Η αγάπη του Ευάγγελου Βογιατζή για το έργο του σπουδαίου Μυτιληνιού ζωγράφου

20 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Ομίλου «Στέγη Θεοφίλου» [Vid]

03/04/2021 - 09:49 Ενημερώθηκε 07/04/2021 - 15:33

Η Στέγη Θεοφίλου κλείνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολιτιστικό σύλλογο που γεννήθηκε κάπως ανορθόδοξα.  Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ευάγγελος Βογιατζής, αγόρασε το σπίτι του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, όταν αυτό είχε γίνει έρμαιο στα χέρια περιθωριακών και κινδύνευε να καταστραφεί.

Το ενδιαφέρον από την πολιτεία ήταν ανύπαρκτο για την διάσωση του σπιτιού του ανθρώπου το έργο του οποίου σήμερα έχει κηρυχτεί εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου του 2001, στο Βουναράκι έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Σπιτιού του Θεόφιλου», στο οποίο έδωσε πνοή ο κ. Βογιατζής, ο οποίο όπως εξομολογείται όταν αγόραζε το σπίτι δεν γνώριζε το έργο και πόσο σημαντικός ήταν ο Θεόφιλος. Απλά ένιωσε μέσα του την ανάγκη να προστατέψει όπως μπορεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου τούτου.

Μετά την αγορά του σπιτιού ακολούθησε και η ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Στέγη Θεοφίλου», απ’ όπου έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές, κάθε ηλικίας, που διδάχθηκαν, ζωγραφική, αγιογραφία και πηλοπλαστική. Στόχος να γαλουχηθούν οι ντόπιοι με την τέχνη που έκανε τον Θεόφιλο ξεχωριστό. Μάλιστα κάποιοι από τους μαθητές διέπρεψαν με τα έργα τους και κάποιοι κατάφεραν να περάσουν σε σχολές καλών τεχνών.

Τους τελευταίους μήνες λόγο κορονοϊού δεν γίνονται τα μαθήματα, ενώ οι γιορτές που είχαν προγραμματιστεί για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου θα πάνε πίσω.

Όλα αυτά τα χρόνια πρόεδρος παραμένει ο πρωτεργάτης της κίνησης αυτής, που δεν είναι άλλος από τον κ. Βογιατζή. Ο ίδιος θέλοντας να μάθει τα πάντα για τον Μυτιληνιό ζωγράφο ακολούθησε τα χνάρια του, πέρασε από τους τόπους που έζησε ο Θεόφιλος. Μάλιστα  εκφράζοντας το παράπονό του είπε ότι στη Λέσβο δεν τιμάνε τον Θεόφιλο όπως του αξίζει.

Αντιθέτως, σε άλλα μέρη, ο Θεόφιλος τιμάται κάθε χρόνο, γίνονται γιορτές για χάρη του, όπως τα Θεοφίλεια στο Βόλο. Θυμίζουμε ότι στο Βόλο είχε δουλέψει για κάποια χρόνια της ζωής του ο μεγάλος ζωγράφος στην οικία Κοντού, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Θεοφίλου.  Αλλά εδώ όπου γεννήθηκε, όπου έζησε, όπου άφησε δηλητηριασμένος και απομονωμένος την τελευταία του πνοή, έπρεπε να βρεθεί ιδιώτης για να αγοράσει το σπίτι του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, για να το διατηρήσει και να το μετατρέψει σε επισκέψιμο χώρο. Έπρεπε ιδιώτης να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του Θεόφιλου για την ζωγραφική στους Μυτιληνιούς.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey