Oδοιπορικό στη Λέσβο 3-54 Έρευνα και Ερωτήματα 3-54

Ο οικισμός στον Ρούτφα- Rutva-Zotva Ο οικισμός στον Ρούτφα- Rutva-Zotva

Μοναστήρι του Zotva στην Παναγιά του Rutva

14/10/2021 - 11:04

Το 1548, ανήκει στα Χύδηρα, που πληρώνει φόρο (Μουκατά), το Μοναστήρι του Ζοtva.*

To μοναστήρι αυτό, οι Καρύδης-Kiel, το ταυτίζουν με αυτό της Περιβολής, θεωρώντας μάλιστα την πρώτη αναφορά σ’ αυτό, το 1548.** Το μοναστήρι της Περιβολής, ήταν μετόχι της Μονής Κρεοκόπου, η οποία με την σειρά της ανήκε στην Παπαδιά***, στην περιοχή της μεταγενέστερης ονομασίας της Τζίθρας. Η Περιβολή απέχει περίπου 5,5 χιλ. από τα Χύδηρα. Αντίθετα, στα νότια των Χυδήρων, σε απόσταση 3,5 περίπου χιλιομέτρων, (δίπλα στον σημερινό δρόμο Χυδήρων - Αγρας), υπάρχει η Παναγιά του Ρούτφα. Σε ένα λοφίσκο, απλώνεται ένας μικρός οικισμός, από σπιτάκια, ερείπια, χωράφια και νερά, πυκνός, γύρω από την μεγάλη Δρυ κάτω από την οποία είναι κτισμένη η Παναγιά. Αυτή είναι χτισμένη επάνω στα θεμέλια μεγάλου, ίσως, αρχικά, παλαιοχριστιανικού ναού. Μέσα και γύρω στο εξωκλήσι, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο, φιλοξενούνται πολλά μέλη του, όπως βάσεις κιόνων, επίκρανα με σταυρό, αμφικιονίσκοι, αρράβδωτοι κίονες, βάση περιρραντηρίου, από ηφαιστειακό ανδεσίτη και μάρμαρο. Γύρω υπάρχουν πανάρχαιες πηγές νερού, ακόμα ένας ναΐσκος και άφθονη μεσαιωνική (Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή) κεραμική. Το νερό τροφοδοτεί και τώρα καλλιέργειες, ανθρώπων που μένουν σε ορισμένα από τα σπιτάκια. Στην περιφέρεια του «οικιστικού πυρήνα» υπάρχουν ενδείξεις περίβολου. Η περιοχή είναι ο Ρούτφας και ανατολικά του υπάρχει ο πετρώδης Πόλιφος.****

Το συγκρότημα πιθανόν να είχε Μοναστηριακό χαρακτήρα, στον Rutva (Χάρτης Kiepert), με το καθολικό στην Παναγιά και τα προσκτίσματα του μέσα σε περίβολο. Η ύπαρξη του, σύμφωνα με χάλκινο νόμισμα που βρέθηκε εκεί, σημειώνεται στα Βυζαντινά χρόνια και κύρια τον 9ο αι. *****

Το όνομα Zotva, θα μπορούσε να ταυτίσει το μοναστήρι του 1548 με το συγκρότημα της Παναγιάς του Rutva, πλησιέστερα στα Χύδηρα, παρά αυτό της Περιβολής.

 

*K. Καμπουρίδης σελ. 278 Manastir-i Zotva

**Καρύδης-Kiel σελ 104. χωρίς αναφορά στο όνομα Zotva ***Εχω λόγους να πιστεύω ότι η Τζίθρα του 1548, είναι ο οικισμός Papadya.

****Εφ Εμπρός Γύρω από τα Χύδηρα31/3/05)

*****Πρόκειται για Φόλι του 9ου αι με τον Βασιλέα των Ρωμαίων τον Βασίλειο τον Α και νεαρούς δίπλα του τον Λέοντα τον ΣΤ και τον Κωνσταντίνο τον Ζ.- Την πληροφορία μου έδωσε ο Μάκης Παυλέλλης  μαζί με την φωτογραφία.

 

με την Παναγιά στο μέσον

με επίκρανα και αμφικιονίσκους

βάσεις κιόνων και κίονες του παλιού ναού

με πηγή νερού

το χάλκινο Βυζαντινό νόμισμα

του 9ου αι

κοντά στα Χύδηρα

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey