Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Μετά το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς από Τουρκία με τις χωρίς βίζα αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών με τα «πράσινα διαβατήρια», φέτος για πρώτη φορά το νησί μας εκπροσωπήθηκε στην Έκθεση αυτή.
Έκθεση Τουρισμού Κωνσταντινούπολης - Emitt İstanbul 2011
Μετά το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς από Τουρκία με τις χωρίς βίζα αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών με τα «πράσινα διαβατήρια», φέτος για πρώτη φορά το νησί μας εκπροσωπήθηκε στην Έκθεση αυτή. Επίσημα η Ελλάδα (ΕΟΤ) για διπλωματικούς λόγους (εμπλοκή της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου») δε συμμετέχει στην Έκθεση, που είναι η μεγαλύτερη της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Συμμετείχαν, όμως, πολλοί άλλοι φορείς, όπως η «Φιλοξένια» από Θεσσαλονίκη, εταιρείες σκαφών αναψυχής, εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού, η δική μας ΝΕΛ με εξαιρετικά προβεβλημένο περίπτερο κ.ά..
Σε άλλο ιδιωτικό περίπτερο Μυτιληνιού πράκτορα, στην Έκθεση προβλήθηκε και η Χίος, παρευρέθηκε μάλιστα και η αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Λίτσα Λύκου.
Οι αντικρινές μας πόλεις Αϊβαλί, Αδραμύττι και Πέργαμος και οι γύρω απ’ αυτές μικρότερες συμμετείχαν με δικά τους μεγάλα περίπτερα, τη διοργάνωση των οποίων είχαν οι δήμοι και τα αντίστοιχα επιμελητήρια. Προς τούτο, αυτές τις ημέρες βρίσκονταν στη Κωνσταντινούπολη πολλοί δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων των γειτονικών μας τουρκικών πόλεων.

Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του Δήμου Σύμης Δωδεκάνησου, με ξεχωριστό πάγκο μέσα στο μεγάλο περίπτερο της πόλης Μαρμαρίς της Τουρκίας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Σύμης, εκτός απ’ τα διαφημιστικά φυλλάδιά τους, διένειμαν και ένα δίπτυχο στην τουρκική γλώσσα που αφορούσε πακέτο εκδρομών με κοινό προορισμό τη Σύμη και το Μαρμαρίς. Έτσι, και οικονομία συντελέστηκε (αφού το πιο μικρό περίπτερο ήθελε 4.000 ευρώ μόνο για ενοικίαση του χώρου) και η προβολή της μίας πόλης λειτουργούσε συμπληρωματικά στην άλλη. Ίσως του χρόνου οι φορείς της Λέσβου, εφόσον κρίνουν συμφέρουσα για το νησί τη συμμετοχή στην Έκθεση, να έλθουν έγκαιρα σε συνεννόηση με τους απέναντι γείτονες για κοινή προβολή (πακέτο) και αμοιβαίο όφελος. Βεβαίως, η συμμετοχή και η προβολή των νησιών μας στις τουρκικές εκθέσεις, πρωτίστως έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο ζήτημα της βίζας και της τακτικότητας των συγκοινωνιακών συνδέσεων.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι, για να πάει η λεσβιακή αποστολή στην Έκθεση της Κωνσταντινούπολης, χρειάστηκε να τροποποιήσει τα δρομολόγιά της η εταιρεία «Ζαλέ». Κατά δε την επιστροφή τους, και, για να γλυτώσουν άσκοπες διανυκτερεύσεις στο Αϊβαλί, λόγω των υπερβολικών ναύλων που ζητήθηκαν, τους διευκόλυνε η άλλη εταιρεία, με το πλοίο «ΜΙΝΤΙΛΙ».
Παρήγορο είναι ότι η ΝΕΛ φαίνεται πως ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη σύνδεση με Αϊβαλί και Δικελί, αλλά και για άλλες γραμμές στην Τουρκία, οπότε ίσως ομαλοποιηθεί η τακτική σύνδεση.


Καμπάνια για περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ

Στην Τουρκία υπάρχει ο θεσμός της αρχής που ρυθμίζει τα της αγοράς καπνού και αλκοόλ, κάτι σαν τα δικά μας «μονοπώλια». Με πρόσφατη διάταξη της αρχής αυτής, προς την κατεύθυνση περιορισμού της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, απαγορεύτηκε η διάθεση αλκοόλ στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στους εθνικούς δρόμους και στα συνοικιακά μίνι μάρκετ. Η απαγόρευση φαίνεται ότι επεκτείνεται και στα τμήματα των κεντρικών δρόμων των πόλεων που χαρακτηρίζονται «εθνικοί». Έτσι, προκλήθηκε σάλος και διαμαρτυρίες, τόσο απ’ τους καταστηματάρχες όσο κι απ’ τους καταναλωτές. Χρειάστηκε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος απ’ την ως άνω Αρχή, αλλά φαίνεται πως το πρόβλημα δε λύθηκε. Μάλιστα, με τις νέες διατάξεις απαγορεύεται η διαφήμιση αλκοόλ σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έτσι, απ’ την 1η Μαρτίου ‘11 η φημισμένη ομάδα μπάσκετ Efes Pilsen αναγκαστικά θα μετονομασθεί, όπως θα μετονομασθεί και το Διεθνές Φεστιβάλ της Εφέσου, που έχουν σπόνσορα και χορηγό την περίφημη τουρκική μπύρα.





Δικαστική εξέλιξη για τη βίζα
Κάποια απίθανη εξέλιξη στην υποχρέωση βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες τής Ε.Ε. προέκυψε πρόσφατα με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μονάχου στη Γερμανία. Ένας Τούρκος υπήκοος που ταξίδευε πέρυσι τράνζιτο από Νέα Υόρκη, στην Κωνσταντινούπολη μέσω Μονάχου, έχασε το αεροπλάνο και οι αρχές του αεροδρομίου στο Μόναχο δεν του επέτρεψαν να βγει απ’ το χώρο τράνζιτ γιατί δεν είχε βίζα για την Ε.Ε.! Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο δικαστήριο για την ταλαιπωρία που υπέστη και πρόσφατα το Δικαστήριο τον δικαίωσε, βασιζόμενο στο άρθρο υπ’ αριθ. 41 του πρωτοκόλλου σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε., το οποίο προβλέπει τρίμηνης διάρκειας παραμονή στην Ε.Ε. σε Τούρκους πολίτες που δεν έχουν βίζα. Για να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα που αφορά κι εμάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey