«Η θεία Έλλη», ο Παύλος και η Δέσποινα…

01/07/2012 - 05:56
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η θεία Έλλη» και συγγραφείς τον τέως νομάρχη Λέβου, Παύλο Βογιατζή, και τη σύζυγό του, Δέσποινα Κομνηνού, κυκλοφορεί από χθες στη Μυτιλήνη.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η θεία Έλλη» και συγγραφείς τον Παύλο Βογιατζή και τη σύζυγό του, Δέσποινα Κομνηνού, κυκλοφορεί από χθες στη Μυτιλήνη. Ο τέως νομάρχης και χρόνια αυτοδιοικητικός «θυμάται» μαζί με τη σύζυγό του τις ρίζες του και αφηγείται μια ιστορία από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που μπορεί να είναι μυθοπλασία, βασίζεται ωστόσο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Σμύρνη και τη Μυτιλήνη. Η Έλλη, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρέμεινε στον Μπουρνόβα μαζί με την οικογένειά της, λόγω του γαλλικού διαβατηρίου του καθολικού πατέρα της. «Εγώ είμαι Σμυρνιά» απαντούσε επίμονα, μέχρι τα βαθιά της γεράματα, κάθε φορά που τη ρωτούσαν αν ένιωθε περισσότερο Ελληνίδα ή Τουρκάλα. Η τυχαία συνάντηση και γνωριμία του δημάρχου με τη θεία Έλλη θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μια ελληνική οικογένεια από τη Σμύρνη και μια τουρκική οικογένεια από τη Μυτιλήνη, για να κλείσει ολοστρόγγυλος ο κύκλος του μίσους και της καταστροφής και… να διαλυθεί το σκοτάδι.

Έργο τριών ετών
Οι δύο συγγραφείς δούλευαν το βιβλίο τα τελευταία τρία χρόνια. Το έργο τους ολοκληρώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του φθινοπώρου και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Αλκυών».
«Το βιβλίο βασίστηκε στο σκεπτικό τού ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και παρουσιάζει τις συμπτώσεις της ζωής. Η φιλοσοφία του είναι πως όταν σχεδιάζει ο άνθρωπος… γελάει ο Θεός», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Βογιατζής, που κατάγεται από τη Σμύρνη και έχει καταβάλει χρόνιες προσπάθειες για την προσέγγιση των δύο λαών. «Για μένα ήταν μια κατάθεση ψυχής. Δεν είμαι συγγραφέας, δεν έχω ξαναγράψει βιβλίο και νομίζω ότι δε θα ξαναγράψω. Είναι, όμως, μια ιστορία που θα μπορούσε να αφηγηθεί ένας παππούς που κατάγεται από τη Μικρά Ασία, στα εγγόνια του.»
Χθες ήταν η πρώτη μέρα που το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Μυτιλήνη. Προσεχώς θα γίνει η παρουσίασή του, τόσο στη Μυτιλήνη, την Καλλονή και τη Γέρα, όσο και στη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Παύλος Βογιατζής, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Διετέλεσε δήμαρχος Γέρας και νομάρχης Λέσβου για δύο τετραετίες. Το 2005 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η Δέσποινα Κομνηνού, με καταγωγή επίσης από τη Μικρά Ασία, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey