«Λέσβος 1912 - 2012»…

01/07/2012 - 05:56
Το επετειακό λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», με τίτλο «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια Ελευθερίας», παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.
Με επιτυχία η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου

Το επετειακό λεύκωμα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», με τίτλο «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια Ελευθερίας», παρουσιάστηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου. Οι εισηγήσεις των ομιλητών έβαλαν το κοινό στο πνεύμα της εποχής, αλλά και το εισήγαγαν στις σελίδες της έκδοσης, που φιλοξενεί κείμενα πολλών συνεργατών. Αυτό που τονίστηκε εκτός άλλων κατά την παρουσίαση, ήταν η πρόθεση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να στηρίξει με κάθε τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση μέσα από εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν όλο το 2012.

Ήταν η δεύτερη παρουσίαση του επετειακού λευκώματος της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος», μετά από εκείνην που είχε γίνει πριν από δύο περίπου μήνες στο Πλωμάρι.
Αυτήν τη φορά το πάνελ των ομιλητών ήταν πλουσιότερο. Με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Χριστίνα Βογιάννη, η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κοινού από τον πρόεδρο της Λέσχης, Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Κάνοντας μια εισαγωγή στην έκδοση, ο ίδιος αναφέρθηκε παράλληλα στη δωρεά εγγράφων που αφορούν στην εγκατάσταση των προσφύγων που έχει στη διάθεσή του ο φορέας, ενώ κάλεσε παράλληλα τόσο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και το Δήμο Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τις εκπαιδευτικές αρχές του τόπου, να στηρίξουν την όποια προσπάθειά του. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους συντελεστές του λευκώματος και της εκδήλωσης, τονίζοντας τη σημασία τού να διαδοθεί η συγκεκριμένη έκδοση, φτάνοντας στα χέρια ειδικά των νέων.
Στην έκκληση του κ. Μαυραγάνη στάθηκε ιδιαιτέρως θετικός ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, που, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γιορτάσει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης σε όλα τα νησιά όχι μόνο την 8η Νοεμβρίου τού 2012, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να μην πρόκειται απλώς για ένα στιγμιαίο γεγονός. Προσκάλεσε, μάλιστα, όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση.


Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά προς δεξιά: Χαρίλαος Εξερτζόγλου, Ξενοφών Μαυραγάνης, Χριστίνα Βογιάννη, Μανόλης Μανώλας και Μάκης Αξιώτης (πάνω). Το κοινό της παρουσίασης

Μια «πολυφωνική» έκδοση
Τη σημασία της έκδοσης «Λέσβος 1912 - 2012: Εκατό χρόνια Ελευθερίας» τόνισε, παίρνοντας το λόγο, ο διευθυντής της εφημερίδας «Εμπρός», Μανόλης Μανώλας. Αναφερόμενος εν συντομία στην επέτειο της απελευθέρωσης, έκανε λόγο για το «πλούσιο» και «δυσεύρετο» υλικό του λευκώματος, το περιεχόμενο του οποίου, όπως σημείωσε, δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά αφορά ολόκληρο το νησί, παρουσιάζοντας και την τουρκική εκδοχή. «Οι συντελεστές κατέθεσαν μεράκι και πολλή έρευνα, ώστε το εγχείρημα να προσφέρει στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου», προσέθεσε κλείνοντας και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των εκδόσεων «Αιολίδα» με τη Λέσχη Πλωμαρίου για την εκτύπωση της έκδοσης.
«Τόσο η ποιότητα όσο και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του λευκώματος δε δείχνουν ότι αυτό έχει γίνει από ερασιτέχνες, ενώ η ανάγνωσή του είναι ευχάριστη και εποικοδομητική, ακόμη και για έναν ειδικό της περιόδου», ανέφερε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Χαρίλαος Εξερτζόγλου. Κάνοντας λόγο για την «πολυφωνία» που υπάρχει στην έκδοση, σημείωσε πως η τελευταία αποτελεί τεκμήριο «δημόσιας ιστορίας», όπου η μνήμη γίνεται αντικείμενο συνεχών διαπραγματεύσεων, μέσα από πρωτοβουλίες μη ειδικών που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία. «Άποψή μου είναι ότι αποτελεί σημαντικό πεδίο το πώς επιλέγουμε να ανασυγκροτούμε τη μνήμη μας. Η μνήμη δεν είναι ούτε στάσιμη, ούτε παθητική. Το λεύκωμα δεν αναφέρεται απλά στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και στο μέλλον, δίνοντας μια διάσταση αισιοδοξίας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Εξερτζόγλου.
Τελευταίος μίλησε ο Μάκης Αξιώτης, που συνέδεσε την ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα με τη σημερινή πραγματικότητα.
Σύντομη αναφορά στην επέτειο έκαναν και ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, που κάλεσε το κοινό και τους φορείς να είναι όλοι παρόντες στον εορτασμό των 100 χρόνων, καθώς και ο λογοτέχνης Αλφόνσος Δελής.
Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ από προϊόντα ντόπιων παραγωγών, καθώς και ζωντανή μουσική της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey