Η πρόταση μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Δημ. Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή

Βρήκε αντιδράσεις και αποσύρθηκε! [Vid]

01/08/2020 - 13:26 Ενημερώθηκε 07/09/2020 - 12:10

Την έντονη αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης συνάντησε την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η πρόταση του προέδρου Δημοσθένη Χατζηγιάννη για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Δ. Χατζηγιάννης για να πείσει τους συναδέλφους του ήταν ότι είναι καλύτερα να αποσυμφορηθεί η Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου από θέματα που σχετίζονται με τυπικές εγκρίσεις οι οποίες περνούν από την Οικονομική Επιτροπή και συζητούνται επαρκώς στη διάρκεια των συνεδριάσεών της. Εξάλλου όπως είπε οι αποφάσεις αυτές όταν έρχονται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχεδόν πάντα εγκρίνονται ομόφωνα. Η απομάκρυνση των θεμάτων αυτών, τόνισε ο πρόεδρος θα δώσει την ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχολείται με τα πραγματικά και τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου Μυτιλήνης τιμώντας καλύτερα τον πολιτικό του ρόλο.

Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Δημ. Χατζηγιάννης είναι ότι στην Οικονομική Επιτροπή εκπροσωπούνται οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ όπως είπε ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν συμμετέχουν σε αυτή, υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για τα θέματα που συζητούνται. Επιπλέον σημείωσε εφόσον κριθεί απαραίτητο τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να παραπέμψουν τα λεγόμενα σοβαρά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη της έγκρισής τους.

Λιγότερη δημοκρατία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και κυρίως οι Γ. Βατός και η Β. Ανδρεαδέλλη, καθώς και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την πρόταση αυτή υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την αποδυνάμωση του κυρίαρχου οργάνου του Δήμου στο οποίο η Δημοτική Αρχή έχει οριακή πλειοψηφία και η μεταφορά των σημαντικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή όπου η Δημοτική Αρχή έχει τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων. Όπως ανάφερε ο Γ. Βατός η δημοκρατία απαιτεί πολλές φορές συζήτηση και ενημέρωση, ακόμη και για θέματα τα οποία φαινομενικά είναι ήσσονος σημασίας, ενώ τόνισε ότι μόνο μέσα από το διάλογο το Δημοτικό Συμβούλιο αποκτά ολοκληρωμένη άποψη για τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο.

Παίρνοντας το λόγο η Βασιλική Ανδρεαδέλλη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παράταξή της και η ίδια προσωπικά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να συζητούν ακόμη και ήσσονος σημασίας τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα του Δήμου αφού άλλωστε όπως είπε αυτός είναι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και γι’ αυτό εξελέγησαν από τους πολίτες.

Στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων η Ν. Τσιριγώτη ανέφερε ότι στην Οικονομική Επιτροπή δεν έχουν πρόσβαση αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και οι ανεξάρτητοι οι οποίοι θα έχουν άγνοια για πολλά σοβαρά θέματα που αφορούν έργα, πιστώσεις κ.λπ.

Απαντώντας ο πρόεδρος στις διαφωνίες και στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση ή δεύτερη σκέψη για την αποδυνάμωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις αρμοδιότητές του και ότι η πρόταση έγινε για λόγους διευκόλυνσης και βελτίωσης των συνθηκών που πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις. Επισήμανε ότι το θέμα δεν τέθηκε καν σε συζήτηση στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής, επειδή ο ίδιος θεώρησε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Απέσυρε τελικά την πρόταση

Η πρόταση, βλέποντας ο Δημ. Χατζηγιάννης ότι πιθανόν να μην περνούσε, με δεδομένο ότι υπήρχαν αρκετές απουσίες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και ακούγοντας τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του, αποφάσισε να την αποσύρει. Ανέφερε ωστόσο ότι στο μέλλον πιθανόν το προεδρείο να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση-εισήγηση στην οποία θα επανέλθει στο ζήτημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων.

Αντίδραση και από Αστυρακάκη

Έντονα αντίδρασε στην προοπτική μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή και ο επικεφαλής της παράταξης Επανεκκίνηση Κ. Αστυρακάκης ο οποίος απουσίαζε από την τελευταία συνεδρίαση. Σε μία αιχμηρή ανακοίνωση την επόμενη μέρα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κύτελη που ως άξιος συνεχιστής της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής παρέμβασης της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση με το νόμο 4623 του 2019, ελαχιστοποιούν τα όποια προσχήματα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το ότι δίνονται αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή που σχετίζονται κυρίως με τα έργα, δηλαδή (ανακεφαλαιωτικούς, συμπληρωματικές συμβάσεις έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών, επιτροπές παραλαβής πάσης φύσεως, ανάθεση εργασιών υπηρεσιών, ιδία συμμέτοχη δήμου, κατανομή λειτουργικών στα σχολεία), προκαλεί ανησυχία -είμαστε σίγουροι- και στο σύνολο της κοινής γνώμης που αδυνατεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα κατάργησης του έλεγχου από την αντιπολίτευση. Προκαλεί ανησυχία για την απαξίωση και υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και της αυτοδιοίκησης γενικότερα που μετατρέπεται από πυλώνας δημοκρατίας και άμεσης εκπροσώπησης των πολιτών, σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey