FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|11|2017 19:08

 

Θεατρική παράσταση αλληλεγγύης προς τους σεισμοπαθείς της Βρίσας διοργανώνουν οι «Συνεργασίες πόλης» και ο Σύλλογος Πολιχνιατών Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο της Ηλιούπολη, στην Αθήνα.

Η παράσταση έχει τίτλο «Η επίσκεψη» σε διασκευή του Γ. Αδαμαντιάδη, βασισμένη στο έργο του Φρίντριχ Ντύρενματ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 18:30.

Οι φίλοι του θεάτρου που θα παρακολουθήσουν την παράσταση θα συνδράμουν αντί εισιτηρίου με τρόφιμα μακράς διάρκειας και σχολικά είδη.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|11|2017 18:57

Με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, συνεχίζεται η έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο «Ο Ζωγράφος Θεόφιλος», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2019. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο.

Στην έκθεση έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με πίνακες του ζωγράφου Θεόφιλου, που ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της τράπεζας, πλαισιωμένη με αντικείμενα από τις Συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Σκοπός της είναι να πλησιάσει ο επισκέπτης την εποχή και τους τόπους που έζησε και ζωγράφισε ο Θεόφιλος και να κατανοήσει πόσο άλλαξε τη νεοελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί δύο διαφορετικά έντυπα, τα οποία επιμελήθηκε ειδικός μουσειοπαιδαγωγός, με στόχο τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή των παιδιών διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο λαικός ζωγράφος μας εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς  και το έργο του αντικείμενο μελέτης και εκπαίδευσης για μαθητές καθιστώντας το διαχρονικής αξίας και προβολής , για το οποίο ωστόσο δεν τυγχάνει της ίδιας προσοχής και από τη γενέτειρα του τη Μυτιλήνη παρ΄όλο που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με δεδομένη την ύπαρξη του Μουσείου Θεοφίλου στη Βαρειά

Οι επισκέψεις των σχολείων οργανώνονται κατόπιν συνεννοήσεως με την ξεναγό κυρία Ιωάννα Μαυριά, στον αριθμό τηλεφώνου 27520 96234, με την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφορίες, καθώς και με τις Δ. Τσούργιαννη και Γ. Μάζη στο τηλέφωνο 2103262457.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|11|2017 18:46

Γιάννης Τσίκνας

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κατοχή στο Σίγρι

2017, σελ. 95

 

«Στο παρόν βιβλίο ο Γιάννης Τσίκνας καταγράφει γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χωριό μας με πρωταγωνιστές τους γονείς μας, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι δεν καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό βέβαια την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων, ούτε υπήρξαν οι επώνυμοι ήρωες της πατρίδας μας, αλλά η ανιδιοτελής προσφορά τους στον αγώνα για καθετί σωστό και δίκαιο, άφησε ανεξίτηλες τις πατημασιές τους στο χώρο και τον χρόνο. Αυτές τις πατημασιές έρχεται να μας θυμίσει ο συγγραφέας, για να πορευτούμε κι εμείς ανάλογα. Η συγκέντρωση εγγράφων από το γραφείο της κοινότητας Σιγρίου και άλλων γραπτών τεκμηρίων δίνουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και αξιοπιστία στα γραφόμενα.

Ο συγγραφέας ασχολείται χρόνια τώρα συστηματικά με την ιστορία του χωριού μας. Έχει αναλώσει τη ζωή του με τη συγκέντρωση και τη καταγραφή ανθρώπων και γεγονότων, που αφορούν το Σίγρι και τις ρίζες μας. Με αφορμή το παρόν βιβλίο, υπενθυμίζουμε επίσης το αξιόλογο βιβλίο του «Σίγρι , το σίγουρο λιμάνι», που γράφει για τους πρόσφυγες του Σιγρίου, από ξεκίνησαν, το πώς έφτασαν στο χωριό μας, με τι μέσον ήρθαν κλπ. Το προσωπικό του γραφείο μπορεί να θεωρηθεί το ιστορικό αρχείο Σιγρίου».
Τα παραπάνω ανήκουν στη Βασιλική Κανάκη, εκπαιδευτικό, και είναι από τον πρόλογο του νέου βιβλίου του Γιάννη Τσίκνα, που έχει τίτλο « Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κατοχή στο Σίγρι».

Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Προοίμιο, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατοχή στο Σίγρι, 1941.Η πείνα, Αντίσταση 1943-1944, Προσφορά στον αγώνα, Απελευθέρωση 1944, Εμφύλιος 1946-1949, Μικρές ιστορίες της Κατοχής, Τρεις μικροί ήρωες της Κατοχής, Αφιέρωμα σε δυο πρόσωπα που ξεχώρισαν στο κατεχόμενο Σίγρι, Επίμετρα της Κατοχής, Φωτογραφίες και έγγραφα.

Ο Γιάννης Τσίκνας γεννήθηκε στο Σίγρι το 1938. Αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης το 1958.Υπηρέτησε για 35 χρόνια ως Κοινοτικός Γραμματέας Σιγρίου και για 40 χρόνια ληξίαρχος και ανταποκριτής ΟΓΑ. Από το 1964 μέχρι σήμερα υπηρετεί τον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδας Σιγρίου ως ιεροψάλτης. Ασχολείται με την ποίηση, τη ν ιστορία και τη Λαογραφία .Έχει γράψει εφτά βιβλία και έχει έτοιμα άλλα πέντε.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 01|11|2017 17:44

Συνεχίζονται οι εγγραφές και τα μαθήματα στα παιδικά τμήματα της Χορωδίας Animato σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Παιδική Χορωδία Junior (ηλικίες 6-8 ετών): Σάββατο 10:00-11:00
Παιδική Χορωδία Animato (ηλικίες 9-12 ετών): Σάββατο 11:00-12:45

Καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας είναι ο Αντώνης Βερβέρης, κάτοχος master στη Διεύθυνση Χορωδίας και διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής, σε συνεργασία και με τις μουσικοπαιδαγωγούς Νεκταρία Λαγκαδίνου και Χριστίνα Κατσαμάτσα, ενώ τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσα που έχει παραχωρηθεί ευγενικά από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου στον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Κάστρου.

 

Φιλοσοφία

Η ιστορία των παιδικού χορωδιακού τραγουδιού στον ευρωπαϊκό χώρο είναι παλιά όσο και αυτή της χορωδιακής τέχνης γενικότερα. Πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία όμως, από τα μέσα του 20ού αιώνα αναγνωρίζεται από τους σύγχρονους παιδαγωγούς και η παιδαγωγική του αξία. Σε όλα τα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα (Kodaly, Orf κ.τ.λ.) η χορωδία θεωρείται ως ένα σημαντικό μέσο με το οποίο ένα παιδί μπορεί να μάθει μουσική. Σύμφωνα με το Ρώσο συνθέτη και παιδαγωγό Dmitri Kabalevsky, «κάθε τάξη θα έπρεπε να είναι μία χορωδία…».

Με βάση την παραπάνω θέση, βασικός στόχος της Παιδικής Χορωδίας «Animato» είναι η εκμάθηση μουσικής μέσω του χορωδιακού τραγουδιού, σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλών καλλιτεχνικών στόχων, ώστε να καλυφθεί τόσο η παιδαγωγική όσο και η καλλιτεχνική διάσταση του χορωδιακού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια των προβών, οι νεαροί χορωδοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής θεωρίας, μαθήματα τραγουδιού ειδικά για παιδιά, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών, δείγματα σύγχρονης μουσικής, καθώς και παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αξίζει να τονισθεί ότι η λειτουργία της χορωδίας όπως και όλα τα μαθήματα θεωρίας και φωνητικής που προσφέρονται είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς των διδασκόντων.

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 01|11|2017 17:01

Σε 48ωρη απεργία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, αναφερόμενοι σε «κίνδυνο ομαδικής απόλυσης περίπου 100 συμβασιούχων» της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, οι 100 συμβασιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς ενημέρωσε ότι «δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και στην επικείμενη προκήρυξη για προσωπικό ορισμένου χρόνου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλειστούν με την προβολή του τρίμηνου κωλύματος».

Το σωματείο υποστηρίζει ότι «ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του υπάρχοντος προσωπικού από τις νέες προσλήψεις της Υπηρεσίας Ασύλου πρακτικά θα σημάνει ομαδική απόλυση, η οποία δεν θα είναι μόνο άδικη και βλαπτική για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που θα χάσουν την εργασία τους, αλλά θα οδηγήσει μαθηματικά στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας, με συνέπεια την επιβάρυνση του παλαιότερου έμπειρου προσωπικού και σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων υποθέσεων». Η διάσταση αυτή έχει την αξία της δεδομένης της άποψης που υπάρχει ότι οι αιτήσεις για άσυλο καθυστερούν πάρα πολύ κρατώντας εγκλωβισμένους για μεγάλο διάστημα αιτούντες στα νησιά γεγονός που δεν βοηθά στην αποσυμφόρηση τους που είναι και το μείζον στην υπόθεση αυτή. Είναι βέβαιο ότι με την αποχώρηση 100 έμπειρων υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και αυτό οφείλει το υπουργείο να το μετρήσει ειδικά σ αυτήν τη συγκυρία που η κατάσταση στα νησιά παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

 

Κατηγορία Αγρότες
- 01|11|2017 17:00

Καλά φαίνονται να είναι τα νέα για το ελαιόλαδο. Δεν είναι μόνο οι βροχές που ξεκίνησαν να πέφτουν στην Λεσβιακή ύπαιθρο που σίγουρα θα βοηθήσουν την φετινή παραγωγή, αν οι βροχοπτώσεις το Νοέμβριο είναι αρκετές. Τα καλά νέα προέρχονται από τα πρώτα συμβόλαια τόσο για το φετινό ελαιόλαδο όσο και για συμφωνίες που αφορούν το εναπομείναν περσινό έξτρα παρθένο και οι οποίες κινούνται σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ! Αυτό επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, πρόσφατο, πολύ ενδιαφέρον 26σέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Το Άγιον Ελαιόλαδον».

Στο πολύ αυτό ενδιαφέρον αφιέρωμα, αναφέρονται όλα όσα έχουν σχέση με το λάδι, από τις τιμές, την παραγωγή του, τις θεραπευτικές του ιδιότητες κλπ.. Ιδιαίτερη σημασία για μας τους κατοίκους της Λέσβου, το θέμα που αφορά την παραγωγή και την τιμή του ελαιολάδου. Τον τόνο της αγοράς, όπως τονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Γιώργος Φιντικάκης, δίνει το συνεταιριστικό πρωτόλαδο Λακωνίας, δηλαδή το αγουρέλαιο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγορά παρτίδων από Ιταλούς εμπόρους προς 4,50 - 4,60 ευρώ το κιλό, τιμή αισθητά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι. Άλλωστε, επισημαίνει το δημοσίευμα, το αγουρέλαιο ξεκινά πάντοτε με εμπορική τιμή γύρω στο 1 ευρώ υψηλότερη έναντι εκείνης του συμβατικού έξτρα παρθένου.

 

Αυξημένη η φετινή παραγωγή

Στο επίπεδο παραγωγής, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι οι εγχώριες ποσότητες της ελαιοκομικής περιόδου 2017-1018, θα είναι αυξημένες κατά 40% συγκριτικά με την περσινή, η οποία λόγω της ξηρασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου, ήταν ιδιαίτερα κακή. Όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για τις περισσότερες χώρες. Τούτο σημαίνει ότι η φετινή ελληνική παραγωγή μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στους 300.000 τόνους -όσο ο μέσος όρος στις καλές χρονιές- έναντι περίπου 200.000 πέρυσι. Τα πάντα φυσικά θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μέχρι να ξεκινήσει το μάζεμα της ελιάς. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή, όπως και για εκείνη των Ιταλών που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 350.000 τόνους (από 200.000 πέρυσι), αλλά και των Ισπανών που αναμένεται να ανέλθει σε 1,15 εκατ. (από 1,3 εκατ. πέρυσι), προκύπτει ασφαλώς μια καλύτερη χρονιά από την περσινή σε επίπεδο προσφοράς. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί στην Τυνησία (220.000 - 250.000 τόνοι έναντι 90.000 - 100.000 πέρυσι) και στο Μαρόκο (180.000 τόνοι έναντι 120.000 πέρυσι). Ωστόσο ελαφρώς μεγαλύτερες ποσότητες σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση και συγκράτηση των τιμών. «Υπό αυτή την έννοια οι τιμές μπορεί να μην πιάσουν τα 4 ευρώ το κιλό παρά στην αιχμή της παραγωγής, δηλαδή την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, να τις δούμε να διαμορφώνονται στα 3,5 ευρώ» εκτιμά στο δημοσιογράφο των «Νέων» ο Παναγιώτης Καραντώνης, πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνών Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ).

Αν κανείς αθροίσει τις εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή των πέντε παραπάνω χωρών της Μεσογείου, προκύπτει μια ποσότητα γύρω στα 2,2 εκατ. τόνους έναντι περίπου 1,9 εκατ. πέρυσι. Αλλά τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα, τα φετινά ελαιόλαδα θα γίνουν ανάρπαστα, γεγονός που θα κρατήσει τις τιμές. Εκτός των περιπτώσεων της Λακωνίας (4,15 - 4,35), οι τιμές στη Μεσσηνία κινήθηκαν το καλοκαίρι στα επίπεδα των 4 ευρώ, στη Λέσβο στα 3,75 ευρώ, ενώ στην Κρήτη λέγεται ότι ξεπέρασαν σε κάποιες περιπτώσεις τα 4,20 ευρώ. Χαρακτηριστικός και ο πίνακας που δημοσιεύεται.

 

Φεύγει χύμα

Στη συνέχεια το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα εστιάζει στην εξαγωγική δυναμική του προϊόντος. Επισημαίνεται πως οι εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 50.386 τόνους ελαιολάδου συνολικής αξίας 241,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Ελλάδα εξήγαγε ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ/κιλό. Στα ράφια ωστόσο των ελληνικών σούπερ μάρκετ το φθηνό επώνυμο ελαιόλαδο πωλείται σε διπλάσια τιμή, προς 8,50 ευρώ το λίτρο. Και αυτό επειδή οι εξαγωγές αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα χύμα προϊόν. Το δημοσίευμα μάς εκπλήσσει όταν αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία, μια από τις κυριότερες αγορές εισαγωγής ελαιολάδου, ακόμη και οι Γερμανοί, εξάγουν περισσότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα! Κι αυτό γιατί την περίοδο 2010-2014, οι κυριότεροι προμηθευτές της βρετανικής αγοράς σε ελαιόλαδο ήταν η Ισπανία με μέσο ποσοστό 46,79% και 53,69% σε όγκο, η Ιταλία με 40,75% και 35,05% αντίστοιχα, η Γερμανία με 5,36% σε αξία και 5,45% σε όγκο και μόλις τέταρτη η Ελλάδα με 3,80% και 3,19% αντίστοιχα! Επιδόσεις σαν τις παραπάνω συνδέονται προφανώς με το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου εισάγονται μέσω Ιταλίας. Δηλαδή οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πωλούν ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας ελληνικό ελαιόλαδο που συσκευάζεται στη γείτονα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα μισά βρετανικά νοικοκυριά έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 δεν υπερέβαινε το 31%. Ελάχιστο τμήμα από αυτές τις είκοσι περίπου μονάδες της αύξησης έχει καταφέρει να καρπωθεί το ελληνικό τυποποιημένο προϊόν. Παλαιότερη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προέβλεπε ότι εφόσον ο εθνικός αυτός πλούτος που λέγεται ελαιόλαδο, αξιοποιούνταν κατάλληλα, δηλαδή σταματούσε να εξάγεται χύμα, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είχε επιπλέον έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 250 εκατ. ευρώ ετησίως! Επιπλέον η αντικατάσταση του χύμα ελαιολάδου από το τυποποιημένο θα απέφερε στο Δημόσιο, έσοδα μόνο από το ΦΠΑ 85 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική και ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα προσεγγίσει τους 2.937.631 τόνους, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 8% έναντι της περυσινής περιόδου. Οι έξι από τους επτά μεγαλύτερους παραγωγούς, δηλαδή Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία και Πορτογαλία, αναμένεται να καλύψουν το 85,27% της παγκόσμιας παραγωγής έναντι 83,49% πέρυσι.

Κατηγορία Πολιτική
- 01|11|2017 16:30

Υπουργός υπό προθεσμία είναι σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται το σύνολο των αθηναϊκών εφημερίδων από προχθές ο Γιάννης Μουζάλας, μετά τη φορτισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από μέλη της ομάδας των 53+ για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αποκάλυψε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με «Τα Νέα», έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Θα παραμείνει, ωστόσο, στη θέση του τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Τότε θα ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του για το πόστο του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το οποίο προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Η τελική επιλογή θα γίνει τον Μάρτιο του 2018, καθώς υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, αλλά ο Γιάννης Μουζάλας φαίνεται πως θα αφοσιωθεί στην προσωπική του καμπάνια για τη θέση του επιτρόπου, λύνοντας ταυτόχρονα τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι δηλαδή υπουργός υπό προθεσμία, αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η οποία με τυχόν παραίτησή του θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα, κάτι που δεν επιθυμεί το Μαξίμου που έσπευσε να διαψεύσει κάθε τέτοια διαρροή, εν αναμονή προφανώς της αντικατάστασής του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ως επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

«Εάν δεν κάνω...»

«Η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι συλλογική. Είναι της κυβέρνησης, δεν είναι του Μουζάλα. Αν είμαι αναποτελεσματικός, τότε να παραιτηθώ», φέρεται ότι είπε ο ίδιος οργισμένος στα στελέχη που έστρεψαν τα βέλη τους πάνω του, προεξαρχόντων της προκατόχου του στο υπουργείο Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Πάνου Λάμπρου. Τα εν λόγω στελέχη καταλόγισαν στον υπουργό αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση πληθυσμών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, καθώς και την πολιτική ασύλου και την προστασία των ευπαθών ομάδων. Επίσης, μίλησαν για «στεγανά» στο υπουργείο του και ανικανότητα ως προς τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, με τον ίδιο να απαντά πως η συνεννόηση με συγκεκριμένα υπουργεία είναι πράγματι ανύπαρκτη, αναφέροντας π.χ. το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με αφορμή κονδύλια που κρατά «κλειδωμένα».

Κριτική ασκήθηκε από στελέχη και για τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας και την προσήλωση του Μουζάλα σε αυτήν, καθώς ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τη θεωρεί βασικό λόγο για τον οποίο οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία παραμένουν σήμερα διαχειρίσιμες. Οι διαφωνούντες προέταξαν συγκεκριμένα πως η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί ευαγγέλιο για δύο λόγους: πρώτον, ότι απέχει από τις ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, διότι δεν τηρείται στο έπακρο από την πλευρά της Τουρκίας. «Είναι μια δύσκολη συμφωνία και έχει πέσει μεγάλο βάρος στην Ελλάδα», φέρεται ότι σχολίασε στο σημείο αυτό και ο Πρωθυπουργός.

 

Αμφισβήτηση

Αξίζει να σημειωθεί πως μια μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται και στην πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας το πόστο του επιτρόπου Δικαιωμάτων. Ενδεικτικό είναι το άρθρο δύο πρώην γενικών γραμματέων υπουργείων, των Κωστή Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαδόπουλου (δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»): «Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μουζάλα μάς προκάλεσε βαθιά ανησυχία. Τούτο γιατί φοβόμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και πολύ μεγάλο μέρος του χώρου των δικαιωμάτων στη χώρα μας, ότι η θητεία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ως προάγουσα τον σεβασμό των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς του, απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που προϋπήρχε για τον υπουργό και είχε εκφραστεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Μουζάλας εμφανίστηκε χθες στην Κουμουνδούρου και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καίτοι δεν αποτελεί μέλος της. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, επανειλημμένως εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του πως είναι μεν ενταγμένος από νεαρή ηλικία στην Αριστερά, αλλά ουδέποτε επιθυμούσε την ένταξή του σε κομματικούς μηχανισμούς - εξού και πολλοί από τους επικριτές του τον θεωρούσαν και τον θεωρούν ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δύσκολος χειμώνας

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, καθώς το Προσφυγικό εξελίχθηκε σε βασικό θέμα της προχθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, διακηρύχθηκε και περιγράφεται στο κείμενο της απόφασης πως κοινός τόπος για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, διότι εκφράζονται φόβοι πως έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, ο οποίος έχει βρει πάλι απροετοίμαστο το αρμόδιο υπουργείο για να διαχειριστεί την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά και κυρίως στη Λέσβο στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μόρια κυρίως χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς τις στοιχειώδεις ανάγκες σε στέγαση και θέρμανση, επαναφέροντας με τρόμο μνήμες από τον περσινό φονικό χιονιά.

Για τον λόγο αυτό, ο Γιάννης Μουζάλας θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, στην οποία θα παρουσιάσει τις άμεσες δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο του προκειμένου να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις Ανάμεσα σ' αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προώθηση των πληθυσμών που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά προς την ενδοχώρα, η επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και η «επιστράτευση» πλωτών μέσων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|11|2017 15:40

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Συντήρηση - Αποκατάσταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων ΚΤΕΟ Λέσβου», συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες για την επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την κατασκευή κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης με την 36η Εθνική Οδό Μόριας - Λάρσου - Καλλονής, στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του έργου είναι 4 μήνες και υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου.

 

Κατηγορία Υγεία
- 01|11|2017 15:02

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων».

Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της.

Ως χώρα κατέχουμε μια από τις τελευταίες θέσεις στη δωρεά οργάνων. Δυστυχώς, όταν με το θάνατο μας μπορούμε να προσφέρουμε ζωή σε μέχρι και 10 συνανθρώπους μας, αφήνουμε αυτή την ευκαιρία να γίνει χώμα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι πιθανότητες να χρειαστούμε εμείς μεταμόσχευση οργάνων είναι πολύ μεγαλύτερες από το να δώσουμε. Οπότε το θέμα της δωρεάς οργάνων καλό είναι να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.

Ας ενημερώσουμε λοιπόν την οικογένεια μας ότι θέλουμε να είμαστε δότες όταν επέλθει ο εγκεφαλικός μας θάνατος. «Για να γίνει η επαύριο της ζωής, πάλι ζωή» όπως είχε πει ο συμπατριώτης ποιητής μας, Οδυσσέας Ελύτης

Κατηγορία Διαδρομές
- 01|11|2017 14:39

 

 

Από τον μικρό Μεσαιωνικό Οικισμό*, μια ομαλή πλαγιά προς τα ΒΔ, οδηγεί στην «κορυφή», με την περισκοπική θέα (κορυφή τριγώνου)! Εδώ λοιπόν, που και η κεραμική έχει αλλάξει, υπάρχει το θεμέλιο ορθογώνιου «μεγαροειδούς» κτίσματος, 6Χ3 μ, προσανατολισμού Α-Δ. Εσωτερικά χωρίζεται με εγκάρσιο τοίχο σε δύο χώρους ( 4μ Δ-2μΑ) και η τοιχοποιία του, έμπλεκτη (0,60μ πάχος), φέρει Λεσβία δομή (1-2 δόμοι). Δίπλα του, κάτω από μια βελανιδιά βρίσκεται τάφος από μεγάλους λίθους, του τύπου του Dolmen! Επίσης σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, (Α και Δ), υπάρχουν κατασκευές από λίθους, ίσως τάφοι! Τρεις, κυκλικά από το κτήριο!

Ίσως το συγκρότημα να είχε ιερό «προορισμό» του Οικισμού, που βρίσκεται 200 μ. χαμηλότερα, ΝΔ του (δυτική γωνία τριγώνου)! Εδώ λοιπόν, κάτω από βελανιδιές που ντύνουν το δυτικό ύψωμα, αναπτύσσεται σε μεγάλη σχετικά έκταση ένας οικισμός με θεμέλια κτισμάτων, τοίχους και δρόμους, λαξευμένες παραστάδες των ανοιγμάτων και άφθονη κεραμική από λεπτά μικρά και μεγάλα αγγεία, πιθάρια, αμφορείς, κεραμίδια και τούβλα! Λεπτός ερυθρός πηλός και κτενωτά όστρακα της Ρωμαϊκής περιόδου.

Εντύπωση προκαλούν δύο εγκαταστάσεις! Η μία αποτελείται από θεμέλιο ορθογωνίου κτίσματος, με είσοδο στα νότια. Δίπλα στην είσοδο, στη δυτική πλευρά, υπάρχει «πέτρινο τραπέζι» σκεπασμένο από ογκόλιθο που στηρίζεται σε δύο ορθογώνιες λίθους, που φέρουν αντιμέτωπες εσωτερικά δύο ημισφαιρικές κοιλότητες, διαμέτρου 20 εκ. Προφανώς πρόκειται για εργαστήριο! Σε μικρή απόσταση, στα δυτικά υπάρχουν παρόμοιες κοιλότητες σε δύο ζεύγη αντιμέτωπων λίθων (οι δύο in situ όρθιοι). Αρκετά μεγάλοι (ύψος του ενός 1,40 μ Χ 0,85 πλάτος και 0,30 πάχος), έφεραν την κοιλότητα 40 εκ από το άνω, κυκλοτερές άκρο. Οι αντιμέτωπες κοιλότητες σίγουρα συγκρατούσαν κάποιο ξύλινο εγκάρσιο άξονα!

Επειδή αναγνωρίστηκαν, διάσπαρτες στον οικισμό, τρεις βάσεις υποστήριξης ληνών, πιστεύουμε ότι πρόκειται εδώ για Εργαστήρια κατεργασίας στέμφυλων, κοινώς «αρχαίων τριπουριών», το οποίο άλλωστε δοκιμάσαμε την ίδια μέρα από το ρακοκάζανο, στο Σκαλοχώρι! Ίσως να συγκρατούσαν τον κορμό του μοχλού έκθλιψης του μούστου! Ίσως βέβαια, γιατί χρειάζεται παραπάνω έρευνα στον ιδιαίτερο αυτό τόπο! Δίπλα από την πρώτη εγκατάσταση περνά τοίχος με κατεύθυνση Β-Ν για αρκετά μέτρα. Στο διπλανό κτήμα (δυτικά) με τις βελανιδιές, συνεχίζονται τα κτίσματα, ενώ στην κορυφή του διπλανού λόφου, υπάρχουν δύο αλώνια! Μετρήσαμε 6 περίπου! Πρόκειται για μια άγνωστη αρχαία θέση, σε ένα υψίπεδο, κάτω από τις κορυφές του Κουρατσώνα.

 

Η έρευνα έγινε μαζί με τον Μάκη Παυλέλη!

 

* Η περιγραφή του Μεσαιωνικού οικισμού, με τον Ταξιάρχη, στο «Εμπρός». Βέβαια τοποθεσία με αυτό το όνομα (Πρόσιμο) υπάρχει χαμηλά στον ποταμό Βούλγαρη, στα Άπαστρα, όπου υπάρχουν ερείπια οικισμού (Γιάννης Καλλοντζής «Εμπρός»)

 

Το «μεγαροειδές» κτήριο στην κορυφή…

 

…με την Λεσβία δομή…

 

…το Dolmen,στην βελανιδιά…

 

…και άλλα δύο κτίσματα δίπλα…

 

…200 μέτρα από τον Ρωμαϊκό οικισμό στον οποίο ανήκε…

 

…με την τραπεζοειδή εγκατάσταση…

 

…και την άλλη των μεγαλίθων με τις ημισφαιρικές κοιλότητες…

 

…ίσως «τσιπουριά» με τις βάσεις των ληνών…

 

…διάσπαρτες γύρω…

 

…και την άγραφη ρωμαϊκή κεραμική παντού!

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 01|11|2017 14:29

Τη σύμβαση του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Κεντρικής Λήμνου», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, υπέγραψε χθες η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα, των πρανών και των τάφρων τμήματος της Επαρχιακής Οδού Μύρινας - Μούδρου στην ενωτική με τον Οικισμό του Κορνού, καθώς επίσης και στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού προς τον Οικισμό του Κάσπακα. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:

 

  • Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ερείσματος, όπου λόγω της απώλειας υλικού έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από τον ασφαλτοτάπητα, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων.
  • Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τάφρων, των πρανών και των οχετών παροχέτευσης των υδάτων παραπλεύρως της οδού.
  • Εργασίες κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης των πρανών της οδού σε σημεία που εντοπίζονται προβλήματα.
  • Εργασίες αποκατάστασης τμημάτων του οδοστρώματος όπου έχουν υποστεί έντονες ρηγματώσεις και καθιζήσεις.
  • Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης κατά τμήματα.
  • Εργασίες σήμανσης και διαγράμμισης.
  • Εργασίες επισκευής στηθαίων ασφαλείας, κλαδέματος δέντρων και θάμνων για την βελτίωση της ορατότητας.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου.

 

 

Κατηγορία Παιδεία
- 01|11|2017 14:01

Ύστερα από την απόφαση για κινητοποίηση των γονέων, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα που αφορά την συνεχή έλλειψη καθηγητών στο Γυμνάσιο Πέτρας και την  παρέμβαση του Συλλόγου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφασίστηκε χθες να παρουσιαστούν κανονικά τα παιδιά για μάθημα στο σχολείο.

Με το πέρας της σχολικής ημέρας, γονείς και μαθητές έκλεισαν συμβολικά τον κεντρικό δρόμο, που ενώνει τα χωριά, ζητώντας την άμεση και μόνιμη ικανοποίηση των αιτημάτων τους που ταλανίζουν χρόνια τώρα την περιοχή.

Μάλιστα, επέμειναν να τονίζουν πως είναι ανοικτοί σε οποιοδήποτε διάλογο ή συζήτηση που αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα αιτήματα μαθητών και γονέων είναι:

 α) Να καλυφθούν τα κενά των μαθηματικών (20 ώρες), της φυσικής (12 ώρες), της ειδικής αγωγής (γνωματεύσεις ΚΕΔΔΥ 25 παιδιών), των καλλιτεχνικών και της μουσικής,

 β) Να προωθηθεί άμεσα το αίτημα εκπαιδευτικών και γονέων της περιοχής για αύξηση των μορίων που δίνονται σε Γυμνάσιο και Λύκειο Πέτρας.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top