Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Η μικρή αυτή συλλογή παραδοσιακών συνταγών της Λέσβου αποτελεί μία ευχάριστη όσο και ενδιαφέρουσα περιήγηση στις γευστικές παραδόσεις του νησιού, οι οποίες βασίζονται στη χρήση του λαδιού και των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Λέσβου
Λεσβιακό βιβλίο
Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου
Παραδοσιακές συνταγές
Έκδοση Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αθήνα 2009, σελ. 35


Η μικρή αυτή συλλογή παραδοσιακών συνταγών της Λέσβου αποτελεί μία ευχάριστη όσο και ενδιαφέρουσα περιήγηση στις γευστικές παραδόσεις του νησιού, οι οποίες βασίζονται στη χρήση του λαδιού και των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Λέσβου, καθώς και στην αλίευση. Η συλλογή περιέχει τις τοπικές επιλογές του καθημερινού τραπεζιού, δηλαδή ορεκτικά, πρώτα πιάτα, κύρια με βάση τα θαλασσινά και το κρέας, γλυκά αλλά και λικέρ. Να μερικές τέτοιες συνταγές: Χταπόδι ξιδάτο, γκιουζλεμέδες, ψαροκεφτέδες, σουπιές με ελιές, γαρίδες γιουβέτσι, κολοκυθολούλουδα με ρύζι και με τυρί, κρεμμυδοντολμάδες, αρνί γεμιστό, μπαλεζές, πλατσέντα κ.ά..
Διαβάζουμε στον πρόλογο: «Οι νοστιμιές και τα αρώματα της παιδικής ηλικίας, εκείνα τα ζεστά καλοκαίρια στο χωριό, έρχονται ολοζώντανες στη μνήμη, έστω και απλώς διαβάζοντας τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Ξυπνάει η νοσταλγία του ουρανίσκου για τα φαγητά της γιαγιάς, που μαγείρευε με αγνό λάδι, ελιές και μυζήθρα· με ό,τι έβγαζε το μποστάνι της και με ό,τι έφερνε ο ψαράς ή ο τσοπάνος. Η γιαγιά, όπως και όλες οι γιαγιάδες του Αιγαίου, σχεδόν αγνοούσε το βούτυρο και τα λίπη, οι παχιές κρέμες και τα συντηρητικά τής ήταν άγνωστες, ενώ το κρέας ήταν λιγοστό και προορισμένο για τις γιορτές και τους γάμους. Τα «λαδερά» ήταν η βάση της μαγειρικής της και ήξερε χίλιους τρόπους να τα φτιάχνει και να τους δίνει ιδιαίτερη γεύση. Μαγείρευε υγιεινά, χωρίς να ξέρει ότι η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω της μακροζωίας και της καλής υγείας. Πολύ θα παραξενευόταν η γιαγιά αν άκουγε ότι σήμερα τα απλά και νόστιμα φαγητά της έχουν πάρει το μεγαλόπρεπο τίτλο «Μεσογειακή διατροφή» και έχουν φτάσει να θεωρούνται σχεδόν πανάκεια διά πάσαν νόσον…
Κάθε περιοχή - σχεδόν κάθε χωριό - έχει κάποιες δικές του ιδιαίτερες συνταγές και, φυσικά, η Αγία Παρασκευή Λέσβου δεν αποτελεί εξαίρεση. Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στη Μαριάνθη Πολυχρόνη που είχε την ιδέα να συγκεντρώσει αυτές τις συνταγές που σας παρουσιάζουμε. Εξαιρετική μαγείρισσα η ίδια, κουβέντιασε και με τις γυναίκες του τοπικού Συνεταιρισμού ΣΕΛΑΔΑ που της έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα συλλογή παραδοσιακών φαγητών και γλυκών από την Αγία Παρασκευή Λέσβου, αρκετά από τα οποία - αν δεν είστε από την περιοχή - θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα με την πρωτοτυπία τους, αλλά και με τη νοστιμιά τους όταν θα τα μαγειρέψετε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey