
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διάβασα στον τοπικό Τύπο, κύριε Υπουργέ, τα μέλη της Νέας Διοίκησης στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο, ένα απ' τα καλύτερα επαρχιακά νοσοκομεία. Εκείνο που μου έκανε αρνητική εντύπωση είναι ότι «πιστός τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος» να το παραφράσω λίαν ειδικώς για την περίπτωση, πάντα ευλογείτε «τα δικά σας παιδιά» σ' έναν τόπο με πολιτικές ιδιαιτερότητες που τις πλήρωσε εκδικητικά στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή μαζί με τον Διοικητή (προσωρινό) επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχονται από τη ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και το ένα μέλος της Περιφέρειας.
Στα παλιά χρόνια η ΕΔΑ-ΚΚΕ έβγαζε στο νομό Λέσβου τρεις βουλευτές και στην «πρώτη φορά αριστερά» του Τσίπρα το ΚΚΕ στο νομό Λέσβου δεν εκπροσωπήθηκε... Ελπίζω ότι με τα καμώματά σας να πάθετε και εσείς το ίδιο κάποτε.
Κύριον Ανδρουλάκη πρόεδρον ΠΑΣΟΚ
Δεν ανήκω στο κόμμα σας, αλλά ψήφισα τον Δήμαρχο Μυτιλήνης επειδή είχε φτιάξει ένα πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο με ικανά στελέχη. Ο βουλευτής επικρατείας του κόμματός σας και συντοπίτης μου κ. Δουδωνής είναι απ' τα ικανότερα στελέχη που διαθέτετε, όπως ακούω και διαβάζω, αλλά και από προσωπική εκτίμηση. Η Λέσβος έχει το βουλευτή της και ικανούς άλλους που θα τον αντικαταστήσουν όταν έρθει η ώρα και είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Ο κ. Παρασκευαϊδης έχει όλο το δικαίωμα να ψηφίζει τον αρχηγό του κόμματος που επιθυμεί. Μάθετε ακόμα ότι τον βουλευτή σας εδώ τον ψήφισαν και ψηφοφόροι που δεν ανήκουν στο κόμμα σας γιατί μόνον οι δικοί σας ψήφοι δεν έφταναν. Αφήστε κατά μέρος τα συναισθήματα γιατί προβλέπω, αν συνεχίσετε, τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές να εκλέξει δύο (2) βουλευτές. Αυτά, ήρεμα, όμορφα κι απλά, όπως λέει και ένα παλιό άσμα.
Η Λέσβος προτιμά το «ξένο» παλαιόθεν
Συνάντησα τυχαία το 1978 ή '79 τον Ανδρέα Παπανδρέου, πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός. Το περιστατικό το έχω διηγηθεί άλλη μια φορά νομίζω.
Παπανδρέου: Από που είστε;
-Από τη Μυτιλήνη κύριε Πρόεδρε.
Παπανδρέου: Το ξέρετε ότι ο πατέρας μου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα απ' το νησί σας ως νομάρχης, βουλευτής και υπουργός, επί Ελευθερίου Βενιζέλου;
- Το ξέρω γιατί ο πατέρας μου ήταν εκπρόσωπος του στο χωριό μας. Πολύ καλά τότε κλπ. κλπ. είπε ο Παπανδρέου.
Ο αείμνηστος πατέρας μου ήταν φανατικός Βενιζελικός, αντιμοναρχικός και αντικομμουνιστής.
Δεν είναι μόνον ο Γεώργιος Παπανδρέου, από το Καλέντσι της Αχαϊας, είναι και ο Λαζανάς από την Ευρωστίνα της Κορινθίας, ήρθε εισαγγελέας εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΡΕ και ακολούθησε ο κ. Νίκος Σηφουνάκης. Έχουμε και μερικούς «μικρούς ξένους» στην πολιτική και αυτοδιοίκηση μαθητές των κ.κ. Βουνάτσου και Σηφουνάκη, αλλά δεν διακρίθηκαν ιδιαίτερα. Είναι γεγονός ότι στα πολιτικά γραφεία βουλευτών και υπουργών δεν συνωστίζονται οι ικανοί...
Οι λεσβιακοί ελαιώνες διψάσανε
Εφέτος έχουμε μια καλή παραγωγή στους ελαιώνες του νησιού, «μαξούλι» το λέμε τουρκιστί, «λαδιά» το λένε στη Μάνη, ύστερα από την περσινή και προπέρσινη ακαρπία. Δυστυχώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και επειδή κατά 90% οι ελαιώνες του νησιού είναι ξερικοί, ο καρπός συρρικνώθηκε και δεν αναπτύχθηκε φυσιολογικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις σε λάδι να είναι πεσμένες.
Ένα παράδειγμα για κατανόηση. Η ποικιλία «κολοβή» της Λεσβιακής ελιάς απέδιδε στα 4-6 κιλά ελαιόκαρπου ένα κιλό λάδι, ενώ η Κορωνέικη 7-9 κιλά ελαιόκαρπου ένα κιλό λάδι, συνήθως 3-5 οξέα. Αυτές οι αποδόσεις εφέτος είναι ανύπαρκτες λόγω της ανομβρίας. Οι παλαιοί αγρότες έλεγαν ότι «η πρώτη καλλιέργεια της ελιάς είναι το νερό, η δεύτερη το κλάδεμα και η τρίτη όλα τα άλλα. Δηλαδή λίπανση, όργωμα, ράντισμα για τα αγριόχορτα για τον δάκο κλπ». Επειδή ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός οι κατ' επάγγελμα αγρότες είναι ελάχιστοι και σχεδόν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν, οι κ.κ. βουλευτές του νομού Αθανασίου, Κομνηνάκα, Παρασκευαϊδης πρέπει να ενημερώσουν τους αρμόδιους υπουργούς για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έκανε την πρώτη παρέμβαση.
Να' χαμε τι να' χαμε...
Έλεγε ο λαός του νησιού πριν πολλά χρόνια, που θυμήθηκα σήμερα γράφοντας ένα σχετικό σχόλιο σε κάποιο ημερολόγιο απολογισμού της πορείας μου ως δασκάλου εκτός νησιού.
«Νάχαμε τι νάχαμε, σύκα γεραγώτικα, κάστανα αγιασώτικα, ελιές μυστιγνιώτισσες, κοπέλες Πετριανές». Μέχρι εκεί ξέρω, αλλά υπάρχει και συνέχεια που αγνοώ.
Ο κάμπος της Γέρας, του Κάτω Τρίτους και του Ιππείου, παρήγαν τα καλύτερα σύκα του νησιού τα οποία τα ζεμάτιζαν για να τα προφυλάξουν απ' τα σκουλήκια, άλλοι τα φούρνιζαν για τον ίδιο λόγο, μερικοί τα ράντιζαν με θάλασσα και τα πάστωναν σε κοφίνια. Οι νοικοκυρές τα έκαναν γεμιστά με καρύδι ή μύγδαλα και τα μη εμπορεύσιμα δινόταν τροφή στα ζώα. Οι παραγωγοί κρατούσαν μικρή ποσότητα για τις οικογένειες τους τα υπόλοιπα τα εμπορεύονταν.
Νά ΄χαμε τι νά΄χαμε....(2)
Κάστανα αγιασώτικα; Δεν έχουν το μέγεθος των κάστανων του Πηλίου, της Μακεδονίας και του εξωτερικού, όμως τα κάστανα της Αγιάσου έχουν το πλείστον μέτριο μέγεθος προς το μικρό, αλλά την γλύκα αυτών των καρπών δεν την βρίσκεις πουθενά. Τρώω μόνο Αγιασώτικα κάστανα. Πιστεύω ότι η ποικιλία και τα συστατικά του εδάφους τα κάνουν ιδιαίτερα νόστιμα.
Ελιές Μυστεγνιώτισσες. Στα Μυστεγνά και στη γύρω περιοχή φύονται ελιές «αδραμυτινές». Είναι μια ποικιλία που προήλθε από την απέναντι ακτή από τον κόλπο του Αδραμυτίου. Η ποικιλία αυτή είναι πιο πρώιμη από την άλλη ποικιλία την "κολοβή" και το λάδι πιο γλυκό. Ιδιαίτερα οι παστές αδραμυτινές είναι υπέροχες.
Οι γυναίκες της Πέτρας, παλαιά και μέχρι σήμερα, δεν ήταν μόνο ωραίες αλλά έχουν και φινέτσα και έναν αριστοκρατικό αέρα.