Περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά ούτε λέξη για την ιατρική δεοντολογία

01/07/2012 - 05:56
Η γιατρός, διευθύντρια Γενικής Ιατρικής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, απαντά σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας, παραδίδοντας μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πλην όμως μη τηρώντας ως οφείλει την ιατρική δεοντολογία.
Η γιατρός, διευθύντρια Γενικής Ιατρικής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, απαντά σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα μας, παραδίδοντας μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πλην όμως μη τηρώντας ως οφείλει την ιατρική δεοντολογία.
Δημοσιεύουμε, λοιπόν, την επιστολή της, όπου μάλιστα ζητά «να δημοσιευθεί αυτολεξεί και αφορά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Εμπρός” της 15 Μαΐου 2009 με τίτλους “Απανθρωπιά χωρίς όρια” της Πέλλης Γιακουμή και “Γαϊδούρια του πτυχίου” του Κώστα Βαξεβάνη».
Ο λόγος περί των όσων αναφέρει, στο διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Άρη Χατζηκομνηνό.


Κύριε Διευθυντά,
Διαβάζοντας το τρίστηλο άρθρο της αρθρογράφου κας Πέλης Γιακουμή πληροφορήθηκα μια καινούρια ιστορία διαφορετική από εκείνη που ζήσαμε όσοι το πρωί της 14ης Μαΐου δουλεύαμε στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Μυτιλήνης.
Η αρθρογράφος που ας σημειωθεί ότι καμία επικοινωνία δεν είχε με τους εμπλεκόμενους ιατρούς για την ορθή, τεκμηριωμένη και διασταυρωμένη πληροφόρησή της αναφέρει εν μέσω αντιφάσεων, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Α) «Ένας ογδοντάχρονος μεταφέρθηκε με σπασμένο πλευρό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως οι γιατροί που τον εξέτασαν (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας), διέγνωσαν ότι δεν είναι επείγον περιστατικό και πρέπει να πληρώσει για να κάνει τις εξετάσεις ή να πάει στο ΙΚΑ!»
Β) «Η γιατρός που τον είδε χωρίς να τον εξετάσει του είπε ότι ή θα πληρώσει τις εξετάσεις ή θα πάει στο ΙΚΑ γιατί δεν είναι επείγον περιστατικό»
Γ) «Εκεί όμως του ζητήθηκε να πληρώσει 60 ευρώ για να τον εξετάσουν, αφού δεν είχε μαζί του, το βιβλιάριο του ΙΚΑ», και άλλα.
Όμως αν η κα Γιακουμή είχε διασταυρώσει και επαληθεύσει τις καταγγελίες που είχε στα χέρια της, όπως όφειλε κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θα είχε αποφύγει να εκτεθεί περιγράφοντας τόσες ανακριβείς πληροφορίες και ψεύδη.
Θα την πληροφορούσαμε ότι ο 76χρονος παραπέμφθηκε στο Γ.Ν. Μυτιλήνης με θωρακικό άλγος στο αριστερό πλευριτικό τόξο σύμφωνα με το ιατρικό παραπεμπτικό, συναδέλφου που υπηρετεί στο πλοίο της γραμμής, το οποίο επιπλέον αναφέρει «πτώση προ 48ώρου, ... έγινε ακτινογραφία θώρακος, η οποία δεν έδειξε κάτι όπως λέει ο ίδιος … ο ασθενής σε καλή γενική κατάσταση … πιθανή μυοσκελετική κάκωση ΑΡ. πλευριτικού τόξου …».
Ο ασθενής όταν προσήλθε στο ΤΕΠ
- εξετάσθηκε στο χώρο των επειγόντων και από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε κάκωση αριστερών πλευρών, ενώ δεν είχε πνευμοθώρακα, κάκωση σπληνός ούτε ενδείξεις εσωτερικής αιμορραγίας αν και η παρέλευση τριών ημερών από την πτώση περιόριζε αυτές τις πιθανότητες.
- Προγραμματίσθηκαν οι απαιτούμενες εξετάσεις (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος).
- Συμπληρώθηκαν τα παραπεμπτικά των παρακλινικών εξετάσεων και ο ασθενής οδηγήθηκε με τη βοήθεια τραυματιοφορέα εκτός της αίθουσας, στη Γραμματεία προκειμένου να σφραγισθούν αυτά, σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες της Διοίκησης (επισυνάπτονται).
Η διαδικασία αυτή (εξέταση, προγραμματισμός εργαστηριακών εξετάσεων - δεν είναι πάντα ίδιες - σφράγισμα, εκτέλεση) ακολουθείται με όλους τους εξεταζόμενους, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα (ΟΓΑ, Πρόνοια, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ κ.λπ.).
Όμως η τραυματιοφορέας επέστρεψε στα ΤΕΠ με τον 76χρονο ασθενή, που τον άφησε παραπέρα λέγοντας: «Είναι ΙΚΑ, δεν πληρώνει γιατί έχει λέει γιο δημοσιογράφο και τον έφερα πίσω», ενώ ο 76χρονος ασθενής απευθυνόμενος προς όλους έλεγε: «Ο γιος μου δουλεύει στην εκπομπή της Τσαπανίδου και θα σας βγάλω στην τηλεόραση…» Ο ασθενής πληροφορήθηκε την υποχρέωσή του να καταβάλει το αντίτιμο των εργαστηριακών εξετάσεων που προγραμματίστηκαν μετά την εξέτασή του, από τον υπάλληλο της Γραμματείας και όχι από τους γιατρούς ή τη γιατρό, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το τι ειπώθηκε βέβαια στη Γραμματεία μεταξύ του υπαλλήλου και του 76χρονου ασθενή, δεν γνωρίζω αφού δεν ήμουν παρούσα. Σίγουρο είναι ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις των ασθενών δεν αφορούν τους γιατρούς, είναι αντικείμενο της Γραμματείας, Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου που δεν υπάγεται στον Προϊστάμενο Ιατρό του ΤΕΠ.
Ευθύνη επίσης της Γραμματείας είναι η εφαρμογή της 08/Γ139 από 30-5-05/08 εντολής του ΙΚΑ (επισυνάπτεται) σύμφωνα με την οποία καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ όταν προσέρχονται για εξέταση στο Νοσοκομείο.
Πρόκειται λοιπόν για ανερυθρίαστα ψέματα του δημοσιεύματος που φέρουν τους γιατρούς ή εμένα προσωπικά να λέμε στον 76χρονο ασθενή «ότι δεν είναι επείγον και πρέπει να πληρώσεις» ή «του ζητήθηκε να πληρώσει 60 ευρώ για να τον εξετάσουν επειδή δεν είχε μαζί του το βιβλιάριο του ΙΚΑ». Όπως αναφέρεται στη μνημονευθείσα εντολή του ΙΚΑ, όλα τα περιστατικά πληρώνουν ακόμα και τα επείγοντα, εξαιρούνται μόνο όσα διαθέτουν παραπεμπτικό του ΙΚΑ.
Ο 76χρονος ασθενής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΤΕΠ μετά την επιστροφή του από τη Γραμματεία συμπλήρωνε: «Να μου δώσετε ένα χαρτί ότι είμαι επείγον και να δείτε τι θα πάθετε! Αν ήμουν Αλβανός θα μου κάνατε όλες τις εξετάσεις χωρίς να πληρώσω, δεν πληρώνω τίποτα…»
Τελικά κατόπιν εντολής της Διοίκησης προχώρησε η εκτέλεση των προγραμματισμένων ακτινογραφιών. Από τις ακτινογραφίες αναδείχθηκε κάταγμα πλευράς χωρίς επιπλοκές επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
Αν και με τα ευρήματα αυτά, δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας, του προτάθηκε παραμονή μίας ημέρας στο Νοσοκομείο την οποία και αποδέχθηκε. Η προετοιμασία που ακολουθήθηκε για την εισαγωγή του 76χρονου ήταν ίδια με αυτή που ακολουθείται για όλους τους ασθενείς και καμία ιδιαίτερη μεταχείριση δεν έγινε όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο γιός του ασθενή κ. Κ. Βαξεβάνης, θα μπορούσε να επικοινωνήσει απευθείας με το χώρο των Επειγόντων και να ενημερωθεί για την υγεία του πατέρα του καθώς και για το πρόβλημα που δημιούργησε, όπως κάνουν κάθε μέρα αρκετά παιδιά για τους γονείς τους που εξετάζονται καθημερινά στο Νοσοκομείο μας και βρίσκονται μακριά τους, πριν να φτάσει να ενοχλεί έναν Υπουργό για προσωπικά του θέματα. Ας χρησιμοποιήσει τη γνωριμία μαζί του για άλλα προβλήματα, μια και τόσοι άνθρωποι εξυπηρετούνται καθημερινά χωρίς να είναι γονείς δημοσιογράφων, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν Υπουργό.
Ενημερώνουμε τον κ. Κ. Βαξεβάνη ότι εκείνο το πρωί δεχθήκαμε και διεκπεραιώσαμε περίπτωση ασθενούς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με επιπλοκές, χωρίς να γνωρίζουμε την ιδιότητα του γιού του, δεν ειδοποιήθηκε κανένας Υπουργός και δεν στείλαμε τα παραπεμπτικά στη Γραμματεία προκειμένου να σφραγιστούν (τα στοιχεία του ασθενούς στη διάθεσή σας).
Η κα Γιακουμή, στη συγκεκριμένη περίπτωση όφειλε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στην περιγραφή των γεγονότων, δεδομένου ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να την κατηγορήσει ότι μεροληπτεί αφού επρόκειτο για πατέρα συναδέλφου της. Παρ’ όλα αυτά, μια και ασχολείται με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, της εύχομαι να αποκτήσει μία πιο υγιή μεθοδολογία στη δουλειά της. Δεν έχει ακούσει το ρητό «Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις»;
Με τα παραπάνω θεωρώ ότι απαντώνται πλήρως και τα επιχειρήματα του κ. Κ. Βαξεβάνη για το ύφος του οποίου απαξιώ να ασχοληθώ. Ας χρησιμοποιήσει ο κ. Κ. Βαξεβάνης τη δημοσιογραφική του ιδιότητα ώστε να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας που αναμφίβολα υπάρχουν και τη γνωριμία του με τον κ. Υπουργό ώστε να λυθούν αυτά, αντί να υβρίζει λειτουργούς της Υγείας που καθημερινά πασχίζουν για να θεραπεύσουν και να ανακουφίσουν τόσους ασθενείς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο πατέρας του.

Μυτιλήνη 22-5-09
Ευρυδίκη Λουκίδου
Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής
Τ.Ε.Π. Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης



Απάντηση της σύνταξης

Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει η κ. Λουκίδου, η οποία εμφανίζεται παραπάνω να παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, υπάρχει το ιατρικό απόρρητο και η δέσμευση των γιατρών να μη μιλάνε για περιστατικά ασθενών που αντιμετωπίζουν, χωρίς τουλάχιστον την άδεια της διοίκησης. Επειδή λοιπόν στο δημοσίευμα δεν αναφερθήκαμε ονομαστικά σε κανένα γιατρό, ακριβώς γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή περιστατικά, πρόσωπα και πράγματα, επικοινωνήσαμε και φιλοξενήσαμε στο ρεπορτάζ μας δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου, Άρη Χατζηκομνηνού. Άρα είχαμε και την άλλη άποψη και νομίζουμε ότι ο κ. Χατζηκομνηνός κάλυψε πλήρως το ιατρικό προσωπικό.
Όφειλε όμως η γιατρός να γνωρίζει ότι δε συνάδει με την ιατρική δεοντολογία η αναφορά και περιγραφή περιστατικών στο Νοσοκομείο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κανείς δεν αναφέρθηκε σε εκείνη ονομαστικά, για να χρειαστεί προσωπικά να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις.
Θα έπρεπε εξάλλου να λάβει υπ’ όψιν ότι η δική της η θέση δεν είναι η ίδια με έναν ασθενή, ο οποίος υποφέρει, πονά και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη… γραφειοκρατία του Νοσοκομείου όταν καταφεύγει εκεί για να ζητήσει το αυτονόητο. Πώς θα αντιδρούσε άραγε ο οποιοσδήποτε στη θέση του; Επιστρέφουμε λοιπόν τις συμβουλές περί «υγιούς μεθοδολογίας» σε εκείνους που υπηρετούν τη δημόσια υγεία, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, κυρίως με ηλικιωμένους ανθρώπους, όπως το επίμαχο. Σε τελική ανάλυση, επειδή όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και τα λεγόμενά μας, καλό είναι πριν ξιφουλκήσουμε παραδίδοντας μαθήματα δεοντολογίας, να συνειδητοποιήσουμε ότι επαφή με τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, δυστυχώς, έχουμε όλοι - ο καθένας με τις προσωπικές του εμπειρίες - και κοινή συνισταμένη είναι ότι το σύστημα νοσεί και απαιτούνται αλλαγές και διορθώσεις.
Και το εν λόγω περιστατικό, προσεγγίζοντάς το επί της ουσίας και όχι τύποις, επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση.
Δυστυχώς, η κ. Λουκίδου το πήρε προσωπικά, αλλά η προσέγγιση του «Ε» κάθε άλλο παρά τέτοια πρόθεση είχε.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey