεύεται στο τρίτο τεύχος της εφημερίδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου «ΑΙΓΑΙΟ.edu», όπου παραθέτονται στοιχεία για τον αριθμό των εισακτέων απ’ τις εισαγωγικές του 2009, σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου σε Μυτιλήνη, Μύρινα, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Σύρο, σε συνάρτηση με τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, την προέλευσή τους δηλαδή.
Όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία αυτά, σε πληθυσμιακή αναγωγή 100.000 κατοίκων, ο νομός της Χίου στέλνει αναλογικά τους περισσότερους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ακολουθούν οι νομοί Σάμου, Δωδεκανήσου και Λέσβου. Στην έβδομη θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται ο ομοίως νησιωτικός νομός Κυκλάδων, ενώ στην 20ή θέση ο νομός Αττικής (αναλυτικά οι νομοί στον πίνακα που φιλοξενεί η εφημερίδα του Πανεπιστημίου και δημοσιεύουμε), που έστειλε σε απόλυτους αριθμούς και τους περισσότερους πρωτοετείς, συνολικά 888.
Το δημοσίευμα ξεκινά με τους γνωστούς στίχους του Μάνου Ελευθερίου «άλλος για Χίο τράβηξε, πήγε, κι άλλος για Μυτιλήνη κι άλλος στης Σύρας τα στενά…», με τους οποίους, όπως αναφέρει, υποδέχονται οι εισακτέοι και οι οικογένειές τους την είδηση της εισαγωγής σε κάποιο απ’ τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όσο για το ερώτημα που ώθησε το ίδιο το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην ανθρωπογεωγραφία των πρωτοετών του ήταν: «από πού προέρχονται όλα αυτά τα παιδιά;».

Οικονομία ή τι άλλο;
Ένας απ’ τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι υποψήφιοι απ’ το Αιγαίο επιλέγουν Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ο προφανής, ότι δηλαδή μένοντας και σπουδάζοντας στον τόπο τους δεν επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με το δυσβάστακτο κόστος της δημιουργίας και συντήρησης ενός δεύτερου σπιτικού, όπως και των τακτικών εξόδων για εισιτήρια. Για φοιτητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, το να παραμείνουν και να σπουδάσουν κυριολεκτικά στο σπίτι τους αποτελεί ιδανική λύση, ίσως και μονόδρομο, αφού διαφορετικά θα ήταν αναγκασμένοι να μη σπουδάσουν. Πολλοί νησιώτες μένοντας στον τόπο τους για σπουδές έχουν περισσότερες δυνατότητες και για δουλειά, μια κι είναι ευκολότερο να την αναζητήσουν σε ένα γνωστό περίγυρο.
Υπάρχει, όμως, και μια μεγάλη κατηγορία νησιωτών φοιτητών για τους οποίους δε συντρέχουν οι οικονομικοί λόγοι, μια και επιλέγουν σπουδές, μόνο και μόνο γιατί το περιεχόμενο σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος που διάλεξαν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους, είτε είναι στο δικό τους νησί είτε όχι. Αυτή η κατηγορία, σε σχέση με πρωτοετείς απ’ τη στεριανή Ελλάδα, έχει το πλεονέκτημα πως γνωρίζει και δε φοβάται το χειμώνα και τις υπόλοιπες ιδιαιτερότητες στα νησιά.
Τέλος, μια μεγάλη ακόμη κατηγορία είναι εκείνοι που πέρασαν στα νησιά γιατί εξακολουθούν να διαθέτουν σχολές με χαμηλά συγκριτικά μόρια απ’ τις αντίστοιχες της ηπειρωτικής χώρας, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των Παιδαγωγικών της Ρόδου, όπου εξακολουθεί να είναι το παιδαγωγικό τμήμα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής.


«Τους χειμερινούς μήνες, τον παλμό των τουριστικών το καλοκαίρι νησιών “υπερασπίζονται” οι φοιτητές. Οι νέοι, δηλαδή, που σε πείσμα των σειρήνων οι οποίες υπαινίσσονται ή διακηρύττουν ότι οι καλές σπουδές και η συναρπαστική φοιτητική ζωή συνδέονται μόνο με τα κεντρικά πανεπιστήμια, τολμούν, δοκιμάζουν την τύχη τους και επενδύουν μερικά από τα καλύτερα χρόνια τους στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρει η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «ΑΙΓΑΙΟ.edu», που στο χάρτη τον οποίο διαμόρφωσε απεικονίζει για κάθε νομό της Ελλάδας τον αριθμό των τελειοφοίτων λυκείου του 2009, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Αιγαίο. Η ένταση στο χρώμα κάθε νομού δείχνει και το βαθμό επιτυχόντων συναρτήσει του πληθυσμού κάθε νομού. Δείχνει, δηλαδή, τον αριθμό εισακτέων ανά 100.000

Περαιτέρω διερεύνηση
«Παρ’ όλο που εκκρεμεί μια συστηματική έρευνα για το προφίλ, τα κίνητρα και τις προσδοκίες των φοιτητών, η απλή χαρτογραφική αποτύπωση των τόπων καταγωγής των εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2009 - 2010 μάς λέει ότι τα νησιά του Αιγαίου επιλέγονται περισσότερο από… νησιώτες και ιδιαίτερα εκείνους που ζουν ήδη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», αναφέρεται σχετικά στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που επισημαίνεται ακόμη πως «σημαντική αναλογία νέων από την Κρήτη, την Εύβοια αλλά και τις Κυκλάδες επιλέγει τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά των εισακτέων που προέρχονται από τους νομούς που σχηματίζουν το νοητό “τόξο” Φλώρινα - Κοζάνη - Λάρισα - Φθιώτιδα - Αιτωλοακαρνανία - Αχαΐα - Αρκαδία - Αργολίδα. Παρ’ όλο που θα ήταν παρακινδυνευμένο να ερμηνεύσουμε αναλυτικά αυτή την εικόνα, το γεγονός ότι παρεμφερείς αναλογίες εντοπίζονται σε όμορους νομούς υποδηλώνει πως υπάρχει μια λογική σύνδεση και μια σχέση που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο.».
Καταλήγοντας, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως «χωρίς αμφιβολία, μια εικόνα μπορεί να πει περισσότερα από… αρκετές λέξεις. Επειδή όμως είναι καλό να διεισδύουμε και να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα, δίνουμε αυτή την οπτικοποιημένη πρωτογενή πληροφορία στους κοινωνικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου μας, ως ερέθισμα για μια πιο συστηματική έρευνα.». Η οπτικοποιημένη πληροφορία είναι ο ελληνικός χάρτης που απεικονίζει τα στοιχεία του πίνακα, δίνοντας με πιο έντονο χρώμα τις περιοχές που στέλνουν τους περισσότερους πρωτοετείς.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey