Το «Καλαθάκι Λήμνου» στα Lidl

12/12/2014 - 21:32

Ένα ακόμη τοπικό προϊόν του Νομού Λέσβου μπήκε στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl και πρόκειται για το «Καλαθάκι Λήμνου». Το βρήκαμε στο κατάστημα της Μυτιλήνης να πωλείται σε ανταγωνιστική τιμή 3,69 ευρώ στη συσκευασία των 400 γραμμαρίων.

Ένα ακόμη τοπικό προϊόν του Νομού Λέσβου μπήκε στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl και πρόκειται για το «Καλαθάκι Λήμνου». Το βρήκαμε στο κατάστημα της Μυτιλήνης να πωλείται σε ανταγωνιστική τιμή 3,69 ευρώ στη συσκευασία των 400 γραμμαρίων.

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος το είχαν τοποθετήσει δίπλα στο «Τυροβολάκι Μυτιλήνης» που παράγει η «Λεσβιγάλ» για λογαριασμό της συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Το καλαθάκι της Λήμνου είναι το δεύτερο προϊόν με ονομασία προέλευσης του Νομού, μετά το λαδοτύρι Μυτιλήνης, που πωλείται από τα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας. Πρόκειται για μαλακό τυρί σε σχήμα κυλινδρικό, ανάγλυφη υφή που δημιουργείται από το καλαθάκι μέσα στο οποίο στραγγίζει και μορφοποιείται η τυρόμαζα.

Ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη, παράγεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου. Στο μείγμα το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Γευστικά το καλαθάκι Λήμνου ξεχωρίζει για την υπόξινη γεύση και την αυξημένη λιπαρότητά του.

Για την παραγωγή του, το γάλα θερμαίνεται στους 33 βαθμούς Κελσίου και προστίθεται η μαγιά. Στη συνέχεια, η τυρόμαζα κόβεται σε μικρά κομμάτια, για να διαχωριστεί από το τυρόγαλο. Στη συνέχεια, η τυρόμαζα τοποθετείται σε καλαθάκια για να στραγγίξει και να σχηματοποιηθεί. Στη συνέχεια εξάγεται, αλατίζεται επιφανειακά και τοποθετείται σε δοχεία για ωρίμανση.

Ωριμάζει αρχικά σε θερμοκρασία 14 - 18 βαθμών Κελσίου για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια σε θερμοκρασία έως 6 βαθμών Κελσίου μέχρι δύο μήνες.

Σε σχέση με τη φέτα το καλαθάκι Λήμνου διαφοροποιείται στο ότι έχει πιο πλούσια γεύση και χαμηλότερη ένταση του υπόξινου.

Το καλαθάκι Λήμνου για τη Lild παράγεται από την εταιρεία «Νταμπίζας» και συσκευάζεται σε πλαστικές συσκευασίες μαζί με άλμη, ενώ φέρει το σήμα των τυροκομικών προϊόντων Lidl «ΓΑΛΠΟ».

Πιθανολογείται πως οι πρώτοι που παρασκεύασαν το συγκεκριμένο τυρί, ήταν μοναχοί που ζούσαν στη Λήμνο, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ υπάρχουν αναφορές που δείχνουν πως την περίοδο του Βυζαντίου παρασκευαζόταν τυρί με μεθοδολογία ανάλογη με αυτήν που παρασκευάζεται το καλαθάκι Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey