16η Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού

17/10/2014 - 21:17

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, της 16ης Οκτωβρίου, θα αναφερθούμε σε δύο θέματα που αφορούν στην ημέρα αυτή, αποτελώντας ουσιαστικά τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, της 16ης Οκτωβρίου, θα αναφερθούμε σε δύο θέματα που αφορούν στην ημέρα αυτή, αποτελώντας ουσιαστικά τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας.

Το πρώτο αφορά στο λόγο για τον οποίο τιμάται η ημέρα αυτή. H 16η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας τού ΟΗΕ (FAO) ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού. Κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό θέμα, με κεντρικό όμως πάντα άξονα την επαρκή και ασφαλή σίτιση του κόσμου σε όλο τον πλανήτη. Το φετινό μήνυμα ήταν: «Οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση - Σιτίστε τον κόσμο, νοιαστείτε για τη γη». Επικεντρώνεται στο σημαντικό ρόλο της οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης στην καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και διατηρώντας την ασφάλεια των τροφίμων.

Είναι πολύ αντιφατικό, στη σύγχρονη εποχή, να συνυπάρχουν πάνω στη γη πληθυσμοί που υπερσιτίζονται από τη μια και εκείνοι που λιμοκτονούν από την άλλη. Είναι εξίσου αντιφατικό οι πρώτοι να «πεθαίνουν» από τις επιπλοκές της υπερφαγίας, ενώ οι δεύτεροι από τις αντίστοιχες της ασιτίας. Παρ’ όλα αυτά, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, δε θα επεκταθούμε στις πιθανές αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα παραδεχθούμε απλά ότι συμβαίνει.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, διοργανώνονται δραστηριότητες για την ενημέρωση τόσο των επιστημόνων, όσο και του κοινού, για ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της σίτισης. Φέτος το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής θέλει να δώσει έμφαση αφενός στην επαρκή σίτιση όλου του κόσμου και αφετέρου στην αναγκαιότητα της υποστήριξης της τοπικής/«οικογενειακής» αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερες πρακτικές, για την προστασία του περιβάλλοντος που θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές. Άρα, με αφορμή αυτό, θα ήταν καλό να αναλογιστούμε το πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η τοπική γεωργική και αγροτική παραγωγή και οικονομία, επιλέγοντας τα εγχώρια προϊόντα, πάντα εποχικά, και να μη ζητάμε π.χ. καρπούζι μες στα Χριστούγεννα επειδή θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, ούτε να φάμε γκρέιπφρουτ εισαγωγής επειδή υποτίθεται ότι είναι «λιποδιαλυτικό», εφόσον υπάρχουν ωραία ντόπια πορτοκάλια.

Και επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, στην άλλη πλευρά θα συναντήσουμε το δεύτερο θέμα μας, που είναι ο «υπερσιτισμένος» κόσμος που κινδυνεύει από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες, αλλά δυστυχώς και σε παιδιά, συνδέονται με μία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων, που δυσχεραίνουν τελικά την ποιότητα της σωματικής και ψυχικής υγείας τους και κατ’ επέκταση της ίδιας της ζωής τους.

Από τις πιο γνωστές επιπλοκές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και οι λιγότερο γνωστές της λιπώδους διήθησης του ήπατος, της χολολιθίασης, αλλά και του μυοσκελετικού και αναπνευστικού συστήματος. Πιθανότατα κάποιες μορφές καρκίνου να αποτελούν επακόλουθο δυσλειτουργιών που προκαλούνται από την παχυσαρκία, ενώ και η ψυχική υγεία του ατόμου κλονίζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση και «φυτεύεται» από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Παρ’ όλο που επιστήμονες και μη θεωρούμε ότι γνωρίζουμε τα «πάντα» σε σχέση με τη διατροφή και το τι πρέπει να κάνουμε, τα ποσοστά της παχυσαρκίας και η νοσηρότητά της δεν έχουν μειωθεί. Είναι πολλά αυτά που ακόμα πρέπει να «διαλευκανθούν».

Μέσα όμως σ’ αυτή την αναζήτηση, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το μέτρο αποτελεί το δρόμο στον οποίον πρέπει να ζούμε, άρα και να τρεφόμαστε και να κινούμαστε. Μέτρο επίσης αποτελεί και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς εδώδιμων και μη προϊόντων, ενέργεια την οποία τιμά, όπως προείπαμε, και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey