Η ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας «εν έτει 2023» & η περίπτωση της Αγιάσου

«Οδηγώντας» τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς στον θάνατο

06/02/2023 - 13:00 Ενημερώθηκε 06/02/2023 - 13:15

«Όπου φτωχός και η μοίρα του» λέει ο σοφός λαός και η ρήση αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο μέσα από την περίπτωση ενός καρκινοπαθούς από την Αγιάσο.

Ο συγκεκριμένος άντρας που μεγαλώνει τα δύο του εγγόνια, ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο και για να μπορέσει να τον πολεμήσει έπρεπε η κοινωνία να σταθεί στο πλευρό του, αφού το κράτος πρόνοιας φαίνεται ανίκανο να βοηθήσει. Αυτό γιατί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε είχαν σαν συνέπεια να βάζει σε προτεραιότητα την καθημερινή επιβίωση των εγγονών του, της συζύγου του και την δική του, αφήνοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την ασφάλειά του και την υγειονομική του περίθαλψη.

Οι ανασφάλιστοι όπως είναι γνωστό έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω του αντιτίμου που θα πρέπει να καταβάλουν για την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών που τους παρέχονται, με ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για την ίαση της όποιας ασθένειας και ειδικά του καρκίνου. Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένας ασθενής τον καρκίνο προηγούνται εξετάσεις κι θεραπείες που, όταν είσαι ανασφάλιστος, μόνο φτηνές δεν χαρακτηρίζονται.

Άρα όταν είσαι φτωχός- ανασφάλιστος ο Γολγοθάς που πρέπει να ακολουθήσεις είναι μεγάλος και το ψυχολογικό φορτίο βαρύ και δυσβάσταχτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του.

Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται θα λέγαμε με τον χειρότερο τρόπο η ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας που δημιουργεί, αυτόματα, ασθενείς δύο ταχυτήτων, τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους. Βέβαια το κράτος φαίνεται να κωφεύει στο γεγονός ότι η δεύτερη κατηγορία είναι απόρροια των οικονομικών προβλημάτων. Συνεπώς όταν ένας πολίτης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εκ των πραγμάτων είναι αποκομμένος από το σύνολο των υγειονομικών παροχών του συστήματος υγείας. Αφενός η ασφάλεια δεν υπάρχει για να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για τις θεραπείες και τις εξετάσεις, αφετέρου δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι ως αντιστάθμισμα σε περίπτωση ανασφάλιστου για τις απαιτούμενες στο σύνολό τους δαπάνες. Η κατάσταση αυτή «μεταφράζεται» επί του πρακτέου σε περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις και στον θάνατο, όσο μακάβριο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο.

Η περίπτωση της Αγιάσου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου της κοινότητας Αγιάσου, Διαμάντως Ρουγκέλλη, στο «Ε», πριν από καιρό εντοπίστηκε ότι ο κύριος αυτός, που σημειωτέων, μεγαλώνει με την σύζυγό του δύο εγγόνια 6 και 10 ετών εντοπίστηκε πως έχει καρκίνο στον πνεύμονα, ο οποίος έκανε μετάσταση στον φάρυγγα. Ο εντοπισμός τoυ προβλήματος έγινε μέσα από μία ειδική εξέταση που ονομάζεται pet scan. Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε μία τέτοια εξέταση θα πρέπει είτε αυτή να συνταγογραφηθεί (για να καλυφθούν τα έξοδα από την ασφάλεια) από γιατρό/ογκολόγο και να κλείσει ο ασθενής ραντεβού σε Νοσοκομείο των Αθηνών , στα οποία υπάρχει λίστα αναμονής, είτε λόγω του επείγοντος ο ασθενής να απευθυνθεί σε ιδιωτικό εξεταστικό κέντρο, όπως συνέβη στην περίπτωση αυτή καθώς ο ασθενής ήταν ανασφάλιστος και η κατάστασή του εξαιρετικά επείγουσα. Τα έξοδα της εξέτασης καλύφθηκαν από συλλόγους, φορείς και ιδιώτες που ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου. Η κα Ρουγκέλλη εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι άνθρωπος του μεροκάματου και προτού εκδηλωθεί η ασθένεια ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που στερούσαν την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και αυτό είχε αντίκτυπο και στην ασφάλειά του σε ότι έχει να κάνει με την υγειονομική περίθαλψη.

Ακόμη η κα Ρουγκέλλη αναφέρει ότι στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων καλύπτεται ένα μέρος των εξόδων ως προς την υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τα δυσβάσταχτα έξοδα που απαιτούνται σε κάποιες αρρώστιες όπως είναι ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την οδηγία που δόθηκε, από τους ειδικούς του διαγνωστικού κέντρου, μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο συγκεκριμένος ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος που εντοπίζεται στον φάρυγγα και το επόμενο βήμα θα είναι να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Οι χημειοθεραπείες θα γίνουν στη Λέσβο, ωστόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ασθενής είναι ανασφάλιστος σηματοδοτεί ότι θα πρέπει να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική.

Η πολιτική διάσταση του προβλήματος

Η κα Ρουγκέλλη στην δήλωσή της στο «Ε» δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς, συλλόγους και πολίτες που στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό του ανθρώπου αυτού, δείχνοντας ότι η κοινωνία ξέρει να δείχνει την ευαισθησία της όταν το κράτος υστερεί.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο την ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας απέναντι στους πολίτες του που έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα στην υγεία θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι, όταν αξιωνόμαστε να λέμε ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. «Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για να μπορούν να διαβιούν όλοι οι πολίτες της με αξιοπρέπεια» είπε η κα Ρουγκέλλη καταλήγοντας στις δηλώσεις της.

Χατζηκαμπάνη: «Η αγάπη σώζει»

Το θέμα έγινε γνωστό μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ιδιαίτερη μνεία έκανε η στιχουργός και συγγραφέας Ντέπη Χατζηκαμπάνη με ανάρτησή της.

Στην ανάρτησή της, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, η Λέσβια καλλιτέχνης, η οποία έχει αναδείξει σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την Λέσβο σημειώνει: «Δυστυχώς μόλις έμαθα ότι τα νέα από τις εξετάσεις του κυρίου από την Αγιάσο δεν πήγαν καλά. Ταξίδεψαν στην Αθήνα με τα χρήματα που μαζέψαμε όλοι μαζί αλλά τα νέα είναι άσχημα. Ξεκινάει η θεραπεία του εδώ και είναι ακριβή. Κάνουμε ξανά λοιπόν έκκληση για χρήματα που θα πάνε στη θεραπεία του αλλά και αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει αγοράζοντας γάζες, επιδέσμους και τα σχετικά. Θα μπούνε ξανά από σήμερα στο aRtοποιώ Μυτιλήνης και στο aRtοποιώ Κεραμειών κουμπαράδες αλληλεγγύης και έχουμε έτοιμες ξανά και τις γωνίες συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το ζευγάρι και για τα εγγόνια τους. Όσοι είστε μακριά και θέλετε να στηρίξετε στείλτε μου ένα μήνυμα για να σας στείλω τον λογαριασμό τραπέζης τους . Σας ευχαριστούμε όλους. Είστε εσείς η αιτία που οι άνθρωποι ταξίδεψαν στην Αθήνα και που μπήκε μια ανάσα αγάπης και ζεστασιάς στην δύσκολη καθημερινότητα τους. Πάμε λοιπόν ξανά με τα συνθήματα μας για σημαία: «Η αγάπη σώζει». Σήμερα εκείνοι αύριο ίσως εμείς».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey