FOLLOW US

Υγεία

Απαραίτητες συμβουλές για τις γυναίκες και τι θα πρέπει να προσέξουν στην ερωτική τους ζωή ανάλογα με τις επιλογές που έχουν κάνει για τον τρόπο ζωής τους.
Απαραίτητες συμβουλές για τις γυναίκες και τι θα πρέπει να προσέξουν στην ερωτική τους ζωή ανάλογα με τις επιλογές που έχουν κάνει για τον τρόπο ζωής τους.

Single
Τι Κάνετε: Καριέρα, καταχρήσεις, πάρτυ, σεξ με διαφορετικούς άνδρες.
Τι Χρειάζεστε: Μια αξιόπιστη και οικονομική μέθοδο αντισύλληψης, αλλά και μια καλή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο. Καλό θα ήταν όμως και ένα back up από το χάπι.

Μαζί και ευτυχισμένοι

Τι Κάνετε: Συγκατοικείτε. Έχετε μονογαμική σχέση. Κάνετε έρωτα. Το κλάμα ενός μωρού δεν ακούγεται και τόσο ελκυστική ιδέα.
Τι Χρειάζεστε: Οι ορμονικές μέθοδοι, όπως το χάπι, ο κολπικός δακτύλιος και το ενδομήτριο σύστημα επιτρέπουν άφθονο σεξ όποια ώρα και στιγμή, χωρίς έγνοια.
 
Οπαδός φιλικών μεθόδων

Τι Κάνετε: Έχετε μια σχέση που πάει καλά. Θέλετε αντισύλληψη, αλλά δε συμπαθείτε το χάπι ή την ιδέα να παίρνετε ορμόνες, γιατί έχετε ακούσει πολλά για τις παρενέργειες και τις αλλαγές στην ψυχική διάθεση.
Τι Χρειάζεστε: Ενδομητρικό σπείραμα ή προφυλακτικό (αν και κανείς δεν το θέλει στις μόνιμες σχέσεις).
 
Θα ήθελα παιδί, αλλά αργότερα
Τι Κάνετε: Είστε παντρεμένη ή συγκατοικείτε. Θέλετε και οι δύο μωρό, αλλά όχι αύριο. Αν ωστόσο συμβεί, είναι καλοδεχούμενο.
Τι Χρειάζεστε: Μεθόδους που σας επιτρέπουν να μείνετε έγκυος αμέσως μόλις τις διακόψετε, δηλαδή προφυλακτικό, το χάπι και διάφραγμα.
 
Είμαι μητέρα και δε θέλω άλλο παιδί
Τι Κάνετε: Απολαμβάνετε εδώ και μερικά χρόνια τη χαρά της οικογένειας και δε νοσταλγείτε καθόλου τις πάνες και τα μπιμπερό.
Τι Χρειάζεστε: Η πιο δραστική λύση είναι η στείρωση, αλλά μόνο αν είστε 100% σίγουρη για την απόφασή σας. Αλλιώς προτιμήστε το ενδομητρικό σπείραμα χωρίς ορμόνες.
 
High tech αντισύλληψη
Νέες μέθοδοι
Κάποιες κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη.
Χάπι τεσσάρων εποχών. Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Το χάπι λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα.
Ενέσιμο. Αντισυλληπτικό σε ένεση, την οποία κάνετε μια φορά το μήνα. Με οιστρογόνα και προγεστογόνα.
Τσιρότο. Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και ελκύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστογόνων. Αλλάζεται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες.
Τσίχλα. Αντισυλληπτικό χάπι που το μασάτε. Έχει τις ίδιες ορμόνες και θεωρείται εξίσου αποτελεσματικό.
Ανδρικό χάπι. Σχεδιάζεται να ελκύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος. Θα κυκλοφορήσει σε 10 χρόνια.

Η αντισύλληψη σε αριθμούς
Το χάπι χρησιμοποιείται από περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Είναι η δημοφιλέστερη αντισυλληπτική μέθοδος στην Ευρώπη (αλλά όχι στην Ελλάδα). Στη χώρα μας το προτιμάει μόνο το 3% των γυναικών, ενώ στην Τουρκία το 9%. Το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Το 27% των Ελληνίδων χρησιμοποιεί το χάπι της επόμενης μέρας. Μόνο πέρυσι, πουλήθηκαν 200.000 δισκία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 75 εκατομμύρια κυήσεις σε όλον το κόσμο είναι ανεπιθύμητες. Από αυτές, τα 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην άμβλωση. Στη Ελλάδα έχουμε 150.000 αμβλώσεις το χρόνο.

* Ο Στέφανος Χανδακάς MD MBA PhD είναι μαιευτήρας - ενδοσκοπικός χειρουργός - γυναικολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ιασώ & του ιατρικού web site www.iator.gr/.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top