Εκατό χρόνια από τη φυλάκιση του Πλωμαρίτη οπλαρχηγού Δημητρίου Τσακύρη (μέρος β΄)

25/10/2013 - 18:43

Το προηγούμενο Σάββατο στις «Δεκαπενθήμερες Επισημάνσεις» μου στο «Εμπρός», στα πλαίσια της αναφοράς για τους οπλαρχηγούς της Λέσβου που έδρασαν κατά την απελευθέρωση του 1912, δημοσίευσα το 1ο κείμενο με τον παραπάνω τίτλο και σήμερα επανέρχομαι εκτάκτως συμπληρώνοντάς το με την παρακάτω καταγραφή του Μαλλιάκα Λαίλιου.

Το προηγούμενο Σάββατο στις «Δεκαπενθήμερες Επισημάνσεις» μου στο «Εμπρός», στα πλαίσια της αναφοράς για τους οπλαρχηγούς της Λέσβου που έδρασαν κατά την απελευθέρωση του 1912, δημοσίευσα το 1ο κείμενο με τον παραπάνω τίτλο και σήμερα επανέρχομαι εκτάκτως συμπληρώνοντάς το με την παρακάτω καταγραφή του Μαλλιάκα Λαίλιου, δημάρχου Πλωμαρίου (1929 - 1933) και βουλευτή Λέσβου (στις εκλογές των ετών 1920, 1923, 1926 και 1933), που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Λεύκωμα του εκ μητρός θείου μου Μιχάλη Καλλοναίου - Καρέκου, «Λέσβος, το νησί της αγάπης και της αρμονίας», Αθήνα 1934, σελ. 172 - 176:

«Οι συμπολίτες μας, Δημ. Γ. Λαγουμίδης, Αντώνιος Δ. Ξυπτεράς, Εμμαν. Δ. Χατζηβασιλείου, Γεώργ. Κ. Βότσαλος και ο υποφαινόμενος, συνήλθον τας αρχάς Νοεμβρίου του 1912 εις συνεδρίασιν εν τω κήπω του Βοτσάλου και προέβησαν εις την σύμπηξιν Κομιτάτου, σκοπός του οποίου ήτο η διά παντός μέσου επίσπευσις της απελευθερώσεως της νήσου υπό του Ελληνικού Στόλου. Κατέστρωσαν δε το πρόγραμμα των ενεργειών του Κομιτάτου, όπερ κατ’ αρχάς περιωρίζετο εις τας εξής ενεργείας:

1) Η σύνταξις αναφοράς εκ μέρους των Δημογερόντων, ών θα επλαστογραφούντο αι υπογραφαί, επ’ αυτής δε θα ετίθετο η επίσημος σφραγίς της Δημογεροντίας διά παντός παρανόμου μέσου. Διά της αναφοράς αυτής ταύτης θα διεκτραγωδείτο η δημιουργηθείσα κατάστασις και θα παρεκαλείτο ο Ναύαρχος Κουντουριώτης να επισπεύση την απελευθέρωσιν της νήσου.

2) Κατετέθησαν τα απαιτούμενα χρήματα διά τας διαφόρους δαπάνας και διά τα έξοδα της αποστολής της αναφοράς δι’ ειδικού πλοιαρίου, διευθυνομένου από γενναίους ναύτας. Η σύνταξις της αναφοράς ανετέθη εις εμέ και τον κ. Δ. Λαγουμίδην. Συντάξαντες αυτήν, εθέσαμεν κατόπιν τας υπογραφάς των μελών της Δημογεροντίας πλαστογραφημένας. Δύο εκ των μελών του Κομιτάτου, διέρρηξαν νύκτωρ το Κοιν.

Γραφείον και εσφράγισαν διά της επισήμου σφραγίδος της Δημογεροντίας την προς τον Ναύαρχον Κουντουριώτην αναφοράν. Την ιδίαν ημέραν είχον ευρεθή το πλοιάριον με ναύτας τους Ιωάν. Γ. Πετρέλλην, Γεώργ. Π. Λύτραν, Δ. Τσακύρην και Γεώργ. Τόμπραν ή Πολυχνιάτην, εις ούς παρεδόθη η αναφορά και ανεχώρησαν την επαύριον διά Μούδρον της Λήμνου.

Ούτοι μεταβάντες εις Μούδρον, παρουσιάσθησαν ενώπιον του Ναυάρχου Κουντουριώτη, προς όν επέδωκαν την αναφοράν. Ο Ναύαρχος πεισθείς ότι επιβάλλεται η άμεσος κατάληψις και απελευθέρωσις της Λέσβου και λαβών την συγκατάθεσιν της Κυβερνήσεως, μεθ’ ής συνεννοήθη αυθημερόν διά του ασυρμάτου, διέταξεν να ετοιμασθώσιν πλοία τινα του στόλου διά την απελευθέρωσιν.

Όντως την 7ην Νοεμβρίου 1912 ο στόλος με επικεφαλής την Ναυαρχίδα “Αβέρωφ”, εφ’ ής επέβησαν και οι άνω απεσταλμένοι έπλευσε προς Μυτιλήνην όπου έφθασε κατά τας μεταμεσονυκτίους ώρας.

Οι ως άνω Πλωμαρίται αποβιβασθένταες πρώτοι εκ του “Αβέρωφ” και κρατώντες ανά χείρας την Ελληνικήν σημαίαν περιέφερον αυτήν κατά τας πρωϊνάς ώρας εν ζητωκραυγαίς ανά την προκυμαίαν της πόλεως ενώ η Μουσική της Ναυαρχίδος επαιάνιζε το “Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά”.

Ως γνωστόν τας πρωϊνάς ώρας της 8ης Νοεμβρίου 1912 εγένετο η αποβίβασις Ναυτικού αγήματος εις Μυτιλήνην όπερ κατέλαβε την πόλιν και εγκατέστησεν Ελληνικάς αρχάς.

Εις το Πλωμάριον ο λαός αφού κατέλυσε τας αρχάς και απεφυλάκισε τους εις τας φυλακάς κρατουμένους, περιώρισε τους Δημοσίους υπαλλήλους, κρατήσας αυτούς αιχμαλώτους.»

Για την τελευταία παραπάνω παράγραφο του κειμένου του Μαλλιάκα Λαίλιου θα αναφερθώ στις «Δεκαπενθήμερες Επισημάνσεις» του επομένου Σαββάτου, στο κείμενο: «8 Νοεμβρίου 1912, ο Καπετάν Μάνος Σιταράς απελευθέρωσε το Πλωμάρι».

Η φωτογραφία της στήλης είναι αντίγραφο της πρωτότυπης που φυλάσσεται στο αρχείο της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος» στο Πλωμάρι και στην λεζάντα της είναι καταγεγραμμένα τα εξής:     «Γλέντι που οργανώθηκε απ' τα μέλη του “Κομιτάτου” της Απελευθέρωσης του 1912 προς τιμήν του καπταν-Δημήτρη Τσακίρη για τη δράση του ως οπλαρχηγού αντάρτικου σώματος 60 ανδρών τού μόνου αναγνωρισμένου απ' τη κυβέρνηση, που έλαβε μέρος στη “μάχη του Κλαπάδου”».

Ευχαριστώ τον Πλωμαρίτη φίλο ιατρό Αριστείδη Ι. Φρυδά που είχε την καλοσύνη να μου στείλει προχθές ηλεκτρονικά το αντίγραφο της φωτογραφίας με την συνοδευτική σημείωσή του ότι: «Ο Τσακίρης είναι καθιστός με το λευκό πουκάμισο».

Κλείνω το σημερινό κείμενο με την παρακάτω διόρθωση: Στις «Δεκαπενθήμερες Επισημάνσεις» του Σαββάτου της 19ης Οκτωβρίου 2013, στην 5η αναφορά, καταγράφηκε εσφαλμένα ως πηγή της άδικης δίκης του ήρωα Πλωμαρίτη οπλαρχηγού Δημητρίου Τσακύρη και η εφημερίδα «Λαϊκός Αγών», ενώ το ακριβές είναι ότι βρήκα δύο σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Μυτιλήνης, το πρώτο στο φύλλο της 23ης Οκτωβρίου 1913 της Εφημερίδας «Λέσβος» και το δεύτερο στο φύλλο της 24ης Οκτωβρίου 1913 της εφημερίδας «Σάλπιγξ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey