Ευτυχώς ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο

01/07/2012 - 05:56
Είμαι κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς που την πάτησαν κι άρπαξα το τηλέφωνο για να ρωτήσω την καλή μας εφημερίδα, με την κρυφή ελπίδα πως θα ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, όπως κι ευτυχώς ήταν!
Είμαι κι εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς που την πάτησαν κι άρπαξα το τηλέφωνο για να ρωτήσω την καλή μας εφημερίδα, με την κρυφή ελπίδα πως θα ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, όπως κι ευτυχώς ήταν! Με πήραν τα δάκρυα από τη χαρά πως πράγματι τίποτε δεν είχε κλαπεί από το Μουσείο Μυτιλήνης, αλλά και διότι ξαναέβρισκα ανάμεσα στις φωτογραφίες των κλοπιμαίων που δεν κλάπηκαν, που δημοσίευσε το «ΕΜΠΡΟΣ», τη μοναδική λαϊκή αναπαράσταση έφιππης γυναίκας -με εξαίρεση θεές και αμαζόνες- που έφτασε στις μέρες μας από ολόκληρο τον αρχαιοελληνικό κόσμο. Είναι ένα άρτιο επιτύμβιο, που μέχρι το 2001 κοσμούσε το Μουσείο Ερεσού! Πολλά είναι τα επιφανειακά ευρήματα -σκέψου να γίνουν και συστηματικές ανασκαφές- που συνηγορούν για την ισότιμη προς τον άνδρα θέση που κατείχε στην κοινωνία της Ερεσού, η γυναίκα. Πριν 3-4 χρόνια, σε ανασκαφή θεμελίων, βρέθηκαν γυναικείες ταφές στην Ερεσό, μέσα σε σαρκοφάγους πέτρινες και κεραμικές - με εξαιρετικά κτερίσματα και άλλα ευρήματα «αρκετά να γεμίσουν ένα Μουσείο» κατά την τότε Δ/ντρια της ΚΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Μυτιλήνης, Α. Αρχοντίδου, την ίδια που πριν μερικούς μήνες, είχε κλείσει το Μουσείο Ερεσού, για συντήρηση υποτίθεται, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, φρόντιζε να πάρει σύνταξη και να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Ανάμεσα λοιπόν στα κτερίσματα των γυναικείων ταφών, υπήρχαν και στλεγγίδες, αθλητικά εργαλεία δηλαδή, με τα οποία οι αθλητές, μετά τους αγώνες, καθάριζαν το δέρμα τους από το λάδι και το χώμα. Επιτρέπεται λοιπόν η εικασία πως ενώ σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο απαγορευόταν ακόμα και να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες, οι γυναίκες, στην Πόλη-Κράτος της Ερεσού, πιθανώς να γίνονταν και γυναικείοι αθλητικοί αγώνες!!!
Κι επειδή ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό, όπως μας δίδαξε ο τ. Υπουργός Πολιτισμού, Βουλγαράκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης δεν αισθάνθηκε καμιά υποχρέωση προς το λεσβιακό Λαό, να τον ενημερώσει τί βρέθηκε, ποιές ερμηνείες υπάρχουν, γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα κτλ. Αφού ο Αρχαιολογικός Νόμος δεν τους υποχρεώνει να ενημερώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, γιατί να το κάνουν!;;; Είπαμε ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό!
Δεν ξέρω τι ερμηνεία δίνει η αρχαιολογική επιστήμη για την έφιππη Ερεσιώτισσα του μαρμάρινου επιτύμβιου του Μουσείου Ερεσού, που ξερίζωσε η κα Α. Αρχοντίδου από το Μουσείο Ερεσού «για να το συντηρήσει» …αναρτώντας το στο Μουσείο Μυτιλήνης! Λίγο ενδιαφέρει εάν ήταν αθλήτρια ή κοινή θνητή που αγαπούσε, να μετακινείται έφιππη.
…Στα δικά μου βουρκωμένα μάτια, το επιτύμβιο ανάγλυφο με την έφιππη γυναίκα, ξαναζωντάνεψε -όπως το κάνει πάντα- τις θειάδες στην Ερεσό, σαν ήμουν παιδί, στα Πανηγύρια, που τις έβλεπα στολισμένες κι αγέρωχες καβάλα πά’ στο γάιδαρο με το μωρό στην αγκαλιά και το πιο μεγάλο στα καπούλια του γαϊδάρου, με τον άντρα από πίσω να «παρλεί» περπατώντας... Σε αντίθεση με ανάλογες εικόνες στην ηπειρωτική Ελλάδα: Ο άντρας καβάλα στο γάιδαρο και η γυναίκα από πίσω πεζή, με το μωρό στην αγκαλιά της…
Θα μου πείτε «Άσχετο!»; Μπορεί… Αλλά μπορεί και όχι!




Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey