Μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία ορθοδοντικός, ενδοκρινολόγος και αλλεργιολόγος

191 παιδιά στο έλεος του Υπουργείου Υγείας!

26/02/2014 - 14:27

Στο έλεος του Υπουργείου Υγείας έχουν αφεθεί 191 παιδιά έως 13 ετών της Λέσβου από τον περασμένο Ιούλιο, που περιμένουν να δεήσει η Πολιτεία για να… ισιώσουν τα δόντια τους.

Στο έλεος του Υπουργείου Υγείας έχουν αφεθεί 191 παιδιά έως 13 ετών της Λέσβου από τον περασμένο Ιούλιο, που περιμένουν να δεήσει η Πολιτεία για να… ισιώσουν τα δόντια τους. Αυτό κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ο ορθοδοντικός Μιχάλης Κατανάκης, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον ενδοκρινολόγο Σάββα Κωφόπουλο και την αλλεργιολόγο Ευθαλία Ανδριάνη.

Πρόκειται για τις τρεις ειδικότητες στις οποίες επεσήμανε το «Ε» ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα πριν ακόμα γίνει η διαπιστωτική πράξη για την αναίρεση των καθηκόντων τους στον ΕΟΠΥΥ και το κλείσιμο των ιατρικών υπηρεσιών τού ΙΚΑ στη Μυτιλήνη, καθώς οι εν λόγω ειδικότητες δεν υπάρχουν πουθενά στο ΕΣΥ, δηλαδή στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας που έχουν απομείνει, μέχρι νεοτέρας στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.

Από τότε που διέρρευσε ότι το Υπουργείο θα υποβαθμίσει και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ, τα ορθοδοντικά εργαστήρια που φτιάχνουν τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα σε Αθήνα και Πειραιά σταμάτησαν να τροφοδοτούνται και κατά συνέπεια να τροφοδοτούν και το ΙΚΑ στη Μυτιλήνη, όπως διαπιστώνει ο ορθοδοντικός κ. Κατανάκης. «Η στάση αυτή είχε και έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής 191 παιδιά που είτε πρέπει να υποβληθούν σε νέες θεραπείες, είτε πρέπει να τις συνεχίσουν», τονίζει. Αν και η θέση οδοντοτεχνίτη προκηρύχτηκε μετά από ενάμιση χρόνο, ο μοναδικός που έκανε αίτηση, την απέσυρε, για να μη βρεθεί από το πουθενά… σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Κωφόπουλος

Το πρόβλημα, ωστόσο, υπήρχε και δύο χρόνια πριν, όταν και συνταξιοδοτήθηκε ο συνταξιούχος οδοντοτεχνίτης του υποκαταστήματος, ο αρμόδιος δηλαδή για τη λήψη αποτυπώματος, τη δημιουργία γύψινου εκμαγείου, την αποστολή του στο ειδικό εργαστήριο της Αθήνας και στη συνέχεια για την παράδοση μετά την υλοποίηση, στα παιδιά. «Η εργασία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί γιατί δεν προκηρυσσόταν για πολλούς μήνες θέση», τονίζει ο κ. Κατανάκης, ο οποίος ανέλαβε μαζί με μία νοσηλεύτρια το εν λόγω αντικείμενο, προκειμένου να μη σταματήσουν οι θεραπείες των παιδιών. Για το γεγονός ήταν ενήμεροι και οι υπεύθυνοι της διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα, οι οποίοι στην αρχή ζήτησαν τα ρέστα, αλλά στη συνέχεια έδωσαν σιωπηρή… εντολή να εξακολουθεί η ίδια κατάσταση, αφού από τη μία δεν προκηρυσσόταν θέση κι από την άλλη, το ίσιωμα των δοντιών δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν σταματούσε η θεραπεία στη μέση.

Το οριστικό τέλος στη θεραπεία έδωσε το «πάγωμα» στην τροφοδότηση των εργαστηρίων. «Τι θα γίνουν 191 παιδιά, η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών των οποίων είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση και μένουν ξεκρέμαστα;», αναρωτιέται. Ας σημειωθεί ότι η θεραπεία μπορεί να κοστίσει σε ιδιώτη από 300 έως 2.000 ευρώ.


Και ο κ. Κατανάκης

«Στον αέρα» κι οι άλλες ειδικότητες
«Στον αέρα» τινάζονται περίπου και 20 ραντεβού ασφαλισμένων την ημέρα με τη μοναδική αλλεργιολόγο, Ευθαλία Ανδριάνη, η οποία παρακολουθούσε για χρόνια ασθενείς από όλο το νησί. «Στον ΕΟΠΥΥ κάναμε εξειδικευμένα δερματικά τεστ, που γίνονται μόνο από αλλεργιολόγους, επέβλεπα ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα και πραγματικά σκέφτομαι τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις εξετάσεις τους. Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού μετακινούνται επ’ αόριστο!» Ας σημειωθεί ότι το ΙΚΑ Μυτιλήνης αποτελούσε και διαμεσολαβητή για τους ασθενείς που έπρεπε να υποβληθούν σε συγκεκριμένα δερματικά τεστ και χρειαζόταν να μεταβούν στην Αθήνα, περιπτώσεις για τις οποίες το Δημόσιο χρεωνόταν τη μετακίνησή τους με πλοίο στον Πειραιά.

Στα αζήτητα βρίσκονται και τα δεκάδες ραντεβού που έχουν κλειστεί για τους επόμενους δύο μήνες στον ενδοκρινολόγο. «Εκκρεμούν να εξεταστούν πάρα πολλοί άνθρωποι. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι δεχόμουν 25 ραντεβού την ημέρα. Τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να στραφούν σε ιδιώτη», επεσήμανε ο κ. Κωφόπουλος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey