Ένα και πλέον μήνα χωρίς γιατρό στον Άι-Στράτη

Σε αποστολή ο «γιατρός των φτωχών» Θωμάς Λούκας

30/04/2014 - 14:14

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το θέμα της ιατρικής κάλυψης των κατοίκων του Αγίου Ευστρατίου, καθώς το νησί έχει να επισκεφτεί γιατρός έναν και πλέον μήνα. Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο τις τελευταίες ημέρες, κυρίως για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, καθώς δεν μπορούν ούτε να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το θέμα της ιατρικής κάλυψης των κατοίκων του Αγίου Ευστρατίου, καθώς το νησί έχει να επισκεφτεί γιατρός έναν και πλέον μήνα. Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο τις τελευταίες ημέρες, κυρίως για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, καθώς δεν μπορούν ούτε να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Λύση, έστω και μερική, έδωσε στο πρόβλημα ο «γιατρός των φτωχών» Θωμάς Λούκας, που επισκέφτηκε για λίγες ώρες τον Άγιο Ευστράτιο. Μετά και το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απουσία γιατρού, ο κ. Λούκας, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Λήμνου, επισκέφτηκε την προηγούμενη Παρασκευή το ακριτικό νησί και παρέμεινε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, δίνοντας έστω και μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα και κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις.

Τους είδε όλους!
Ο γιατρός έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στον Άι-Στράτη, όπου εξέταζε και συνταγογραφούσε μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, που αναχώρησε με το πλοίο για τη Λήμνο. Οι κάτοικοι και κυρίως οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση, καθώς πολλών τα φάρμακα είχαν τελειώσει και θα έπρεπε να μετακινηθούν στη Λήμνο για μια απλή συνταγογράφηση, ζητούσαν από το γιατρό να τους επισκεφτεί ξανά και μάλιστα σύντομα, γιατί πλέον έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι σύντομα στο νησί θα βρίσκεται γιατρός. Ο κ. Λούκας εξέτασε και συνταγογράφησε 70 ασθενείς, και πολλούς με τρίμηνες συνταγές, κι έτσι οι χρονίως πάσχοντες θα απαλλαγούν από το βραχνά της συνταγογράφησης για τους υπόλοιπους τρεις μήνες.

Παράλληλα, προχώρησε σε καταγραφή των ασθενών σχετικά με τα προβλήματα υγείας που έχουν, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με το ιστορικό του καθενός.

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω την εμπειρία και τα όσα βίωσα», δήλωσε ο κ. Λούκας, τονίζοντας ότι με τέτοια περιστατικά αισθάνεται πως προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους συνανθρώπους μας και συμπληρώνοντας: «Υποσχέθηκα ότι θα επιστρέψω σύντομα στο νησί. Με αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά, έβλεπαν το γιατρό ως σωτήρα τους. Αισθάνθηκα πολύ “πλούσιος” από τα συναισθήματά τους, για μένα ήταν μια πολύτιμη εμπειρία».

Από ένα βρέφος πέντε μηνών μέχρι μια ηλικιωμένη κυρία των 91 χρόνων, όλοι περίμεναν στη σειρά για να εξεταστούν, καθώς δε γνώριζαν πότε το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει να στείλει γιατρό στον ακριτικό νησί και θα έπρεπε μέσα σε λίγες ώρες ο γιατρός να εξετάσει όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σε απόγνωση
Σε απόγνωση πλέον, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μακρής δήλωσε: «Ο γιατρός εργάστηκε σκληρά για να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς μέχρι τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον ευχαριστούμε πολύ. Όμως το πρόβλημά μας θα λυθεί μόνο με το διορισμό γιατρού στο νησί μας. Δυστυχώς μας έχουν γυρίσει 100 χρόνια πίσω. Χορτάσαμε υποσχέσεις και παχιά λόγια. Μας υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα, έχει περάσει ένας και πλέον μήνας και ακόμη γιατρός δεν έχει έρθει στο νησί. Είμαστε σε απόγνωση, φτάνει πια αυτός ο εμπαιγμός!»

 

Ο «φύλακας άγγελος» στρατιωτικός γιατρός

O παθολόγος στρατιωτικός γιατρός Θωμάς Λούκας προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άπορους και ανασφάλιστους Λημνιούς. Δέχεται καθημερινά στο ιατρείο του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λούκα, «όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε, πόσο μάλλον εμείς οι στρατιωτικοί θα πρέπει να είμαστε κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Τους τελευταίους πολλούς μήνες, στο ιατρείο του ο κ. Λούκας δέχεται άπορους και ανασφάλιστους πολίτες της Λήμνου και τους εξετάζει δωρεάν. Την ιδέα έδωσε στον κ. Λούκα ένας φίλος του, που του ζήτησε να επισκεφτεί κάποιο γείτονά του ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί γιατρό.

Αρχικά, είχε ορίσει το Σάββατο ως την ημέρα που θα δεχόταν, αλλά επέκτεινε αυτό το άτυπο κοινωνικό ιατρείο, έτσι ώστε να λειτουργεί καθημερινά. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το μητροπολίτη Λήμνου, όσο και με τις εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και επιτεύχθηκε πιο συντονισμένα η παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Καθημερινά στο ιατρείο του κ. Λούκα δεκάδες άποροι, ανασφάλιστοι, αλλά και ηλικιωμένοι εξετάζονται δωρεάν, ενώ οι δραστηριότητες του γιατρού δεν περιορίζονται μόνο στην εξέταση των ασθενών στο ιατρείο του.

Τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Λούκας έχει αναπτύξει μια σημαντική κοινωνική δράση, πραγματοποιώντας επίσης ομιλίες σε διάφορες διοργανώσεις συλλόγων και άλλων φορέων. Κυρίως, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα εκπαίδευσης του πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες, καθώς και σε θέματα παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey