«Δεν είναι απλώς ένα λεύκωμα…»

01/07/2012 - 05:56
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η παρουσίαση του λευκώματος «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας».
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ

Με επιτυχία η παρουσίαση στην Αθήνα του λευκώματος της Λέσχης Πλωμαρίου για την απελευθέρωση


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η παρουσίαση του λευκώματος «Λέσβος 1912 - 2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας». Η αίθουσα της Ένωσης ήταν γεμάτη κόσμο, στην εκδήλωση που διοργάνωναν η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στο ίδιο το λεύκωμα, όσο και στην επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.


Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου, Ξενοφών Μαυραγάνης, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε ο σύλλογός του για την έκδοση. Υπογράμμισε επίσης ότι η Λέσχη κατήρτισε ένα απολύτως «λεσβιακό» λεύκωμα, που δίνει έμφαση στις επιμέρους απελευθερωτικές δράσεις, ικανό να μεταφέρει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα των γεγονότων. Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε, τέλος, ότι τόσο αυτή η έκδοση, όσο και όλες όσες προηγήθηκαν, γίνονται χωρίς καμμιά οικονομική υποστήριξη από κρατικούς ή αυτοδιοικητικούς φορείς και ότι η πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο σύλλογος αποτελεί μια απάντηση και μια αντίσταση στην κρίση αξιών, που με την οικονομική κρίση πλήττει τη χώρα μας.

Με τα καλύτερα λόγια

Ακολούθησε χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, που συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και τόνισε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τη δραστηριότητα της Λέσχης Πλωμαρίου σε όλους τους τομείς του πολιτισμού.
Τη χαρά του για τη συνεργασία με τη Λέσχη Πλωμαρίου εξέφρασε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, που υπογράμμισε την εξαιρετική ποιότητα του λευκώματος, και ως προς την εξωτερική του εμφάνιση και ως προς το περιεχόμενό του. Τόνισε, μάλιστα, πως το βιβλίο περιέχει τα περισσότερα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ για την απελευθέρωση της Λέσβου, χαρακτηρίζοντάς το ως «εξαιρετικά χρήσιμο για όλους». Ευχόμενος να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, ο ίδιος ανακοίνωσε στη συνέχεια την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου «Μίλτης Παρασκευαΐδης» στην Αθήνα.
Τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση «δεν είναι απλώς ένα λεύκωμα», ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «ΒΗΜA FM», Βασίλης Χιώτης, αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στο βιβλίο, προσθέτοντας πως έχει ήδη ζητήσει από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, να φροντίσει για τη διανομή του λευκώματος στα σχολεία της Λέσβου. «Πιστεύω ότι η επιμέλεια και η καλαισθησία του, αποτελεί το διαβατήριο για να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πληρότητα του λευκώματος έδωσε έμφαση και ο Λέσβιος δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάνης, που τόνισε την ανάγκη για κοινές πολιτιστικές δράσεις από τους ίδιους τους πολίτες της Λέσβου. «Και υπό αυτή την έννοια, η στήριξη της εκδοτικής πρωτοβουλίας της Λέσχης Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, με το λεύκωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, έχει τη μικρή σημασία της», είπε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος, που αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης και αποκάλεσε το λεύκωμα «έμπρακτη εφαρμογή αυτού που στην επιστήμη αποκαλείται “δημόσια ιστορία”».

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, ο λογοτέχνης Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, ο τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Πολύκαρπος Βούλγαρης, ο τέως αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Μακρής, η λέσβιας καταγωγής πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Μυρσίνη Ζορμπά, ο Λέσβιος δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, ο Πλωμαρίτςη ηθοποιός Χρήστος Χατζηαπαναγιώτης, οι συγγραφείς του λευκώματος Άρης Κυριαζής, Γιάννης Χατζηβασιλείου και Αμφιτρίτη Καζάζη - Καπερώνη, καθώς και πάρα πολλοί πρόεδροι Λεσβιακών Συλλόγων και πλήθος Λεσβίων.
Χαιρετισμούς έστειλαν ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Σημειώνεται πως την εκδήλωση, που έκλεισε με κέρασμα λεσβιακών τυριών, ούζων, κρασιών και ελαιολάδων από επιχειρήσεις του νησιού, κάλυψαν τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey