Το κτίριο που φτιάχτηκε πριν από 20 περίπου χρόνια, αλλά που δεν λειτούργησε ποτέ για το σκοπό που έγινε 

Το Γηροκομείο - Φάντασμα της Άντισσας, περιμένει αξιοποίηση! [Vid]

16/01/2021 - 10:16 Ενημερώθηκε 18/01/2021 - 09:48

Ενδεχομένως το απόλυτο δείγμα ανύπαρκτου κράτους κοινωνικής πρόνοιας, αυτοδιοικητικής ανικανότητας και πολιτικής αναλγησίας, το Γηροκομείο «Φάντασμα» της Άντισσας, στέκεται όρθιο, με τα κομμάτια του να διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, θυμίζοντας σε όλους την μηδαμινή αξία, που έχει για την πολιτεία, ο μοναχικός γέροντας ακρίτας που επέλεξε να πεθάνει στον τόπο που μεγάλωσε.

Το κτίριο αυτό έχει ολοκληρωθεί εδώ και 20 χρόνια σχεδόν, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε δεν επετεύχθη ποτέ ως τώρα.

Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Ο Περιφερειάρχης κατά την επιτόπια επίσκεψη του, στις 8 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία, από κτιριακής απόψεως, του Οίκου Ευγηρίας της Άντισσας Λέσβου ως Παραρτήματος του Οίκου Ευγηρίας της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, το οποίο αργεί επί 25 περίπου έτη.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ζαχάρειου» Μονάδας Ηλικιωμένων της Αγίας Παρασκευής, Στέφανος Αποστόλου, σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε ότι επί του παρόντος διερευνάται η διαδικασία, το νομικό καθεστώς, μέσω του οποίου θα λειτουργήσει το γηροκομείο Άντισσας ως παράρτημα του Οίκου Ευγηρίας της Αγίας Παρασκευής.

Το γηροκομείο αυτό, αν λειτουργήσει, θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Δυτικής Λέσβου, μιας περιοχής που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ηλικιωμένα άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό θα βελτιστοποιήσει την πρόσβαση σε αυτό.

 

Το χρονικό

1983: Ο Κώστας Κορδώνης, ως πρόεδρος της Κοινότητας Άντισσας, είχε δημιουργήσει το ΚΑΠΗ Άντισσας.

1986: Ο κ. Κορδώνης με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Υγείας, Γιώργου Γεννηματά, κατάφερε να χρηματοδοτηθεί η Κοινότητα Άντισσας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ανεγερθεί κτίριο που θα εξυπηρετούσε ηλικιωμένους, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν εγκατασταθεί στην ισόγεια αίθουσα του Κέντρου Υγείας Άντισσας που είχε χτιστεί την περίοδο εκείνη και το οποίο ήταν το πρώτο ΚΥ που θεμελιώθηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα. Στην ισόγεια αίθουσά του, λειτουργούσε το ΚΑΠΗ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης χρηματοδότησε την ανέγερση του νέου ΚΑΠΗ. Η χρηματοδότηση ήταν απρόσκοπτη.

1989: Βρισκόταν σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του κτιρίου. Με την τότε κυβερνητική αλλαγή, διακόπηκε η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το κτίριο.

1994: Μετά από επίμονες προσπάθειες του κ. Κορδώνη, η ολοκλήρωσή του εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με φορέα εκτέλεσης την Κοινότητα Άντισσας. Ταυτόχρονα αποφάσισε το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων προκειμένου να καλυφθούν οι χρονίως πιεστικές ανάγκες που υπήρχαν - όχι μόνο σε σχέση με την Κοινότητας της Άντισσας - αλλά να καλύψει ανάγκες και των γειτονικών χωριών και ευρύτερα της Δυτικής Λέσβου. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τότε ενεργά μέλη του ΚΑΠΗ υπερέβαιναν τα 550 άτομα. Ανατέθηκε στην Αρχιτέκτονα Β. Κουτσκουδή η σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης και στην εταιρεία Μανιατέλλης - Χατζηκυριάκος το σύνολο των εργασιών που απαιτούνταν για την λειτουργία του νέου κτιρίου εμβαδού άνω των 1000m2. Η πρόβλεψη ήταν να δημιουργηθεί ένα σύνολο δωματίων που θα κάλυπταν τις ανάγκες 55 ατόμων με παράλληλες λειτουργίες φυσικοθεραπευτηρίου, γυμναστηρίου και ότι άλλο προέβλεπαν η μελέτη και οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.

1998: Είχε εκτελεστεί το 80% των προβλεπόμενων οικοδομικών εργασιών. Το έτος αυτό  λόγω της δημιουργίας του Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού - Αντίσσης, την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών και την ευθύνη αυτών είχαν οι επόμενες Δημοτικές Αρχές με Δημάρχους τον κ. Πολύδωρο Αμπατζή και Σωτήρη Καρδαρά. Με τους δημάρχους αυτούς ολοκληρώθηκε το κτίριο ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ.

1999: Αναλαμβάνει Δήμαρχος ο Πολύδωρος Αμπατζής. Όπως ο ίδιος λέει το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη. Υπήρχαν χρήματα, ωστόσο δεν ήταν αρκετά. Έτσι με τη βοήθεια του τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκλίνου Παπαδέλλη, απευθύνθηκε στον Υπουργό Υγείας, Λάμπρο Παπαδήμα, ο οποίος χρηματοδότησε το υπόλοιπο του έργου με εθνικούς πόρους. Ο κ. Αμπατζής με την λήξη της θητείας του κατάφερε να αφήσει ολοκληρωμένο το κτίριο μαζί με 200.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του.

2021: Σήμερα στο ισόγειό του φιλοξενείται Σύλλογος που αναλαμβάνει τα συσσίτια ηλικιωμένων και σε μία αίθουσα έχει το γραφείο της η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Σε κάποια δωμάτια του πρώτου ορόφου κρεβάτια και στρώματα στοιβαγμένα περιμένουν να τοποθετηθούν. Σε κάποια σημεία σοβάδες πέφτουν, νερά της βροχής έχουν μπει μέσα στο κτίριο, όλα δείγμα ενός κτίσματος που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του και κάποιοι το άφησαν να ρημάζει.

Η πρόβλεψη για τον τρόπο λειτουργίας

Με τους ισχύοντες τότε όρους ο ΟΓΑ είχε τη δέσμευση να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε περίπου σε 700 ευρώ (σημερινή αντιστοιχία) το υπόλοιπο θα καλυπτόταν από τις συντάξεις των επωφελουμένων και ήταν επαρκές το χρηματικό αυτό ποσό προκειμένου να μην παρατηρούνται οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία του Γηροκομείου.

Κορδώνης: «Είναι ένα εγχείρημα σίγουρα δύσκολο πλην όμως μπορεί να επιτευχθεί»

Ο πρωτεργάτης του έργου αυτού, δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι το όνειρο που είχε βάλει στόχο να κάνει πραγματικότητα παρέμεινε όνειρο. Ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο γιατί με τις κατάλληλες ενέργειες και με θέληση μπορεί να ολοκληρωθεί. Ακόμη επισήμανε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά ζητήματα ως προς την λειτουργία του και σε αυτό θα βοηθούσε η δημιουργία Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας του. Μάλιστα σε δήλωσή του πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι σήμερα μπορεί να λειτουργήσει με καλύτερους όρους, με την έννοια ότι θα μπορούσε ενδεχομένως και το Γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής να βοηθήσει στη λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας. Να συνδεθεί κατά κάποιο τρόπο το Γηροκομείο της Άντισσας με εκείνο της Αγίας Παρασκευής και να αντιμετωπιστούν προβλήματα τους πρώτους μήνες της λειτουργίας. Είναι ένα εγχείρημα σίγουρα δύσκολο πλην όμως με αποφασιστικότητα και με σωστές βάσεις μπορεί να επιτευχθεί προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής».

Αμπατζής: «Εύχομαι όλη αυτή η προσπάθεια να μην πάει στράφι»

Ο κ. Αμπατζής μιλώντας στο «Ε» ευχήθηκε όλη αυτή η προσπάθεια να μην πάει στράφι, ενώ επισήμανε τη σημαντική συμβολή, όπως υποστηρίζει, του τότε βουλευτή Φραγκλίνου Παπαδέλλη, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα όσον αφορά στη λειτουργία του είπε: «Είχα κάνει βήματα προς διάφορες κατευθύνσεις - όχι μία. Εγώ αν είχα στη διάθεσή μου άλλα δύο χρόνια θα το λειτουργούσα, γι’ αυτό και συνέχισα το έργο που παρέλαβα».

Κυριάκος Καραμιχαήλ: «Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί ο χώρος»

Με τον σημερινό πρόεδρο της Άντισσας, Κυριάκο Καραμιχαήλ, περιηγηθήκαμε στον τεράστιο αυτό χώρο ο οποίος, για περίπου 20 χρόνια, μένει ανεκμετάλλευτος και ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί επιτέλους γιατί ανάγκες υπάρχουν. Γιατί θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δυτικό τμήμα του νησιού το οποίο δεν έχει ανάλογη μονάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δημότες κατοίκους του χωριού και γειτονικών οι οποίοι ζουν μόνοι στα σπίτια τους και επιθυμούν ένα πιο ζεστό περιβάλλον, κοντά στο μέρος που γεννήθηκαν για να περάσουν τις στερνές ώρες της ζωής τους, γεγονός που συμβάλει και στην καλύτερη ψυχολογία των ατόμων αυτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey