Μια περιουσία στα σκουπίδια!

01/07/2012 - 05:56
Ακούγεται και γράφεται συνεχώς η σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού. Και προς τιμήν μας, τα στοιχεία που μας περιγράφουν σήμερα οι δύο εταιρείες ανακύκλωσης της Λέσβου, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ακούγεται και γράφεται συνεχώς η σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού. Και προς τιμήν μας, τα στοιχεία που μας περιγράφουν σήμερα οι δύο εταιρείες ανακύκλωσης της Λέσβου, «Χαρίκλεια & Δημήτρης Βουνάτσος Ο.Ε.» και «Χυτήρια Λέσβου - Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.», είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την «καλή» κατάληξη του χαρτιού του νησιού. Η προσπάθεια που έγινε από το Λιμενικό Ταμείο και τον «Υδάτινο» με τους κώδωνες ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στη Μυτιλήνη τον περασμένο χειμώνα, αλλά και η συνεχής ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η δυνατότητα που τους έχει δοθεί από τη νομαρχία ήδη από την περασμένη άνοιξη να ανακυκλώνουν, με την τοποθέτηση κάδων στα σχολεία, φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Και έτσι, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες ποσότητες χαρτιού που πηγαίνουν για ανακύκλωση και που, στην περίπτωση των κωδώνων τουλάχιστον, ξεπερνούν τον ενάμιση τόνο ημερησίως.

Στις δύο εταιρείες φτάνει χαρτί τόσο από σχολεία, εφημερίδες, τυπογραφεία, βιομηχανίες όπως η Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ), υπηρεσίες κ.α., όσο και από απλούς πολίτες που πηγαίνουν μέχρι εκεί κάποιες ποσότητες που συγκεντρώνουν. Ανάμεσα σε αυτά που ανακυκλώνονται είναι κυρίως εφημερίδες, περιοδικά και σχολικά βιβλία και συσκευασίες, ενώ ελάχιστα είναι - ευτυχώς - άλλου είδους βιβλία (π.χ. λογοτεχνίας).
Όλα τα παραπάνω μπαίνουν στην ειδική πρέσσα που χρησιμοποιείται στην ανακύκλωση χαρτιού και μέσω συμπίεσης μετατρέπονται σε «κύβους» ή «μπάλες» 200 κιλών, για να φορτωθούν στη συνέχεια στα φορτηγά που θα τα μεταφέρουν στην Αθήνα, όπου ειδικές εταιρείες θα αναλάβουν το κόψιμο και την πολτοποίησή τους. Εξαίρεση, τα βιβλία, για τα οποία γίνεται πρώτα διαχωρισμός του εξωφύλλου, που δένεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο χαρτί.
Όπως λένε και οι δύο εταιρείες, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανακύκλωση χαρτιού - και κατά συνέπεια και οι ποσότητες που τελικά πηγαίνουν για ανακύκλωση - έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Πριν από τρία χρόνια περίπου που ανοίξαμε, το ενδιαφέρον για ανακύκλωση δεν ήταν τόσο μεγάλο. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, αυτό αυξάνεται, ειδικά στα σχολεία», υποστηρίζει η Κατερίνα Βουνάτσου.

Χαρτί στους κώδωνες

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει αναμφισβήτητα η τοποθέτηση των κωδώνων ανακύκλωσης από το Λιμενικό Ταμείο, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε τέσσερα σημεία: στην Επάνω Σκάλα, στο Τελωνείο, στο Μακρύ Γιαλό και στο λιμανάκι της Βαρειάς, όπου τοποθετήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.
Το ενδιαφέρον των πολιτών για ανακύκλωση ήταν από την αρχή κιόλας μεγάλο. Ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των κωδώνων, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τότε ο «Υδάτινος», η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα έδειξε έντονες αυξητικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν οι κώδωνες, μέχρι και τις αρχές Μαρτίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 37 τόνοι χαρτιού, ενώ το νούμερο αυτό είχε φτάσει, στο τέλος του ίδιου μήνα, τους 60,7 τόνους.
Με την ποσότητα αυτή να αυξάνεται διαρκώς, οι τρεις φορές την εβδομάδα που γινόταν η αποκομιδή από την εταιρεία «Χυτήρια Λέσβου - Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.» μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, δεν ήταν αρκετή. Τα προβλήματα λύθηκαν με νέα σύμβαση, στην οποία προβλέπεται καθημερινή επίσκεψη στους κώδωνες και η οποία, όπως φαίνεται, είναι κάθε άλλο παρά περιττή.
Όπως μας είπε ο υπεύθυνος της εταιρείας, Νίκος Σαμιώτης, ενώ οι ποσότητες που συγκεντρώνονταν στην αρχή της λειτουργίας των κωδώνων ήταν περίπου μισός τόνος την εβδομάδα, η ίδια ποσότητα και παραπάνω συγκεντρώνεται τώρα σε καθημερινή βάση.
«Από τότε που μπήκαν οι κώδωνες του Λιμενικού Ταμείου, οι ποσότητες χαρτιού που συγκεντρώνουμε αυξάνονται συνεχώς. Ο κόσμος μπορεί να ήταν διστακτικός στην αρχή, αλλά τώρα πια το έχει μάθει. Σήμερα φτάνουμε πλέον να συγκεντρώνουμε περίπου ένα με ενάμιση τόνο χαρτί την ημέρα. Μιλάμε έτσι για αύξηση κατά 50% περίπου. Άλλος μισός τόνος περίπου είναι το υπόλοιπο χαρτί που συγκεντρώνουμε. Υπολογίζουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά περίπου 250 τόνοι χαρτιού», λέει ο κ. Σαμιώτης.
Για τον ίδιο λόγο, η εταιρεία πρόσφατα προμηθεύτηκε καινούργια πρέσσα, μεγαλύτερης δυναμικότητας, που από 200 κιλά θα συμπιέζει πλέον 400.


Περιοδικά, εφημερίδες και συσκευασίες, μέσα στις ποσότητες χαρτιού που πάνε για ανακύκλωση

Στα σχολεία

Μέσω σύμβασης με τη νομαρχία Λέσβου, που τον περασμένο Απρίλιο τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, η εταιρεία «Χαρίκλεια & Δημήτρης Βουνάτσος Ο.Ε.» συγκέντρωσε, όπως υποστηρίζει, μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο και τη λήξη του σχολικού έτους 10 συνολικά τόνους χαρτιού - κυρίως σχολικά βιβλία που πέταξαν οι μαθητές.
Δύο τόνους σχολικών βιβλίων και άλλου χαρτιού από τους κάδους των σχολείων μάς δήλωσε πως συνέλεξε μέσω της ίδιας σύμβασης η εταιρεία «Χυτήρια Λέσβου - Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.».
Η ποσότητα αυτή και για τις δύο εταιρείες προερχόταν από κάποιες περιοχές του νησιού και τα μισά για καθεμιά σχολεία της Μυτιλήνης, αφού, όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση που είχε γίνει μέχρι τον Ιούνιο, είχαν δημιουργηθεί «ζώνες» σε όλο το νησί, για την καλύτερη αποκομιδή των ποσοτήτων χαρτιού που συγκεντρώνονταν για ανακύκλωση.


«Οι ποσότητες αυξάνονται συνεχώς», λέει ο Νίκος Σαμιώτης από τα «Χυτήρια Λέσβου»

«Θα κατέληγαν στις χωματερές»
Πριν από ένα μήνα, η εταιρεία «Χαρίκλεια & Δημήτρης Βουνάτσος Ο.Ε.» έστειλε στην Αθήνα τους 10 τόνους σχολικών βιβλίων που είχε συγκεντρώσει τον Ιούνιο.
Μέσα στο μήνα που μας πέρασε, επίσης, η εταιρεία «Σαμιώτης Α.Ε.» πραγματοποίησε δύο δρομολόγια προς την Αθήνα, το καθένα από τα οποία είχε περίπου 20 τόνους χαρτιού.
Παρ’ όλο που το κέρδος για τις ίδιες τις εταιρείες είναι μηδαμινό, αφού μόνο το κόστος μεταφοράς στην πρωτεύουσα είναι πολύ μεγάλο, και οι δύο εταιρείες τονίζουν την περιβαλλοντική σημασία που έχει η ανακύκλωση χαρτιού για το νησί της Λέσβου:
«Είναι μεγάλο το κέρδος για το νησί αν σκεφτεί κανείς πως όλες αυτές οι ποσότητες θα κατέληγαν στις χωματερές. Όταν υπάρχει κάδος στο σχολείο, είναι πιθανό να τον χρησιμοποιήσουν και άλλοι πολίτες», λέει η κ. Βουνάτσου.
«Η περιβαλλοντική σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού είναι πολύ μεγάλη», υποστηρίζει και ο κ. Σαμιώτης. «Πρέπει να τονιστεί πως αν δε συνέβαλλε το Λιμενικό Ταμείο που καλύπτει το κόστος συλλογής και τα μεταφορικά, δε θα είχε προχωρήσει το εγχείρημα με τους κώδωνες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey