Έχοντας πάρει το όνομά της από ποίημα της Σαπφούς -ωδή στην «όμορφη σελήνη»- και παρουσία πάνω από 400 ατόμων, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, η μουσική εκδήλωση για την πανσέληνο, στον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής.
Έλαμψε ο πολιτισμός στην αρχαία πόλη της Θερμής, μετά από 5.000 χρόνια
Έχοντας πάρει το όνομά της από ποίημα της Σαπφούς -ωδή στην «όμορφη σελήνη»- και παρουσία πάνω από 400 ατόμων, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, η μουσική εκδήλωση για την πανσέληνο, στον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής. Ο Ηλίας Λιούγκος και η Δέσποινα Στεφανίδου χάρισαν στο κοινό, μια μαγευτική φεγγαρόλουστη μουσική βραδιά, μέσα σε ένα χώρο της αρχαιότητας, που έσφυζε και πάλι από ζωή, για πρώτη φορά μετά από 5.000 χρόνια.
Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής πόλης της Θερμής, μετά και τις παρεμβάσεις διαμόρφωσής του, που εκτελούνταν τα τελευταία χρόνια.
Στη βραδιά, που παρακολούθησαν πάνω από 400 κάτοικοι και επισκέπτες της Μυτιλήνης και των γύρω περιοχών, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Δημήτρης Νιάνιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Παντελής Πατερέλλης, ο Δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής κ.ά.
Πάνω από 400 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία «μουσικής στην Πανσέληνο», δίνοντας ξανά ζωή στο χώρο
Η προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, καλωσόρισε το κοινό και αφιέρωσε τη βραδιά στη Σαπφώ
Βραδιά αφιερωμένη στη Σαπφώ
Καλωσορίζοντας το κοινό, η προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, εξήγησε πως ήταν «μια βραδιά αφιερωμένη στη Σαπφώ», κάτι που δικαιολογεί και τον τίτλο «κάλαν σελάνναν», που της είχε δοθεί. Πρόκειται για στίχους από ποίημα της αρχαίας Λέσβιας ποιήτριας, που αποτελεί έναν ύμνο στην «ασημοκαπνισμένη» σελήνη, στης οποίας την εμφάνιση, κρύβουν το πρόσωπό τους, τα αστέρια…
Το συγκεκριμένο απόσπασμα διάβασε στο κοινό, η κ. Φιλανιώτου, σημειώνοντας πως είναι «πολύ ωραίο, που η πρώτη ποιητική φωνή στον κόσμο, ήταν Μυτιληνιά κι έχει γράψει τόσο ωραία ποιήματα για τη σελήνη».
Η προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, απέφυγε να αναφερθεί σε εκτενείς λεπτομέρειες για την ιστορία της αρχαίας πόλης της Θερμής, ενώ περιορίστηκε μόνο στο να αναφέρει ότι, μαζί με αυτή της Πολιόχνης, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, αναφέροντας με ικανοποίηση ότι για πρώτη φορά μετά από 5.000 χρόνια, περπάτησαν άνθρωποι στο χώρο.
Με τραγούδια του Χατζηδάκι και όχι μόνο…
Την κατανυκτική ατμόσφαιρα της βραδιάς, ήρθε να συμπληρώσει η εμφάνιση του Ηλία Λιούγκου, που είχε προσκαλέσει ειδικά για την περίσταση, η Κ΄ ΕΠΚΑ.
Συνοδευόμενος στο πιάνο, αλλά και στο τραγούδι από τη Δέσποινα Στεφανίδου, ο Ηλίας Λιούγκος, ο παλιός συνεργάτης του Μάνου Χατζηδάκι, που έχει ξεπεράσει την εικοσιπενταετή παρουσία στη δισκογραφία, ερμήνευσε μια σειρά από 29 τραγούδια, χωρισμένα σε δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά περιλάμβανε αποκλειστικά συνθέσεις του ίδιου και του Μάνου Χατζηδάκι, ενώ στο δεύτερο ήρθαν να προστεθούν και κομμάτια άλλων μουσικών, όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Κώστας Μουντάκης, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.
«Προσκαλέσαμε τον Ηλία Λιούγκο, καθώς θεωρήσαμε πως η μουσική του, ταίριαζε απόλυτα στην περίσταση. Ακούσαμε πολύ ενθουσιώδη σχόλια από τον κόσμο, που έμεινε μέχρι το τέλος. Η βραδιά ήταν πολύ όμορφη, μας ευνόησε η “θεά Σελήνη”…», δήλωσε ικανοποιημένη στο «Ε», η κ. Φιλανιώτου. «Ευχαριστώ προσωπικά τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την ηθική και οικονομική υποστήριξη, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Τόσο ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Σηφουνάκης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, υποστήριξαν με ενθουσιασμό την πρόταση της Εφορείας. Ελπίζουμε ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα. Εμείς από την πλευρά μας, βλέποντας πόσο μεγάλη επιτυχία είχε η βραδιά, σκοπεύουμε να προβούμε σε ανάλογες διοργανώσεις και το επόμενο καλοκαίρι».
Ο αρχαιολογικός χώρος της προϊστορικής πόλης της Θερμής, όπως έχει διαμορφωθεί. Προχθές, ξαναζωντάνεψε μετά από 5.000 χρόνια