Διαμαρτυρία για την υποστελέχωση του Κ.Υ. Πολιχνίτου, με αφορμή το θάνατο του 8μηνου βρέφους

Μήνυμα αγανάκτησης από τον Πολιχνίτο

04/02/2023 - 11:30

Την ίδια στιγμή που τα αγροτικά ιατρεία «φλερτάρουν» με τον κίνδυνο κλεισίματος στον Πολιχνίτου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού. Η διαμαρτυρία αυτή ήρθε ως απόρροια του θανάτου ενός βρέφους μόλις 8 μηνών, που ανέδειξε, ενδεχομένως με τον χειρότερο τρόπο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΥ Πολιχνίτου στην στελέχωση των πληρωμάτων ασθενοφόρων, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλα ΚΥ του νησιού.  

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή του στο «Ε», για το συγκεκριμένο γεγονός, ο συντονιστής του Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πολιχνίτου και πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Γιανναρέλλης είπε ότι το ΚΥ Πολιχνίτου έχει υποβάλει αίτημα στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για κάλυψη των κενών χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.  

Για την συγκεκριμένη διαμαρτυρία η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Ενδεικτικά στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωση Αλέξανδρος Ζάμπρας και ο Γραμματέας Νικόλαος Μαρίνος σημειώνεται : «Το δυστυχές γεγονός του θανάτου βρέφους 8 μηνών στον Πολιχνίτο ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων» και λίγο παρακάτω αναφέρεται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν «τύχη» που τόσα χρόνια δεν θρηνήσαμε άλλες απώλειες από τέτοιες ελλείψεις στην πολύπαθη περιοχή του Πολιχνίτου ενώ εγκρίνονταν μετακινήσεις οδηγών προς το Νοσοκομείο ενώ από την άλλη «φρόντιζαν» για την παράνομη ανέγερση Ναού εντός του ΚΥ».  

Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της υποστελέχωσης αυτό όπως επισημαίνεται δεν εξαντλείται ούτε στους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, ούτε στο ΚΥ Πολιχνίτου. Όλα τα ΚΥ και το νοσοκομείο του νησιού, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες. «Αλλά και σε όλη την χώρα η κατάσταση είναι αντίστοιχη(..).Επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν είναι καινούριο και πρόσκαιρο αλλά είναι χρόνιο. Δένει με το ευρύτερο πλαίσιο της μετατροπής της περίθαλψης σε εμπόρευμα, του ασθενή σε πελάτη και των γιατρών (ειδικότερα των νέων) και του υγειονομικού προσωπικού σε σκλάβους . Το τζογάρισμα λοιπόν με την υγεία του λαού είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ «σεντράρει» με τη ρύθμιση για τα περιβόητα DRGs ΝΔ «σκοράρει» με τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη) για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Αυτό φάνηκε γλαφυρά και κατά την διάρκεια της πανδημίας». 

Σύμφωνα με την Ενωση λύση σε αυτό το πρόβλημα θα δώσουν η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων για όλες τις ειδικότητες (ειδικοί, ειδικευόμενοι, αγροτικοί γιατροί, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων κλπ) στα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο στο ύψος των υγειονομικών αναγκών του νησιού. Ακόμη η Ένωση απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς και ανατροπή του πρόσφατου νόμου που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. 

Μπουρνούς: «Η κυβέρνηση πρέπει αφού απολογηθεί να αλλάξει πολιτική» 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουρνούς, που σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για μια επιχειρούμενη υποβάθμιση τόσο στο ΚΥ Πολιχνίτου όσο και στο σύνολο του συστήματος υγείας της Λέσβου.  

Ο κ. Μπουρνούς τόνισε ότι έχουν γίνει 13 παρεμβάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και τον ίδιο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του αρμοδιοτήτων, για τα ζητήματα υγείας του νησιού τα τελευταία 3,5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΥ Πολιχνίτου. «Στα ερωτήματα αυτά το Υπουργείο Υγείας έχει απαντηθεί μόνο μία ερώτηση και αυτή αρνητικά» είπε και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία και εν μέσο πανδημίας συνεχίζει να απαξιώνει τις δημόσιες δομές (…) Ρημάζει το ΚΥ Πολιχνίτου όπως ρημάζουν και τα υπόλοιπα (..) Χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας και εμείς δεν λέμε μόνο αν αλλάξει η κυβέρνηση τις προσεχείς εκλογές, εμείς πιέζουμε από τώρα. Επειγόντως να αλλάξει γραμμή έστω και με αυτή την απαράδεκτη κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων χιλιάδων ανθρώπων -αν σκεφτούμε ότι το ΚΥ Πολιχνίτου δεν εξυπηρετεί μόνο τον Πολιχνίτο αλλά εξυπηρετεί ένα μεγάλο σύνολο χωριών. Η κυβέρνηση πρέπει αφού απολογηθεί να αλλάξει πολιτική και να στείλει προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να μαραζώνουν και εν τέλει να οδηγούνται σε κλείσιμο τα ΚΥ » 

Στο ΚΥ Πολιχνίτου όπως αναφέρθηκε έχει ελλείψεις σε οδηγούς, παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί γενικής ιατρικής κα.  

Χοχλάκα «Ανεπάρκεια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Λέσβο»  

Το μήνυμα της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Λέσβου, μετάδωσε από τον Πολιχνίτο και η υποψήφια βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Βάσω Χοχλάκα, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση.  

Σε δήλωση που κοινοποίησε αναφέρει: «Βρεθήκαμε στον Πολιχνίτο για να απαιτήσουμε την ενίσχυση με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με ασθενοφόρο όλο το 24ωρο και τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας.  

Ως ΠΑΣΟΚ δώσαμε για χρόνια αγώνες ώστε να έχει κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, πρόσβαση στο θεμελιώδες αγαθό της υγείας (θέσπιση ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ) και στα αναγκαία αγαθά του κοινωνικού κράτους, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα συρρικνώνεται». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey