Το μεγάλο ΟΧΙ

01/07/2012 - 05:56
Ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός, πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή τής Ν.Δ. και δίχως να φοβηθεί τις κυρώσεις που είχε προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, είπε το μεγάλο «όχι» στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής για την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης.
Ψήφος κατά συνείδηση απ’ το Σπύρο Γαληνό, που καταψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση και τέθηκε εκτός Ν.Δ.

Χωρίς καμμία παρέκκλιση απ’ τη στάση που είχε ήδη από μέρες ανακοινώσει ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός, πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή τής Ν.Δ. και δίχως να φοβηθεί τις κυρώσεις που είχε προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, είπε το μεγάλο «όχι» στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής για την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Έτσι, από χθες ο κ. Γαληνός είναι ανεξάρτητος βουλευτής και η Ν.Δ. δε διαθέτει βουλευτή στο Νομό Λέσβου. Ομοίως «όχι» απ’ το Νομό Λέσβου ψήφισε και ο βουλευτής τού Κ.Κ.Ε., Σταύρος Σκοπελίτης, ακολουθώντας όμως τη γραμμή του κόμματός του, ενώ στους 199 βουλευτές που υπερψήφισαν τη σύμβαση ήταν ο Νίκος Σηφουνάκης.


«Πριν εκλεγώ, το είχα δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίζω κατά συνείδηση. Κι αυτό έκανα και τώρα», ανέφερε χθες το πρωί μιλώντας στο «Ε» ο κ. Γαληνός, κι ενώ ασταμάτητα δεχόταν συγχαρητήρια από ψηφοφόρους του και μη απ’ όλη τη Λέσβο, που επιδοκίμαζαν τη στάση του.
«Από ένστικτο, καιρό τώρα, περίπου ένα εξάμηνο, είχα ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος των δανειστών μας είναι πολύ συγκεκριμένος, να καταφέρουν να έρθει η ώρα να μας πάρουν και τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία που είναι υποθηκευμένη στις τράπεζες. Αυτοί οι φόβοι μου το τελευταίο διάστημα έγιναν βεβαιότητα, αφού όσο προχωρά ο καιρός εκχωρούμε ό,τι θέλουν να πάρουν μέχρι να εξασφαλίσουν πως η πτώχευσή μας δε θα έχει καμμία επίπτωση, αντιθέτως όφελος για αυτούς. Αυτήν ακριβώς την άποψη εξέφρασε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τής Ν.Δ. και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, κι άλλοι βουλευτές, δίχως βέβαια να έχει μεσολαβήσει κάποια συνεννόηση μεταξύ μας», συνέχισε ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας πως μέχρι και το «παρά πέντε» ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε με προσωπικές επαφές κάθε προσπάθεια να αποτρέψει την αρνητική ψήφο.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, του γνωστοποίησε ότι έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας 21 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και το βουλευτή Ν. Λέσβου, Σπυρίδωνα Γαληνό. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Γιάννη Τραγάκη, παρέπεμψε στην Επιτροπή τους βουλευτές, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη τής Ν.Δ..

Στις επάλξεις…
Λίγες ώρες μετά, ο κ. Γαληνός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους του ότι παραμένει επί των επάλξεων. Στην ανακοίνωσή του αυτή υπογραμμίζει πως απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική, τρία πράγματα είχε ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του. Το πρώτο είναι ότι η πατρίδα αποτελεί το σκοπό και το κόμμα το μέσο. «Δε χρησιμοποιούμε την πατρίδα για να υπηρετήσουμε το κόμμα, αλλά το κόμμα για να υπηρετήσουμε την πατρίδα. Αυτό πιστεύω, αυτό κάνω και αυτό έκανα με την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης», ανέφερε ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας: «Το δεύτερο είναι ότι δεν ανήκω σε ένα κόμμα ή σε έναν αρχηγό, όσο και αν τον σέβομαι και τον εκτιμώ, αλλά ανήκω στον απλό άνθρωπο που με επέλεξε, που με εξέλεξε, που κατέθεσε τις προσδοκίες του επάνω μου. Αυτόν το νησιώτη και ακρίτα, με τον οποίο έχω ζυμωθεί και συνταυτισθεί και θα συνεχίσω να τον υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις.»
Το τρίτο που έμαθε και επαναλαμβάνει ο κ. Γαληνός, είναι πως «από την Πολιτική χωρίς Ήθος, προτιμώ το Ήθος χωρίς Πολιτική. Για όσα, τέλος, έγιναν χθες, θα μας κρίνει όλους η ιστορία. Εγώ κινήθηκα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.».


Δήλωση Νίκου Σηφουνάκη:
«Προέταξα το εθνικό συμφέρον»

Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής Νομού Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρεται στην επίμαχη ψηφοφορία, τονίζοντας πως με τη θετική του ψήφο «προέταξε το εθνικό συμφέρον».
Ο κ. Σηφουνάκης υποστηρίζει ότι είναι αντιληπτό σε όλους το βαρύ τίμημα και οι συνέπειες, για την Ελλάδα και την καθημερινότητα των πολιτών της, που σηματοδοτεί η απόφαση, θεωρεί όμως πως «η απόφαση για την παραμονή μας στη ζώνη τού Euro και η εξασφάλιση της αλληλεγγύης των εταίρων μας (έστω με τους όρους που μας επέβαλαν) είναι κατά τη γνώμη μου μια σιγουριά μέσα στην αβεβαιότητα που απειλεί σήμερα όλο τον κόσμο».
Κατά συνέπεια - όπως συνεχίζει ο κ. Σηφουνάκης - «ως ένας από τους βουλευτές που αντιμετωπίζει την ασκούμενη κριτική για δήθεν άμβλυνση του αισθήματός μου σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και υπερηφάνειας, έχω να δηλώσω με σαφήνεια και ευθύνη ότι με την υπέρβαση των οποιωνδήποτε θεσφάτων, προέταξα το εθνικό συμφέρον».
Ο λεσβιακός και λημνιακός λαός, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, κατανοεί την κρισιμότητα της συγκυρίας και «θα συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις της ευθύνης και της προόδου και όχι με τον εύκολο, αυθαίρετο και αδιέξοδο λόγο του “πεζοδρομίου”. Οι 11 από τους 14 βουλευτές του Αιγαίου (σ.σ. εκτός απ’ τους δύο άλλους βουλευτές του Νομού Λέσβου Σπύρο Γαληνό και Σταύρο Σκοπελίτη, είναι και η βουλευτής τής Ν.Δ. Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη) που υπερψήφισαν για την υλοποίηση της σύμβασης, σαφώς και η επιλογή τους υπήρξε πατριωτική και επέδειξαν στάση ευθύνης, αρνούμενοι να δραπετεύσουν.».
 

Μετά από ανασχηματισμό, νέος υφυπουργός αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
Ο Άδωνις φεύγει…

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν για το Νομό Λέσβου κι όλο το Αιγαίο οι εξελίξεις που αφορούν στα στελέχη τού ΛΑΟΣ, αφού η υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης απ’ τον Άδωνι Γεωργιάδη «δρομολόγησε» αφενός τη διαγραφή του απ’ το κόμμα του και αφετέρου την παραίτησή του από υφυπουργός Ναυτιλίας, αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας χθες το πρωί στο «Mega», είπε ότι αγαπά και τιμά το Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ προσέθεσε ότι κατανοεί την απόφασή του για τη διαγραφή. Ανέφερε, επίσης, πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε έχει ψάξει να βρει άλλη πολιτική στέγη.
«Δεν έχω καμμία πικρία», δήλωσε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΛΑΟΣ μετά την απόφασή του να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Σημείωσε ότι επειδή ο κ. Καρατζαφέρης τον «διόρισε» υπουργό, για το λόγο αυτό θα φύγει από την κυβέρνηση, αν και ο κ. Παπαδήμος δεν του το έχει ζητήσει, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Μάκης Βορίδης.

… ο Δουκάκης έρχεται;
Οπότε, στον ανασχηματισμό που επίκειται μετά και τις διαφοροποιήσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα υπάρξει και τοποθέτηση νέου υφυπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου θα υπάγεται η Γενική Γραμματεία.
Όμως, από χθες το μεσημέρι στο προσκήνιο υπήρξε και εξέλιξη αναφορικά με τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας απ’ τον κ. Γεωργιάδη, μια και, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο κ. Καρατζαφέρης πιέζει τους διαγραφέντες βουλευτές να παραιτηθούν.
Σε περίπτωση που οι πιέσεις ευοδωθούν, τη βουλευτική έδρα τού ΛΑΟΣ ως πρώτος επιλαχών στη Β΄ Αθηνών, εκεί που εκλέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης, θα πάρει ο γνωστός οικονομολόγος Μανούσος Δουκάκης, του οποίου η σύζυγος ως γνωστόν είναι απ’ τη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey