Ελπίδες για έργα από το Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά

01/07/2012 - 05:56
Σημαντικές προοπτικές διαγράφονται για την κατασκευή δύο οδικών έργων στον Άι-Στράτη, μετά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, για την ένταξή τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Σημαντικές προοπτικές διαγράφονται για την κατασκευή δύο οδικών έργων στον Άι-Στράτη, μετά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, για την ένταξή τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Τα δύο αυτά έργα, που είχαν προταθεί να γίνουν μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά, που είχε εξαγγείλει πριν από τέσσερα περίπου χρόνια η ηγεσία του τότε υπουργείου Αιγαίου και συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, είχαν εγκαταλειφτεί. Η εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.», που είχε αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, πριν από δύο περίπου χρόνια το είχε εγκαταλείψει.

Τους τελευταίους μήνες, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου παρέλαβε το φάκελο με τα δύο έργα για τον Άι-Στράτη από την «Εγνατία Α.Ε.» και με εντολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, οι τεχνικές υπηρεσίες προχωρούν στην ολοκλήρωση και επικαιροποίηση των μελετών. Πρόκειται για τα έργα ασφαλτόστρωσης του δρόμου από τον οικισμό μέχρι το ακρωτήρι Σιαλμά, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, και το δεύτερο έργο είναι η βελτίωση του δρόμου από τον οικισμό προς Μουσείο Δημοκρατίας, Μαράσλειο Σχολή, ελικοδρόμιο και Προφήτη Ηλία, καθώς και η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων, σύμφωνα με τις μελέτες που είχαν συνταχθεί πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ανήλθε στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιη η αύξηση του προϋπολογισμού τους.
Για τις προθέσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, σχετικά με τη συνέχιση των έργων, μίλησε στο «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης Θόδωρος Βαλσαμίδης. «Πήραμε», είπε, «πρωτοβουλία και ζητήσαμε από την “Εγνατία Α.Ε.” να μας καταθέσει τις μελέτες τις οποίες έχουμε στα χέρια μας. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, που ολοκληρώνεται η προθεσμία κατάθεσης της πρότασης, θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε ό,τι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με τις μελέτες και για οποία θα χρειαστεί χρόνος, θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή τους. Πρόθεση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και προσωπικά του νομάρχη είναι να βοηθήσει τον Άι-Στράτη να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα.»
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, μίλησε στο «Ε» για τη χρησιμότητα κατασκευής των δύο έργων. «Είναι», είπε, «δύο πολύ σημαντικά έργα ζωτικής σημασίας για το νησί, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να συνεχιστεί το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και πιστεύουμε, τώρα που ανέλαβε φορέας υλοποίησης η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, τα έργα να ξεκινήσουν και άμεσα να ολοκληρωθούν. Ήταν ένα πρόγραμμα που αφορούσε έργα ιδιαίτερης σημασίας για τα μικρά νησιά και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Τώρα έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey