Ουδέν κακόν αμιγές καλού

02/05/2012 - 14:12

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η πολύπλευρη κρίση του πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα σενάρια καταστροφής της χώρας, έφερε για πρώτη φορά τόσες πολιτικές δυνάμεις κοντά στη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας.

- Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η πολύπλευρη κρίση του πολιτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τα σενάρια καταστροφής της χώρας, έφερε για πρώτη φορά τόσες πολιτικές δυνάμεις κοντά στη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας.

- Προσέξτε, δε μιλάμε για κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας που είναι βαθιά ριζωμένη - και πρακτικά δοκιμασμένη - σε μια σειρά από δυτικές δημοκρατίες.

- Όμως, σε μια χώρα όπως η δική μας, που μέχρι πρότινος οι μεν μεγάλοι του δικομματισμού θεωρούσαν θέσφατο την αυτοδυναμία, οι δε μικρότεροι, κάθε απλή υποψία σύμπραξης ως απόδειξη προδοσίας, κάτι φαίνεται να κινούν οι ανάγκες των καιρών.

- Και προσοχή. Δεν εννοούμε σε καμμιά περίπτωση ότι η όποια κυβερνητική συνεργασία είναι υποχρεωτικά θετική για την πορεία του τόπου.

- Επ’ αυτού και κατά περίπτωση, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

- Σίγουρα, όμως, το να βάζουν - έστω και κατ’ ανάγκη - τα περισσότερα κόμματα νερό στο κρασί τους και να αναζητούν συγκλίσεις, κάνει το πολιτικό τοπίο της χώρας τουλάχιστον πιο ομαλό.

- Έχουμε και λέμε λοιπόν. Όσο πιο περιγραφικά μπορούμε, και χωρίς να παίρνουμε όσο μπορούμε θέση επί της ουσίας της κυβερνητικής πρότασης του κάθε κόμματος.

- Η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά ομνύει μεν στην αυτοδυναμία, κλείνει όμως το μάτι και στο ενδεχόμενο σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη επίτευξής της.

- Απλά επιδιώκει να είναι αρκετά ανοιχτή η ψαλίδα σε σχέση με το δεύτερο κόμμα, για να μπορεί να απαιτήσει δικό της πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά.

- Στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δυνάμεις που φανερά μιλούν για μετεκλογική σύμπραξη των «υπεύθυνων δυνάμεων που υπηρετούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

- Όπου ασφαλώς υπονοούν ότι μεταξύ των δυνάμεων αυτών είναι και ο «άσπονδος εχθρός» η Ν.Δ..

- Το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές εκφέρονται προεκλογικά, που κατά τεκμήριο το κάθε κόμμα προσπαθεί να δημιουργήσει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των οπαδών του, αποδεικνύει πόσο ισχυρό είναι το ρεύμα αυτό στο ΠΑΣΟΚ.

- Αλλά και όσοι από το ΠΑΣΟΚ επισήμως δε μιλούν προεκλογικά για μετεκλογικές συμπράξεις, μάλλον τις θεωρούν πιθανές, ή έστω δεν τις αποκλείουν.

- Απλά, προτάσσοντας το στόχο «το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά», επιδιώκουν, ακόμα κι αν δεν το πετύχουν, να κρατήσουν την ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ. αρκετά κλειστή.

- Έτσι ώστε, σε περίπτωση που μετεκλογικά τα δύο κόμματα έχουν μαζί πλειοψηφία (ενδεχομένως και με άλλες δυνάμεις), να επιβάλουν λύση πρωθυπουργού τρίτου προσώπου, πολιτικού ή τεχνοκράτη, αλλά σε κάθε περίπτωση κοινής αποδοχής.

- Αλλά - μια και το θέμα είναι ίσως το πιο κρίσιμο για την ψήφο του καθενός - θα συνεχίσουμε αύριο για τα υπόλοιπα κόμματα και τη θέση τους για μετεκλογικές συνεργασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey