Τι γνωρίζουμε σήμερα για τη νέα γρίπη

01/07/2012 - 05:56
Με την έλευση του φθινοπώρου, η αναμενόμενη επιδημία της νέας γρίπης μοιάζει να είναι αναπόφευκτη. Το τελευταίο διάστημα κλήθηκα από γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχω σε ομιλίες-συζητήσεις σε σχολεία σχετικά με τη νέα γρίπη και τα μέτρα προστασίας.
Με την έλευση του φθινοπώρου, η αναμενόμενη επιδημία της νέας γρίπης μοιάζει να είναι αναπόφευκτη. Το τελευταίο διάστημα κλήθηκα από γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχω σε ομιλίες-συζητήσεις σε σχολεία σχετικά με τη νέα γρίπη και τα μέτρα προστασίας. Το πλήθος των ερωτημάτων γονιών και δασκάλων εδραίωσαν την άποψή μου ότι αρκετοί από μας εξακολουθούμε να έχουμε έντονο προβληματισμό ή και άγνοια για θέματα που σχετίζονται με τη νέα γρίπη. Αυτό βέβαια είναι φυσικό, αφού δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η ένταση, η διάρκεια και η βαρύτητα της επερχόμενης επιδημίας.
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα και αντλώντας πληροφορίες από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, θα προσπαθήσω να μεταφέρω κάποιες γνώσεις, θέλοντας να συμβάλω στην πληρέστερη ενημέρωση για τη νέα γρίπη.
Γνωρίζουμε ότι η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού, που οφείλεται στον ιό της γρίπης. Ο ιός της γρίπης διακρίνεται σε υποομάδες (τύπους και υποτύπους) και έχει την ικανότητα να αλλάζει τη δομή του, με αποτέλεσμα, όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός μας να μην τον αναγνωρίζει και έτσι προηγούμενη νόσηση από γρίπη να μην προφυλάσσει.
Η νέα γρίπη προκαλείται από ένα νέο στέλεχος της γρίπης Α που εμφανίζεται για πρώτη φορά, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και περιέχει γενετικό υλικό από τους ιούς της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων.
Ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος με εκείνον της εποχικής γρίπης, δηλαδή άμεσα, με τα σταγονίδια των εκκριμάτων του αναπνευστικού που εκλύονται στον αέρα όταν ο άρρωστος βήχει ή φτερνίζεται και εισπνέονται από εκείνους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και με έμμεσο τρόπο, καθώς τα μολυσμένα σταγονίδια επικάθονται σε επιφάνειες (τραπέζια, πόμολα κ.λπ.), όπου ο ιός παραμένει για οκτώ ώρες περίπου. Αν κάποιος αγγίξει τη μολυσμένη επιφάνεια με τα χέρια, δε μολύνεται γιατί το δέρμα εμποδίζει την είσοδο του ιού, όμως εάν στη συνέχεια, χωρίς να πλύνει τα χέρια του, ακουμπήσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, μπορεί να μολυνθεί γιατί ο ιός περνάει μέσω των βλεννογόνων στον οργανισμό. Από τα παραπάνω φαίνεται πόσο σημαντικά είναι ο συχνός αερισμός των κλειστών χώρων και η αποφυγή συνάθροισης ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, όπως και το συχνό πλύσιμο-απολύμανση των χεριών.
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα της εποχικής γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, αν και τελευταία αναφέρθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό και ανέπτυξαν ανοσία χωρίς να παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Η πλειονότητα εκείνων που νοσούν από τη νέα γρίπη παρουσιάζουν πυρετό, καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, καταβολή, μυαλγίες, και σπανιότερα εμέτους και διάρροιες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, στη σπάνια περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, μειωμένη πρόσληψη υγρών, υπνηλία ή ευερεθιστότητα και υψηλό πυρετό, οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Η μετάδοση του ιού από τον πάσχοντα γίνεται συνήθως μία ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μία ημέρα μετά την πτώση του πυρετού, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρκεια μεταδοτικότητας βρέθηκε μεγαλύτερη. Η εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την επαφή (περίοδος επωάσεως) είναι μία έως επτά ημέρες Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού και η μετάδοσή του από ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί, αυξάνουν τη διασπορά του ιού, ώστε να υπολογίζεται ότι 20% - 30% του γενικού πληθυσμού θα προσβληθεί τους επόμενους μήνες.
Η νοσηρότητα (δηλαδή το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και πόσοι θα νοσήσουν) απασχόλησε εξ αρχής την παγκόσμια κοινότητα. Σήμερα, έχοντας την εμπειρία της πορείας της νέας γρίπης σε χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, θεωρείται ότι η νέα γρίπη προκαλεί ήπια νόσηση στη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων, με συμπτώματα ηπιότερα και από εκείνα της εποχικής γρίπης. Όπως όμως συμβαίνει με την εποχική γρίπη (και με την ίδια αναλογία), έτσι και με τη νέα γρίπη κάποιοι μπορεί να αρρωστήσουν βαριά, να παρουσιάσουν επιπλοκές και ορισμένοι από αυτούς να πεθάνουν.
Στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που αναμένεται να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο με επιπλοκές (ομάδες υψηλού κινδύνου), περιλαμβάνονται τα βρέφη και τα παιδιά (κυρίως κάτω των πέντε ετών), οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, ανοσοκαταστολή, χρόνια νόσο των νεφρών), οι έγκυες γυναίκες και οι παχύσαρκοι. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η νέα γρίπη προσβάλλει κυρίως νέους κάτω των 30 ετών και κάποιοι από αυτούς, καθ’ όλα υγιείς, παρουσίασαν επιπλοκές. Στη νέα γρίπη, το 70% των σοβαρών περιστατικών αφορούσε σε νέους κάτω των 30, ενώ στην εποχική γρίπη κάθε χρόνο το 90% των σοβαρών περιστατικών είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από τη νέα γρίπη, όμως εάν νοσήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές.
Τα παιδιά και ιδίως εκείνα που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση και να χρειαστούν νοσηλεία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάρρωση είναι πλήρης. Με τα σημερινά δεδομένα, ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε πως η νέα γρίπη μοιάζει με τη γνωστή μας εποχική γρίπη, συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, μεταδίδεται εύκολα και αναμένεται να προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία.

* Η Μαρία Λόζου - Βερβέρη είναι παιδίατρος, πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey