Η Κατάθλιψη στη Νόσο του Crohn

26/03/2018 - 13:07

Oι ασθενείς με νόσο του Crohn συχνά αντιμετωπίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, σπασμούς, έλκη, μειωμένη όρεξη για φαγητό, απώλεια κιλών, σωματική και συναισθηματική εξάντληση. Mε την πάροδο του χρόνου, η ψυχική επιβάρυνση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί η σύνδεση μεταξύ της νόσου Crohn και της κατάθλιψης.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι πάσχουν από νόσο του Crohn:

Οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι με νόσο Crohn έρχονται αντιμέτωποι με μία χρόνια ασθένεια, την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν. Όταν γίνει αντιληπτό ότι «δεν υπάρχει θεραπεία», μπορεί να δοθεί μία αίσθηση απελπισίας και πεσιμισμού. Μεγάλες περίοδοι με αίσθημα απελπισίας, αβοηθητότητας και πεσιμισμού είναι συμπτώματα κατάθλιψης. Αντίστροφα, υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι η νόσηση από κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση συμπτωμάτων. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Αμερικάνικο περιοδικό Γαστρεντερολογίας με δείγμα 2.100 εθελοντές έδειξε, ότι με την πάροδο ενός χρόνου, οι ασθενείς που βίωσαν εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης ανέφεραν περισσότερο συχνή διάρροια και πόνο. Ήταν, ακόμη, πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω της κατάστασης.

Τα σωματικά συμπτώματα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Η νόσος Crohn τείνει να καλλιεργεί μία αίσθηση αβοηθητότητας και σύγχυσης, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή είναι τόσο απροσδόκητη. Πάντα υπάρχει η απειλή της έξαρσης συμπτωμάτων. Η καθημερινότητα του ασθενή μπορεί να είναι εξαιρετικά στρεσσογόνα λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας.

Η νόσος μπορεί να υποβαθμίσει την προσωπική ζωή του ατόμου. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, οι ασθενείς μερικές φορές δυσκολεύονται να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αν τα συμπτώματα παρουσιάσουν έξαρση, μπορεί το άτομο να αναγκαστεί να ακυρώσει σχέδια με φίλους και να οδηγηθεί στην απομόνωση. Επίσης, οι πάσχοντες από νόσο Crohn μπορεί να αισθάνονται ενοχές για το ότι επιβαρύνουν τους οικείους τους με τα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα να αποσύρονται ακόμη περισσότερο. Ακόμη, τα έντονα συμπτώματα μπορεί να τους εμποδίζουν από το να είναι τόσο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην εργασία τους συγκριτικά με πριν, οδηγώντας σε απώλεια της αυτοπεποίθησής τους.

Ευτυχώς, η κατάθλιψη θεραπεύεται, αλλά συνήθως υπάρχει ανάγκη επαγγελματικής βοήθειας. Η θεραπεία της κατάθλιψης σε άτομα με νόσο Crohn είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου ότι η νόσος Crohn είναι μία πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η θεραπεία της κατάθλιψης είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθεί η επιβάρυνση του.

Επομένως, εάν πάσχετε από νόσο Crohn και νομίζετε ότι παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης, απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχουν δείξει με συνέπεια ότι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία της μείζονας κατάθλιψης. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία διατηρούν την βελτιωμένη διάθεσή τους όταν ελέγχονται δύο χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας. Με την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, όχι μόνο θα μειωθούν τα συμπτώματά σας, αλλά θα μάθετε και πώς να προφυλαχτείτε από το να επιστρέψουν ξανά τα συμπτώματα.

H διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας είναι κρίσιμo στοιχείο στην διαχείριση της νόσου Crohn. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να έχετε μία καλή ψυχολογική κατάσταση, όπως ακριβώς κάνετε με την σωματική σας υγεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey