Ο αφρός των ημερών

09/05/2012 - 18:33

Είναι γεγονός πως κάθε σημαντικός πολιτισμός είναι ένα πολυδιάστατο μείγμα από έννοιες και αξίες που καθορίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα νέα κοινωνικά μοντέλα και πρότυπα έθεσαν σε αμφισβήτηση την κοινή σκέψη και τις υπάρχουσες αρχές, απογυμνώνοντας και υπεραπλουστεύοντας έτσι το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.

Είναι γεγονός πως κάθε σημαντικός πολιτισμός είναι ένα πολυδιάστατο μείγμα από έννοιες και αξίες που καθορίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα νέα κοινωνικά μοντέλα και πρότυπα έθεσαν σε αμφισβήτηση την κοινή σκέψη και τις υπάρχουσες αρχές, απογυμνώνοντας και υπεραπλουστεύοντας έτσι το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.

Η έλλειψη της αντικειμενικής σκέψης από το σύγχρονο άνθρωπο έχει σαν αποτέλεσμα τη μη αντίδραση στα διάφορα ερεθίσματα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Μήπως η έλλειψη οραμάτων οδήγησε στην κρίση του πολιτισμού και στο οικονομικό αδιέξοδο;

Μήπως η μοντέρνα κοινωνία θα 'πρεπε να επανα-οραματιστεί νέες αρχές αξιοποιώντας θετικά την παράδοση, ώστε να αναπτυχθούν δυναμικές τέτοιες που σε βάθος χρόνου να δώσουν τους καρπούς της αποτελμάτωσης;

Κι αν δεν προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, μια και οι επιλογές γύρω μας ολοένα λιγοστεύουν, η οποία είναι επί της ουσίας μια «επαναχαρτογράφηση» των ηθικών αξιών, μπορούμε άραγε να έχουμε βάσιμες ελπίδες για την κοινωνική μας, και όχι μόνο, παλινόρθωση;

Διατυπώνω αυτές τις σκέψεις με αφορμή τα… πασχαλινά στολίδια που κρεμάστηκαν για άλλη μια φορά στους στύλους της προκυμαίας και σε άλλα σημεία της πόλης μας. Αυτά τα γνωστά «φωτεινά αυγά» που συνεχίζουν να προσβάλλουν την αισθητική μας, παρ' όλο που έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε τα τελευταία κάμποσα χρόνια! Αυτά τα κακόγουστα αυγά που τα τσουγκρίζουν τα κομμένα χέρια! Αυτόν τον υποτιθέμενο διάκοσμο που μπορεί να χαρακτηριστεί από αδιάφορος έως και θλιβερός! Αυτά τα αυγά που εν ολίγοις συνοψίζουν την πτώση των αξιών που ανέφερα πιο πάνω. Αυτά τα αυγά που συνδυαζόμενα με την Πασχαλινή Γιορτή διαμορφώνουν (μαζί με όλα τα άλλα!) την Αισθητική των παιδιών μας.

Καθώς οι απαντήσεις των αρμοδίων σα να ακούγονται κιόλας στα αυτιά μου, παραθέτω ως παράδειγμα, και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και επεξεργασία, πως θα μπορούσαν οι ιθύνοντες να προτείνουν στα παιδιά των σχολειών μας, στους εφήβους και στους νέους του τόπου μας και σε όσους άλλους θα είχαν το ενδιαφέρον, να δημιουργήσουν ή να κάνουν προτάσεις για πρωτότυπα πασχαλινά στολίδια.

Αυτό το γεγονός θα κινητοποιούσε δημιουργικά μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, ωθώντας την έτσι σε ενεργή συμμετοχή στην Πολιτιστική Έκφραση και στο δυναμικό επαναπροσδιορισμό των Πολιτιστικών Αξιών, αντί της επιλογής των συνηθισμένων κλισέ… Θα μπορούσε αυτό να επεκταθεί και για διακοσμητικές δράσεις στο νησί μας άσχετες με τη γιορτή τού Πάσχα… Θα μπορούσαν επίσης να δοθούν και κάποια βραβεία ως κίνητρο στους νεώτερους δημιουργούς…

Με τέτοια μικρά βηματάκια, που θα έχουν σχέση κυρίως με τις νεώτερες γενιές, την ελπίδα μας, θα μπορούσαμε ίσως να ξεκινήσουμε την επαναχαρτογράφηση των Αξιών μας. Έτσι, πετραδάκι - πετραδάκι…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey