Οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού από τη Λέσβο

€1,5 εκ. για τον Μενδρεσέ & €2,5εκ. για την συνέχιση των τειχών στο Κάστρο Μυτιλήνης [Vid]

02/06/2022 - 16:30 Ενημερώθηκε 04/06/2022 - 09:41

Εντάξεις έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & €20εκ.  έκρυβε η φαρέτρα της επίσκεψης Μενδώνη στη Λέσβο. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε σειρά συναντήσεων με αυτοδιοικητικούς φορείς και τις μητροπόλεις ενώ το πρόγραμμά της περιελάμβανε αυτοψίες σε έργα που επιμελείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και ο προϊστάμενός της Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Αναλυτικότερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το Κάστρο Μυτιλήνης δήλωσε την συνέχιση των τειχών του Κάστρου Μυτιλήνης, έργου €2,5 εκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και την ένταξη της αποκατάστασης του Μενδρεσέ, προϋπολογισμού €1,5 εκ. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι €800.000 θα διατεθούν για την Δημοτική Πινακοθήκη.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου στις κοινές τους δηλώσεις τόνισε ότι στο Νομό Λέσβου, χάρη στο ενδιαφέρον την κα Μενδώνη θα διοχετευτούν €20εκ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα ο κ. Αθανασίου δεν παρέλειψε να εξυμνήσει το έργου του Παύλου Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει ρόλο καταλύτη στην υλοποίηση όλων αυτών των σημαντικών έργων.

Οι συναντήσεις

Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιελάμβανε σύσκεψη στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κυτέλη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου  Κώστα Μουτζούρη, τον Δήμαρχο  Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο και τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο και Μηθύμνης Χρυσόστομο. Η υπουργός πραγματοποίησε αυτοψίες στο Κάστρο Μυτιλήνης, το Βαλιδέ Τζαμί, τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Υδραγωγείο Μόριας & το Μουσείο Θεόφιλου και Τεριάντ. Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η ένταξη του μενδρεσέ ήρθε κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποίησε η Υπουργός στο κτίσμα.

«Εντάσσεται ο Μενδρεσές συνεχίζονται τα τείχη»

«Τα έργα στο Κάστρο Μυτιλήνης για το Υπουργείο Πολιτισμού είναι προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο -δεν θα αναφερθώ στις προηγούμενες χρηματοδοτικές περιόδους θα αναφερθώ από το 2007 μέχρι σήμερα- αποτιμάται σε περισσότερα από €10-12 εκ.

Το σημαντικό είναι ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ υλοποιήθηκε έργο της τάξεως των €2 εκ. το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και ήδη για να μην υπάρξει καμία διακοπή το έχουμε ήδη εντάξει και τρέχει  έργο στη συνέχεια των τείχων της τάξεως των €2,5 εκ. στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάναμε την αυτοψία είδαμε την εξέλιξη, είδαμε και τα πολύ σημαντικά επιστημονικά νέα δεδομένα τα οποία έχουν παρουσιαστεί. Αυτό το οποίο αποφασίσαμε με την αυτοψία που έγινε είναι να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έργο της αποκατάστασης και το έργο της αποκατάστασης του μενδρεσέ προϋπολογισμού €1,5 εκ. Αυτό είναι στα επιπλέον τα οποία κάνουμε στο Βόρειο Αιγαίο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό το οποίο σήμερα αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά κύριο λόγο αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας δημόσιος ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος προσβάσιμος στους πολίτες και στους επισκέπτες. Ένα πάγιο αίτημα τοπικής κοινωνίας ήταν η κατάργηση του δρόμου που ήταν κάτω από το κάστρο όπου περνούσαν βαρέα οχήματα τα οποία δημιουργούσαν πολύ μεγάλη όχληση. Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε πει ότι θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ο δρόμος αυτός για να μπορέσει να προστατευτεί το Κάστρο αλλά και να αποδοθεί ένας μοναδικός περίπατος στην πόλη της Μυτιλήνης. Αυτό ακριβώς έχει γίνει πλέον. Το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου πολιτισμού έχει συνδυαστεί απολύτως με το έργο που έχει κάνει ο Δήμος Μυτιλήνης και αυτή τη στιγμή ενοποιείται στην ουσία η περιοχή της Επάνω Σκάλας με τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ένας μοναδικός Πολιτιστικός πυρήνας είναι παράλληλα ένας μοναδικός αναπτυξιακός πόρος για το νησί.

Οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες κυρίως για το Ταμείο Ανάκαμψης στην πόλη της Μυτιλήνης κατά κύριο λόγο και αυτό διότι θεωρούμε ότι τέτοιου είδους έργα πρέπει να γίνονται στον αστικό ιστό διότι αναβαθμίζει το κόστος που είναι το ανταποδοτικό στην τοπική κοινωνία, η οποία εξαιτίας της κρίσης και των διαφόρων προβλημάτων έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια».

€ 20 εκ. στο Νομό μας

«Το ενδιαφέρον της Υπουργού για τον πολιτισμό του νησιού μας είναι αποδεδειγμένο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε: «Εγώ πρέπει να συμπληρώσω ότι μόνο για το Κάστρο από τότε που ξεκίνησαν τα έργα έχουν διευθετηθεί περίπου 40 εκατομμύρια.

Μετά από πρωτοβουλία της κα Μενδώνη θα διατεθούν μόνο για το νομό μας περίπου €20 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης».  

«Ο συνδυασμός πολιτισμικής ιστορίας παράγει πολιτική» και εξηγεί : «η ανάπτυξη όλων αυτών των αρχαιολογικών χώρων θα προσελκύσει τουρισμό στο πολύπαθο νησί μας που ταλαιπωρήθηκε αρκετά με το μεταναστευτικό. Ήδη έχουμε ενδιαφέρον και από την Τουρκία και το Ισραήλ αλλά και βεβαίως από τις χώρες της Ευρώπης.

Ήδη έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις και είμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεχή συζήτηση και θα δείτε το επόμενο διάστημα αυτό να έχει αντίκτυπο στον τουρισμό.

Ένας λόγος για την ανάπτυξη αυτή είναι τα έργα τα οποία κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον προϊστάμενο της εφορείας αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη ο οποίος είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο και όλοι γνωρίζουν το πολυσήμαντο έργο που κάνει και εκείνος».   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey