Η απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους εργασίας, σώζει

01/07/2012 - 05:56
Μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25 - 30% μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος και την άσκηση, στους χώρους εργασίας!
Μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25 - 30% μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος και την άσκηση, στους χώρους εργασίας! Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Καρδιάς αυτή την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Ιωάννης Λεκάκης.

Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες, την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που σκοτώνουν πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους! Μέχρι το 2025 οι νεκροί θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια το χρόνο.
Μάλιστα, το κόστος από την απώλεια ζωών, την αναπηρία, αλλά και τα προβλήματα του στενού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι τεράστια, καθώς μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει τα 169 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Είναι σημαντικό», αναφέρει ο κ Λεκάκης, «ότι στη χώρα μας το 50% των προβλημάτων παρατηρείται σε άτομα του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, το 80% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπισθούν όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση.
«Για το λόγο αυτό», συμπληρώνει, «φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους χώρους εργασίας.»

Ειδικά προγράμματα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπολογίζεται πως αν αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας, μπορεί να υπάρξει μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25 - 30%!!
Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι απλά και φθηνά και σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής:
- Ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας.
- Ενημέρωση για τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και τις εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω ειδικών εντύπων, που μπορούν να προμηθεύονται από επιστημονικούς φορείς.
- Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.
- Ενημέρωση για τις τροφές που πωλούνται στους εργασιακούς χώρους.
- Ενθάρρυνση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έλεγχος των τροφών όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλάτι. Ενθάρρυνση για άσκηση 30 λεπτών (βάδισμα) στο χρόνο του διαλλείματος.
- Επιπλέον οι εργαζόμενοι, πέραν των οδηγιών για υγειινοδιαιτητική αγωγή, πρέπει να ενθαρρύνονται για συχνούς ελέγχους στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.

20.000 εμφράγματα το χρόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα κάθε χρόνο. Το 45 - 50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεώτερους σε ηλικία ανθρώπους, οι γιατροί προειδοποιούν πως θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη, διαφορετικά σε μερικά χρόνια στα νοσοκομεία θα έχουμε ανάγκη από περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey