Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Η γενικευμένη σ’ όλο τον κόσμο οικονομική κρίση και η άνοδος του χρυσού που τη συνοδεύει, ξαναέφεραν στη γειτονική χώρα τις κάλπικες λίρες. Ολοένα και πληθαίνουν οι λίρες «μαϊμούδες» που κρεμάνε οι συγγενείς στο γαμπρό και στη νύφη στις γαμήλιες τελετές.
Κρίση και άνοδος χρυσού ξαναφέρνουν τις κάλπικες λίρες
Η γενικευμένη σ’ όλο τον κόσμο οικονομική κρίση και η άνοδος του χρυσού που τη συνοδεύει, ξαναέφεραν στη γειτονική χώρα τις κάλπικες λίρες. Ολοένα και πληθαίνουν οι λίρες «μαϊμούδες» που κρεμάνε οι συγγενείς στο γαμπρό και στη νύφη στις γαμήλιες τελετές. Οι λίρες αυτές είναι πανομοιότυπες με τις αληθινές, που ακόμη και οι χρυσοχόοι δυσκολεύονται να τις ξεχωρίσουν. Σήμερα η τιμή του χρυσού στην Τουρκία αγγίζει τις 110 λίρες το γραμμάριο. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις έφεραν μεγάλα κεσάτια στα χρυσοχοεία, γι’ αυτό και οι καταστηματάρχες ρίχνουν την ποιότητα για να εξασφαλίζουν τον τζίρο τους. Μέχρι τώρα τα χρυσαφικά στην Τουρκία ήταν 24 καρατιών. Τώρα με την κρίση οι περισσότεροι πουλάνε των 14, ενώ σύντομα βγαίνουν στην αγορά και κοσμήματα των οκτώ καρατιών!
Όσοι λοιπόν είναι της θεωρίας ότι οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν διαχρονική αξία, καλά θα κάνουν να ρωτάνε πριν αγοράσουν.
 
Η εκκλησία του Ταξιάρχη στο χωριό Μουρσελί (Αϊδίνι)
Το Μουρσελί (Mürselli) είναι ένα μικρό καθαρά αγροτικό χωριό κοντά στο Αϊδίνι, στον κάμπο του ποταμού Μαιάνδρου (Büyük Menderes), στη γειτονική μας χώρα. Οι κάτοικοί του ζουν απ’ τις αγροτικές καλλιέργειες μπαμπακιού, λαχανικών, φρούτων και σύκων, τα περίφημα σ’ όλο τον κόσμο «αϊδινιά» σύκα. Ως το 1922 η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Έλληνες. Πολλοί απ’ αυτούς ήλθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ταξιάρχης στην Εύβοια. Σώζονται ακόμη μερικά παλιά σπίτια στο ρωμαίικο μαχαλά, που σήμερα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και οι ντόπιοι τα επιδεικνύουν με περηφάνεια. Οι σημερινοί κάτοικοι είναι ανταλλαγέντες, απ’ το 1924, Τούρκοι πρόσφυγες κυρίως απ’ τα Γρεβενά, και αποκαλούνται απ’ τους άλλους «πατριότ’», επειδή έτσι προσφωνούσε ο ένας τον άλλον. Όλα αυτά τα χρόνια έζησαν σχετικά απομονωμένοι κι έτσι διατηρήθηκε η ελληνική γλώσσα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των σημερινών κατοίκων που μιλούν τα ελληνικά, πολλοί περισσότεροι ακόμη κι απ’ τα γνωστά μας Μοσχονήσια, με τους σημερινούς απόγονους των Τουρκοκρητικών κατοίκους τους. Χαρακτηριστικά, ένας 50άρης κάτοικος του Μουρσελί δήλωσε: «Εμείς, η γενιά μας, τα τουρκικά τα μάθαμε όταν πήγαμε σχολείο, ως τότε στα σπίτια μας μιλούσαμε μόνο ελληνικά!» Σήμερα που ο τουρισμός αποτελεί πηγή ζωής για κάθε τόπο, θέλουν κι εκεί να μπουν στο κύκλωμα, για να καταστεί το χωριό επισκέψιμο από Έλληνες και γενικά χριστιανούς τουρίστες. Ο δήμαρχος προσπαθεί να εντάξει την αναστύλωση της όμορφης και διατηρημένης σχετικά εκκλησίας του Ταξιάρχη (απ’ το 1870) σε πρόγραμμα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα κατάφερε. Ούτε απ’ το Πατριαρχείο στην Πόλη, όπου απευθύνθηκε, έχει πάρει ως τώρα κάποια αισιόδοξη απάντηση. Ας το δούνε οι αρμόδιοι το θέμα.



Προβολή της Δωδεκανήσου στην Αττάλεια
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, και της αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Δέσποινας Διακοσταυριανού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (15/9/11) στην Αττάλεια της Τουρκίας συντεταγμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Δωδεκανήσου. Μια πολυπληθής αποστολή (60 εκπρόσωποι από 35 φορείς) από ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.ά. από τη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη μετέβη στην Αττάλεια, όπου στο «Antalya hotel» συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους Τούρκους ομολόγους τους τις ευκαιρίες και τις προοπτικές για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο περιοχών. Τις εργασίες της συνάντησης με επικεφαλής τον κ. Μαχαιρίδη και τον κυβερνήτη της Αττάλειας, κ. Ahmet Altıparmak, χαιρέτισε και ο παριστάμενος υφυπουργός Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος προανήγγειλε και τη λειτουργία στην Αττάλεια γραφείου VISA Center, για τη διευκόλυνση των τουριστών - όχι μόνο των Τούρκων, αλλά και των Ρώσων, των Κινέζων κ.ά. - που θέλουν να επισκεφθούν τα Δωδεκάνησα. Επισημαίνεται ότι η Αττάλεια είναι ο κύριος τουριστικός προορισμός στη γειτονική χώρα, με 11 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.

Η τουριστική κίνηση μεταξύ Αϊβαλιού και Μυτιλήνης
Σύμφωνα με πληροφορίες από στατιστικά δεδομένα της Τουρκίας, η κίνηση του οκταμήνου του 2011 μεταξύ Μυτιλήνης και Αϊβαλιού έφτασε τους 35.000 επιβάτες. Απ’ αυτούς, οι 20.000 περίπου διακινήθηκαν στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου και ήσαν κατά τα 2/3 Έλληνες και το 1/3 Τούρκοι. Πέρσι καθ’ όλο το χρόνο διακινήθηκαν μεταξύ των δύο λιμανιών 55.000 άνθρωποι, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι θα ξεπερασθεί αυτός ο αριθμός.
Στο μεταξύ, μια καινούργια «πόρτα» ανοίγει στη σύνδεση της Λέσβου με το Ακτσάι, στο μυχό του Αδραμυττινού Κόλπου. Όμως η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού (τρεις και πάνω ώρες) απαγορεύει ουσιαστικά τα μονοήμερα, χωρίς διανυκτέρευση ταξίδια. Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να κρατηθεί η γραμμή, έστω εποχικά, και αν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες (Έλληνες και Τούρκοι). Ο δήμαρχος του Ακτσάι, κ. Τζαχίντ Ιντζέογλου, σωστά επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος της βίζας, στη συνάντηση που έγινε εκεί το περασμένο Σάββατο με τους Μυτιληνιούς καλεσμένους, για να έχει προοπτική και μέλλον η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey