Ο καύσωνας μας σώζει από το δάκο

01/07/2012 - 05:56
Σοβαρές ελπίδες για μια ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Κ. Βάσσος, τονίζει πως «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουν παραγωγή στο 60% της δυναμικότητας του ελαιώνα της Λέσβου.
Σοβαρές ελπίδες για μια ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Κυριάκος Βάσσος, σε δήλωσή του στο «Ε» τονίζει πως «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουν παραγωγή στο 60% της δυναμικότητας του ελαιώνα της Λέσβου. Δηλαδή περίπου 16.000 τόνους ελαιολάδου, το πολύ 18.000 τόνους.».

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται τόσο στην καλή ανθοφορία όσο και στο ικανοποιητικό δέσιμο του καρπού. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στον ελαιώνα της Λέσβο κατά το Μάιο και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου ευνόησαν την καρπόδεση. Προβλήματα υπήρξαν και φέτος σε περιοχές της Γέρας και στον κάμπο του Ιππείου, αλλά ήταν μεμονωμένα και δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα.

Ναι μεν, αλλά…
Οι βροχοπτώσεις του Μαΐου και ιδιαίτερα του Ιουνίου, βέβαια, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του δάκου. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του δάκου στις ορεινές περιοχές το τελευταίο δεκαήμερο, που αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένη υγρασία και περισσότερες δροσιές. Αντίθετα, στις πεδινές περιοχές όπου η ζέστη είναι πιο έντονη, η ανάπτυξη του δάκου είναι πιο αργή», τονίζει ο κ. Βάσσος.
Ο μίνι καύσωνας που ζούμε αυτές τις μέρες θα βοηθήσει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η ανάπτυξη του δάκου. «Ο καύσωνας είναι σα να ψεκάζουν 2.000 δακοκτόνοι αυτές τις μέρες», σημειώνει ο κ. Βάσσος. Αν, μάλιστα, έχουμε κι άλλους καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι, αρκεί να μην είναι πολλοί και εκτεταμένης διάρκειας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η δράση του δάκου θα είναι περιορισμένη και η ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί στη Λέσβο πολύ καλή.»
Ο πρώτος ψεκασμός κατά του δάκου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου.
Οριστική εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής θα έχουμε στα μέσα του Οκτωβρίου, τόσο στη Λέσβο όσο και συνολικά στη χώρα μας. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, θα είναι η πρώτη φορά την τελευταία πενταετία που η Λέσβος θα έχει ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να πάρουν σημαντική ανάσα από τα οικονομικά τους προβλήματα οι ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, η ΕΑΣ Λέσβου, οι ιδιώτες τυποποιητές και φυσικά οι ελαιοτριβείς.

Μέτωπο για τις τιμές
Παράγοντες του ελαιοκομικού κλάδου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου διαπιστώνουν πως είναι αναγκαία η κοινή παρέμβασή τους προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ολιγοπώλια στην εμπορία του ελαιολάδου, που έχουν καταδικάσει τους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές πώλησης και τους καταναλωτές σε υψηλές τιμές αγοράς του προϊόντος.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μετά από συνάντηση που είχαν, μέλη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) με αντιπροσωπεία της ισπανικής κοινοπολιτείας Taula del Sénia.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, κ. Μιχελάκης, επεσήμανε ότι από τη συζήτηση προέκυψε πως τα προβλήματα είναι κοινά για τους παραγωγούς της Ελλάδας και της Ισπανίας: «Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα και σε αυτούς όπως και σε εμάς και το πρόβλημα το ίδιο. Συζητούμε πώς μπορεί να γίνει μια κοινή παρέμβαση από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία στην Ε.Ε. ώστε να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την προστασία του παραγωγού, διότι αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι τελείως ανεπαρκή και οδηγούν την ελαιοκομία σε εγκατάλειψη.»
Ο κ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στο μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το οποίο δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσει το συγκεκριμένο μέτρο ή να αναζητήσει άλλους καλύτερους τρόπους για την προστασία των τιμών: «Αν είναι η ιδιωτική αποθεματοποίηση το μέτρο που θα φέρει αποτελέσματα, θα πρέπει να τη βελτιώσει, να την απλοποιήσει και να την καταστήσει αποτελεσματική.»
Η πρόεδρος της κοινοπολιτείας Taula del Sénia και δήμαρχος Ulldecona, κ. Núria Ventura - Brusca, ανέφερε για το θέμα: «Η κατάσταση του ελαιοκομικού τομέα στην Ισπανία είναι κρίσιμη. Οι παραγωγοί παίρνουν μια τιμή πολύ χαμηλή για το προϊόν και από την άλλη ο καταναλωτής πληρώνει μια τιμή πολύ υψηλή. Είναι κοινή διαπίστωση, λοιπόν, ότι δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αλυσίδα της διανομής του προϊόντος και υπάρχουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις.»
Στο ερώτημα εάν - δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί - υπάρχει η σκέψη για εγκατάλειψη της ελαιοκομίας, απάντησε: «Δε σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε την ελαιοκομία, διότι είναι ένας κλάδος πολύ ζωτικός και δε συγκρίνεται με άλλους αγροτικούς κλάδους. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση και να επιζήσει η ελαιοκομία.»
Ο διευθυντής της κοινοπολιτείας Taula del Sénia, κ. Jaume Antich y Balada, επεσήμανε ότι η κοινοπολιτεία με τις πρωτοβουλίες που παίρνει και αξιοποιώντας μια οικονομική ενίσχυση της ισπανικής κυβέρνησης, ύψους 1.200.000 ευρώ, προσπαθεί μέσα από δράσεις που οργανώνει να ξεπεράσει την κρίση που διέρχεται η ελαιοκομία στην περιοχή που καταλαμβάνουν οι δήμοι της κοινοπολιτείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey