Λίγα απ’ όλα

29/11/2012 - 14:47

Είναι αλήθεια ότι οι μικρόνοες πολιτικοί που μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, διόρισαν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ πλήθος υπαλλήλων, όχι απαραίτητων, σε πολλές υπηρεσίες και όχι τους πλέον ικανούς.

Απολύσεις εργαζομένων
Είναι αλήθεια ότι οι μικρόνοες πολιτικοί που μας κυβερνούν εδώ και χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, διόρισαν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ πλήθος υπαλλήλων, όχι απαραίτητων, σε πολλές υπηρεσίες και όχι τους πλέον ικανούς. Με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Ωστόσο, ματώνει η καρδιά μου κάθε φορά που διαβάζω στον Τύπο ή ακούω στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τόσοι ή θα απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι. Αυτοί οι άνθρωποι πήραν δάνεια και αγόρασαν σπίτια, σπουδάζουν παιδιά, παντρεύουν κορίτσια, πληρώνουν άλλα δάνεια και ξαφνικά μένουν στο δρόμο. Το χειρότερο όλων είναι ότι οι περισσότεροι είναι προχωρημένης ηλικίας και κανένας εργοδότης δεν τους προσλαμβάνει. Γι’ αυτό λυπάμαι περισσότερο.

Χρειάζονται συμπαράσταση
Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο μου έδωσε το τελευταίο βιβλίο του Προκόπη Παπάλα «Τα γλυπτά της Λέσβου», το οποίο εκδόθηκε αποκλειστικά με χρήματα του συγγραφέα. είναι γνωστό ότι αρκετοί Λέσβιοι συγγραφείς δεν πλήρωσαν ούτε λεπτό από την τσέπη τους για την έκδοση των βιβλίων τους. Οι δήμοι, σύλλογοι, η Νομαρχία, η Περιφέρεια, η ηγουμένη Κλειδαρά υπήρξαν οι χρηματοδότες. Για τους άλλους, η Δημαρχία, η Περιφέρεια, το Υπουργείο Αιγαίου, η ηγουμένη ας αγοράσουν αντίτυπα και ας τα στείλουν στα σχολεία μας. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη νεολαία μας και ένας τρόπος να βοηθηθούν οι νέοι δημιουργοί.

Γνωρίζετε ότι...
- ... ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κλήθηκε και παρέστη στον πολιτικό γάμο του προέδρου τού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα;
- ... οι δικαστές και εισαγγελείς πληρώνονται παρ’ ότι απεργούν, γιατί την απεργία την χαρακτηρίζουν αποχή;
- ... ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία του πατέρα του κ. Τσίπρα;
- ... ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές έλαβε 1.600.000 ψήφους, αλλά τα μέλη του εν όψει της συνδιασκέψεως (30/11 έως 2/12) μόλις φθάνουν τις 30.000;
- ... δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου ακίνητα αξίας 18 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήκουν στον Τσοχατζόπουλο και σε συγγενικά του πρόσωπα;
- ... το κάθε επεισόδιο του «Στην υγεία μας» με το Σπύρο Παπαδόπουλο, κοστίζει 37.000 ευρώ;

Εκθλιπτικά ελαιολάδου
Είχα γράψει πριν καιρό ότι τα εκθλιπτικά του λαδιού στην Κορινθία είναι 12% επί της ποσότητας του ελαιολάδου όταν το ελαιοτριβείο παραλαμβάνει τον ελαιόκαρπο από το κτήμα και μεταφέρει το λάδι στο σπίτι και 9% όταν αυτήν τη διαδικασία την διεκπεραιώνεις μόνος σου. Στη Φθιώτιδα, τα εκθλιπτικά ανέρχονται σε 10% επί της ποσότητας του λαδιού με δικά σου μεταφορικά. Τουτέστιν, 12 κιλά λάδι επί 2,30 το κιλό, έχουμε 2.760 ευρώ υπέρ του ελαιοτριβείου. Τίποτα επιπλέον. Επειδή η ποικιλία του ελαιοκάρπου είναι «κορωνέικη», το λάδι είναι 0,3 - 0,5 οξέα.

Εκθλιπτικά ελαιολάδου (2)
Στο νησί μας τα εκθλιπτικά υπολογίζονται σε 0,60 επί της ποσότητας του ελαιοκάρπου υπέρ του ελαιοτριβείου, συν δακοκτονία και Φ.Π.Α. Σύνολον 38,4 το μόδι (640 κιλά), εκτός απ’ τα υπόλοιπα. Με λίγα λόγια, για να εκθλίψεις ένα μόδι ελιές, θέλεις 47 - 50 ευρώ. Στην Κορινθία το εργατικό μεροκάματο ανέρχεται σε 35 ευρώ χωρίς φαΐ, στη Φθιώτιδα 25 ευρώ με φαγητό το μεσημέρι. Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση.

Βοτανολογία
Στην Πάτρα πριν ένα μήνα έγινε παζάρι βιβλίων από βιβλιοπώλες όλης της Ελλάδας. Οι τιμές των βιβλίων, από 1 έως 10 ευρώ τα περισσότερα. Η κόρη μου που διαμένει εκεί, μου έστειλε μια σειρά από ιστορικά βιβλία και ένα - δυο βιβλία για τα βότανα. Ένα βιβλίο Βοτανολογίας χρονολογείται από το 1500, γράφτηκε από άγνωστο συγγραφέα, εκδόθηκε στην Ιταλία από το Salvatore Pezzella και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα απ’ τις εκδόσεις «Δίδυμοι» με τον τίτλο «Τα Μαγικά Βότανα». Πλην ορισμένων νέων συνταγών, περιέχει μαγικά... αναθέματα, βασκανίες, που όταν τα διάβαζα έσκαγα από τα γέλια. Δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα στις μαγγανείες! Μερικές απ’ τις συνταγές του βιβλίου θα δημοσιευτούν κατά καιρούς απ’ αυτήν εδώ τη στήλη.

Μερικά περί εφημερίδων
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 30 ημερήσιες εφημερίδες στην Αθήνα και 150 στην επαρχία. Έχουμε τις περισσότερες εφημερίδες αναλογικά με τον πληθυσμό, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, και με λιγότερους αναγνώστες. Ας είναι καλά το «αγγελιόσημο».

Παπάδος, 27-11-2012

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey