Αρπαγές ανηλίκων: ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα

06/06/2012 - 14:33

Τις τελευταίες ημέρες, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056» και στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» λαμβάνουν εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο και αφορούν σε αρπαγές ανηλίκων.

Τις τελευταίες ημέρες, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS 1056» και στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» λαμβάνουν εκατοντάδες κλήσεις από αναστατωμένους γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με τις πληροφορίες που αναδημοσιεύονται διαρκώς στο διαδίκτυο και αφορούν σε αρπαγές ανηλίκων. Η αφαίρεση ζωτικών οργάνων από παιδιά έχει αναφερθεί, από κύκλωμα εμπόρων οργάνων.

Ενδιαφέρει ΟΛΟΥΣ, αλλά και αφορά ΟΛΟΥΣ αυτή η προειδοποίηση! Είτε έχετε παιδί, είτε έχει ο συγγενής σας παιδί, είτε έχουν οι φίλοι σας παιδί. Η προφύλαξη των παιδιών με ενημέρωση και επίβλεψη, και ο εντατικοποιημένος έλεγχος πού βρίσκονται και με ποιους είναι μαζί, είναι απαραίτητοι. Όταν η οικογένεια ζει και κινείται στο ανοιχτό, ευρύ κοινωνικό περιβάλλον, σε χωριό, σε πόλη, με γνωστούς και αγνώστους - ειδικά το καλοκαίρι, με τον τουρισμό -, οφείλει να γνωρίζει τους κινδύνους! Πέρα όμως από τα πιο πάνω, πρέπει οι γονείς με το παιδί τους, με ήρεμη αλλά και σταθερή φωνή, να καθίσουν απέναντι ο ένας με τον άλλο και να συζητήσουν σχετικά με το γεγονός. Βέβαια, το είδος της συζήτησης θα εξαρτηθεί από το χαρακτήρα του παιδιού. Μια γενική συμβουλή από το γονιό είναι η πιο κάτω: «Όπως ξέρεις, παιδί μου, οι μέρες αυτές που περνάμε είναι δύσκολες.

Εσύ που είσαι παιδάκι, πρέπει να προσέξεις. Γι’ αυτό, θα μου λες πάντα πού βρίσκεσαι. Επίσης, αν κάποιος άγνωστος άντρας ή γυναίκα, σε πιάσουν από το χέρι για να σε απομακρύνουν από τους φίλους, να φωνάξεις “Αστυνομία, βοήθεια”! Να αναφέρεις ότι δεν είναι ούτε ο πατέρας ούτε η μάνα μου, αυτός/-ή! “Βοήθειααα!” Να αναζητήσεις αμέσως τους γονείς σου!»

Είναι πάντα καλό να προλαβαίνουμε άσχημες καταστάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση που η γιαγιά ενός αγοριού στην Αχαρνών ή ο πατέρας άλλου παιδιού σε νησί, ανέφεραν απαγωγή των παιδιών στο διαδίκτυο, η οποία όμως πληροφορία διαψεύστηκε αμέσως από την Αστυνομία.

Στο σημείο αυτό, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω και τα πιο κάτω. Λέγεται ότι πρόκειται για φημολογίες που αναπαράγονται χωρίς να έχει διασταυρωθεί η εγκυρότητά τους, προκαλώντας αίσθημα πανικού και τρόμου στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Πράγματι, η Ελληνική Αστυνομία διαψεύδει αυτές τις φήμες.

Το «Χαμόγελο Του Παιδιού» έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές των περιοχών όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά (ενδεικτικά αναφέρουμε Ζάκυνθο, Βόλο, Αχαρναί, Ίλιον κ.α.), και ενημερώνει ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που αναπαράγονται. Επίσης ήθελα να επισημάνω ότι το «Χαμόγελο Του Παιδιού» δεν έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες καμμία καταγγελία αρπαγής ανηλίκου, παρά μόνο κλήσεις από πολίτες, οι οποίοι αναφέρουν απλά φήμες ή δημοσιεύματα μέσω διαδικτύου.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η φτώχεια αυξάνει την εγκληματικότητα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ακριβά πουλιούνται τα ανθρώπινα όργανα. Για να μην αφήνουμε το μέλλον του παιδιού μας στην τύχη, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε πάντα κοντά του και να μιλάμε μαζί του. Ας καλούμε τους φίλους του σπίτι να παίξουν, ας βρισκόμαστε κοντά στο παιδί σε όποια πλατεία ή σε όποια παιδική χαρά κι αν παίζει. Τριγύρω, μπορεί κάποιοι να ψάχνουν τα αθώα θύματά τους.

Υπάρχουν κίνδυνοι στις μέρες μας. Η ανηθικότητα αυξάνεται. Το παιδί είναι από τα πρώτα, εύκολα θύματα. Σε περίπτωση κινδύνου, ψυχραιμία και εγρήγορση. Όχι υστερία και υπερβολές. Ειδικοί ψυχολόγοι και ειδικά σωματεία είναι συμπαραστάτες στις δυσκολίες της οικογένειας και γενικά της κοινωνίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey