Λίγα απ’ όλα

04/08/2016 - 14:03

Διόρθωση επικεφαλίδας σχολίου

Την προηγούμενη Πέμπτη, δημοσίευσα σχόλιο με τίτλο «Η ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ», που αφορούσε την πεισματική άρνηση του Ιερωνυμικού Δεσπότη Νικόδημου Γκατζιρούλη, να εγκαταλείψει την έδρα της Μητροπόλεως Αττικής στην Κηφισιά.

Από αβλεψία των επιμελητριών των κειμένων της εφημερίδας, η «ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ» έγινε «η γλύκα της καραμέλας»…

Ένα δεν γνώριζα πρόσωπα και πράγματα, θα έλεγα ότι αυτό γίνεται σκόπιμα γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Ωστόσο δικαιούμαι να αναφωνήσω «σώσον Κύριε τη στήλη μου» από την αβλεψία των επιμελητριών των κειμένων.

 

Δήμαρχο Λέσβου

Η κότα κ. Δήμαρχε πρώτα γεννά το αυγό και έπειτα κακαρίζει και καμαρώνει.

Εσείς πρώτα διαφημίζετε δια του Τύπου ότι θα εκτελέσετε έργα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ και μετά αρχίζετε την εκτέλεση -αν την αρχίσετε. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε να επιδείξετε έργα υποδομής, λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Οι δηλώσεις και οι προβολές ορισμένων στελεχών σας, μόνο χαχανητά προκαλούν.

Τέλος, περιορίστε το «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη». Είπαμε, αυτό το ρεκόρ του κ. Βουνάτσου δεν καταρρίπτεται εύκολα.

 

Τα γεγονότα στην Τουρκία

Οπωσδήποτε προτιμώ το κοσμικό κράτος, που εγκαθίδρυσε ο πασάς Μουσταφά Κεμάλ, από το θεοκρατικό του κ. Ερντογάν.

Ωστόσο και στη μία περίπτωση και στην άλλη, η Δημοκρατία στην Τουρκία ήταν απούσα επί σειρά ετών. Το πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν, τώρα αρχίζει με το μισό πληθυσμό εναντίον του και τη δυναμική παρουσία 23 εκατομμυρίων Κούρδων και 6 εκατομμυρίων Αλεβιτών.

 

Στρατηγό Στρατή Χαραλάμπους

Σας ευχαριστώ στρατηγέ για την εμπεριστατωμένη ανάλυση από στρατιωτικής και πολιτικής πλευράς, του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πολλά από τα στοιχεία από στρατιωτικής πλευράς κυρίως, που καταγράφετε, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Να υποθέσω στρατηγέ ότι αν άνοιγε ο φάκελος της Κύπρου και γίνονταν γνωστά όλα τα απόρρητα έγγραφα, μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί θα εξαφανίζονταν;

 

Στατιστικά για γιατρούς

Σήμερα θα σας δώσω στατιστικά στοιχεία για τους γιατρούς στη χώρα μας και αλλού, για το μέλλον που θα έχει αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ έχουμε 20.000 εξειδικευμένους που πλεονάζουν.

Στο ΕΣΥ ή ΠΟΕΣΥ υπάρχουν 6.000 κενά εξειδικευμένων γιατρών. Στη χώρα μας υπάρχουν 69.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, και μας τοποθετούν στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, σε αναλογία γιατρών και πληθυσμού.

 

Στατιστικά γιατρών - φαρμακοποιών

Ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν 6,3 γιατροί, ενώ στην Αυστρία 5, στη Ρωσία 4,9, Νορβηγία 4,3, Λιθουανία 4,3, Τουρκία 1,8, Κίνα 1,7, Ινδονησία 0,3, Ινδία, 0,7.

Στην Ελλάδα του 2016, υπάρχουν 9.500 φαρμακεία. Ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η Ελλάδα έρχεται πρώτη με 84,06 φαρμακεία, η Κύπρος με 55,59, Βουλγαρία 51,12, Μάλτα 48,95, Ισπανία 46,24, Βοσνία 15,22, Φιλανδία 15,06, Σουηδία 14,05, Ολλανδία 11,80 και Δανία 6,55. Πηγή των στοιχείων: έκθεση 2015 της PGEU και ΟΟΣΑ Health at a Glance 2015.

 

Εκλογικά συστήματα

Μέχρι που δια του Συντάγματος να κατοχυρωθεί η διεξαγωγή των εκλογών με ένα πάγιο εκλογικό σύστημα κάθε 4-5 χρόνια, τα κόμματα θα παίζουν άσχημα παιχνίδια με τους θεσμούς.

Το 1956 με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και εκλογομάγειρα τον Τάκη το Μακρή, η ΕΡΕ για να κερδίσει τις εκλογές, εφάρμοσε τριφασικό εκλογικό σύστημα.

Σε όποιους νομούς πλειοψηφούσε η ΕΡΕ, έπαιρνε όλους τους βουλευτές που αναλογούσαν στο νομό. Σε όσους μειοψηφούσε, οι βουλευτές μοιράζονταν αναλογικά με τα άλλα κόμματα.

Στις μονοεδρικές ίσχυε το πλειοψηφικό σύστημα. Με αποτέλεσμα, ενώ πήρε η ΕΡΕ λιγότερες ψήφους από το δεύτερο κόμμα, έλαβε περισσότερους βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση.

Καλό είναι κ. Μητσοτάκη, να μελετάμε την πολιτική ιστορία του τόπου μας για να διδασκόμαστε.

Βέβαια τότε ο μπαμπάς δεν είχε προσχωρήσει ακόμα στη ΝΔ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey