Ελλιπής ενημέρωση για τη νέα γρίπη

01/07/2012 - 05:56
Παρά το θόρυβο που έχει υπάρξει για τη νέα γρίπη Η1Ν1 και τον καταιγισμό πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τη νέα γρίπη
Παρά το θόρυβο που έχει υπάρξει για τη νέα γρίπη Η1Ν1 και τον καταιγισμό πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τη νέα γρίπη και είναι, από την άλλη μεριά, υπερβολικά θορυβημένος ακριβώς επειδή δε γνωρίζει.
Η νέα γρίπη δε διαφέρει σε τίποτα - τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα - με την εποχική γρίπη, όσον αφορά στα συμπτώματα και τη βαρύτητά τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Μια διαφοροποίηση υπάρχει στη μεταδοτικότητα, η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη επειδή μεταδίδεται με την αναπνοή. Αν συνειδητοποιήσει ο κόσμος τον τρόπο που μεταδίδεται η γρίπη, με την αναπνοή, θα κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι ν’ αποφεύγει κλειστούς πολυσύχναστους χώρους και χώρους που δεν αερίζονται καλά. Από την άλλη μεριά, και δεν υπάρχει άνοσος πληθυσμός - δηλαδή πολλοί άνθρωποι που να έχουν περάσει αυτήν τη γρίπη -, επομένως δεν υπάρχουν και άνθρωποι που να έχουν αναπτύξει αντισώματα.
Μερικά συχνά ερωτήματα στα οποία καλούμαστε εμείς οι γιατροί ν’ απαντήσουμε είναι:
Είναι αποτελεσματικά τα μέτρα στα σχολεία;
Σε γενικές γραμμές είναι στη σωστή κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν για το ζήτημα της καθαριότητας στους σχολικούς χώρους. Με δεδομένο ότι ο ιός έχει διάρκεια ζωής στο περιβάλλον εκτός οργανισμού περίπου οκτώ ώρες, δεν έχει νόημα να επικεντρώνεται η καθαριότητα τις απογευματινές ώρες, μετά το τέλος τους σχολικού ωραρίου. Τα όποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται το πρωί, τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.
Το κλείσιμο των σχολείων θα απέτρεπε την εξάπλωση της νόσου;
Στο θέμα αυτό οι γνώμες διίστανται όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να ακούγεται χρήσιμο όταν υπάρξουν κρούσματα στο σχολικό περιβάλλον να αποφύγουν τα παιδιά το συνωστισμό στις αίθουσες του σχολείου για κάποιο διάστημα. Στην Αμερική, όμως, το κλείσιμο των σχολείων έφερε αντίθετα αποτελέσματα, διότι τα παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο αθροιζόντουσαν σε άλλους χώρους και η μετάδοση γινόταν πιο εύκολα, όπως ο κινηματογράφος οι καφετέριες κ.α.. Διαφωνώ ωστόσο με το ότι έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον γύρω από τη γρίπη μόνο στο σχολικό περιβάλλον, ή μόνο στο αν θα πρέπει να γίνει ή όχι εμβόλιο.
Πώς μπορεί κάποιος να προστατευθεί από τη νέα γρίπη;
Ισχύουν οι κανόνες υγιεινής που ισχύουν για όλες τις λοιμώξεις. Έχω έναν προβληματισμό σχετικά με το καινούργιο εμβόλιο της γρίπης για το οποίο θ’ αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο. Σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον, με τα τωρινά δεδομένα, δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τη μετάδοση της νόσου. Θεωρώ πάντως ότι οι περισσότεροι από εμάς θα την περάσουμε αυτήν τη γρίπη φέτος, δεδομένης μεταδοτικότητας.
Πώς ξέρουμε αν περάσαμε τη νέα γρίπη;
Δεν υπάρχει κλινικός τρόπος να ξεχωρίσουμε αν περάσαμε τη γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη ίωση. Σ’ αυτό έρχονται να προστεθούν απόψεις που λένε ότι κάποιοι από εμάς περάσαμε τη γρίπη χωρίς να το ξέρουμε. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ξέρουμε 100% είναι η ειδική εξέταση αίματος στο Ινστιτούτο Παστέρ. Οι γιατροί μπορούν να πιθανολογήσουν ότι κάποιος μπορεί να «περνάει» τη νέα γρίπη με βάση τη συμπτωματολογία ασθενούς, χωρίς την αιματολογική εξέταση όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν ποτέ με βεβαιότητα.

* Η Μαρία Λόζου είναι παιδίατρος, τέως διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey