Τα χρίσματα των εκλεκτών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από το μυαλό των κομμάτων

01/07/2012 - 05:56
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και στο μυαλό των δύο μεγάλων κομμάτων, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ίσως υπάρχει η σκέψη να μη δοθούν χρίσματα και να προχωρήσουν στην επιλογή υποψηφίων με τη δοκιμασμένη πλέον μέθοδο - την άμεση εκλογή από τη λαϊκή βάση των κομμάτων.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και στο μυαλό των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία έχοντας δοκιμάσει τη μέθοδο της Συμμετοχικής Δημοκρατίας και έχοντας γευτεί την αποδοχή των πολιτών αναφορικά στην εκλογή προέδρου από τη βάση, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ίσως υπάρχει η σκέψη να μη δοθούν χρίσματα και να προχωρήσουν στην επιλογή υποψηφίων με τη δοκιμασμένη πλέον μέθοδο - την άμεση εκλογή από τη λαϊκή βάση των κομμάτων.
Μια τέτοια επιλογή σίγουρα δε φαντάζει απίθανη και «σέρνει» μαζί της μια σειρά θετικών και αρνητικών στοιχείων. Ας δούμε τα «συν» και τα «πλην»:
Στα «συν/»
- Δεν πρόκειται να δημιουργηθούν εσωκομματικά προβλήματα και ρίξεις, καθώς η επιλογή υποψηφίων θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη λαϊκή βάση.
- Το κόμμα δε θα χρεωθεί την πιθανή ήττα του υποψηφίου του ως κομματική αποτυχία, καθώς δε θα έχει συμβάλει στην επιλογή του προσώπου.
- Το κόμμα δε χρεώνεται προτιμήσεις και προώθηση συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων του μηχανισμού.
- Ικανοποιείται το αίσθημα δικαιοσύνης της λαϊκής βάσης, καθώς επιλέγεται ο άριστος και όχι ο αρεστός.
Στα «πλην»
- Δίνεται η δυνατότητα σε «λαγούς» με αναγνωρισιμότητα, αλλά χωρίς κομματικά προσόντα, να εκλεγούν.
- Μένουν δυσαρεστημένοι οι υποψήφιοι που έχουν παλέψει για την κομματική «φανέλα», με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται αισθητά οι «αντάρτες» υποψήφιοι.
- Στο δεύτερο γύρο (όπου με το νέο εκλογικό νόμο θα τεθεί σε λειτουργία το περίφημο 50 + 1), ο δυσαρεστημένος κομματικός υποψήφιος-αντάρτης ενδέχεται, για να διαμαρτυρηθεί, να ψηφίσει αντίθετα από την άλλοτε επιλογή του, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα και να την «πληρώνει» το κόμμα.
- Αποδυναμώνεται η οργάνωση του κόμματος που άλλοτε ενισχυόταν από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθώς πλέον δε θα υπάρχει άμεση εξάρτηση κόμματος - αυτοδιοικητικών, οδηγώντας σε δυσάρεστα φαινόμενα αδιαφορίας.
Οι λιγοστοί μήνες που μας χωρίζουν από τις εκλογές μένει να αποδείξουν τι μέλλει γενέσθαι για την αυτοδιοίκηση και τα χρίσματα. Η πολυδιαβασμένη στον Τύπο Διοικητική Μεταρρύθμιση, που καιρό τώρα «ταλανίζει» τους υποψηφίους, είναι πλέον στα σκαριά καθώς το αρμόδιο υπουργείο θα θέσει τις προτάσεις του σε διαβούλευση στα μέσα του ερχόμενου μήνα. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και οι αυτοδιοικητικοί θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο…

* Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι επικοινωνιολόγος, διευθυντής της Think Politics.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey